onbehandelbaar


onbehandelbaar 1.0

( Gezegd van aandoeningen, ziekten of van zieke mensen of dieren en hun lichaamsdelen)
niet behandelbaar; niet te behandelen; in medisch opzicht niet te verhelpen of te helpen; niet medisch te verzorgen

Algemene voorbeelden


Voor de kleine groep die niet met geneesmiddelen geholpen is, komen alternatieven ter beschikking. Zo was er de onbehandelbare subgroep van de 'mesiale slaapkwab-epilepsie'. Het probleem ontstaat bij hen vaak in de hippocampus, een diepliggend hersendeel. Dank zij de nieuwe scanners is het probleem goed te lokaliseren, en wordt het bereikbaar voor de chirurg.

De Standaard,

Hoe dan ook, dokter Quint was nu de belangrijkste persoon in je leven. Hij had je de dood aangezegd en was nu verder verantwoordelijk voor de afloop van je leven. Onbehandelbaar? Er waren altijd uitzonderingen. En je voelde je goed, heel redelijk voor iemand met kanker.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een onbehandelbare aandoening
  • onbehandelbare (erfelijke) aandoeningen
  • een onbehandelbare virusaandoening

Als dan toch de diagnose van een onbehandelbare aandoening wordt vastgesteld, moeten de verantwoordelijke arts en de ouders zich bezinnen over de vraag welke ernst van handicap wel en welke niet voor abortus in aanmerking kan komen.

http://www.kuleuven.ac.be/cbmer/cme/prenatdiag.htm,

Een verbetering van de kwaliteit van zorg heeft niet direct een verbetering van de kwaliteit van leven tot gevolg; zoals bijvoorbeeld bij diagnostiek van onbehandelbare aandoeningen of aandoeningen waarvoor geen preventie mogelijk is.

http://www.nvbe.nl/archief/archiefhome.html,

Nu is de prenatale diagnostiek nog gericht op onbehandelbare erfelijke aandoeningen die tot vroege dood of ernstige langdurige handicaps leiden.

NRC,

SARS is een onbehandelbare, griepachtige virusaandoening die kan uitgroeien tot een dodelijke longontsteking.

NOS Nieuws,

  • een onbehandelbare depressie

Een van de voorwaarden voor hulp bij zelfdoding is 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden'. [...]. Want het gebeurt vaker, weet hij, ook uit zijn ervaringen als adviserend arts: dat artsen iemand helpen sterven zonder dat die helse pijn heeft, of een onbehandelbare depressie.

Trouw,

  • onbehandelbare handicaps

Daarnaast is er nog een tweede groep ongeborenen over wie zorgen bestaan. Dat zijn zij die na de geboorte wel zelfstandig kunnen leven, maar die ernstig gehandicapt zijn. Daarbij valt te denken aan kinderen die een leven tegemoet gaan met ernstige en onbehandelbare handicaps, kinderen met wie geen contact mogelijk is, kinderen met open ruggetjes of waterhoofden.

http://oud.refdag.nl/vp/001004vp08.html,

  • onbehandelbare hersentumoren

Een vijfde (20%) van alle dieren, die met stamcellen van embryoís werden geïnjecteerd, bleken onbehandelbare hersentumoren te ontwikkelen.

http://www.phys.uu.nl/~nnv/news2002/news_2002-04-20.html,

  • een onbehandelbare longaandoening
  • de onbehandelbare longontsteking

Australische dierziekten-experts beschrijven in Science (7 april) een nieuw soort, in Australië ontdekt virus: een tot nu toe onbekend lid van de groep morbilli-virussen, waaronder ook de verwekkers van de runderpest en de mazelen vallen. Dit virus veroorzaakte vorig jaar de dood van 14 renpaarden uit één stal en, vreemd genoeg, ook van hun trainer. Binnen 2 weken waren ze overleden aan een onbehandelbare longaandoening.

NRC,

Wereldberoemde onderzoeksinstituten [..] maken jacht op de veroorzaker van de dodelijke longziekte SARS. [...]. Inmiddels zijn negen van de 150 geïnfecteerde mensen overleden aan de gevolgen van de tot nu toe onbehandelbare longontsteking.

Haagsche Courant,

Artsen hebben een tweede virus ontdekt dat verantwoordelijk lijkt voor de geheimzinnige longziekte SARS. [...]. In ziekenhuizen in Ierland en Frankrijk zijn twee patiënten opgenomen bij wie de onbehandelbare longziekte wordt vermoed.

NOS Nieuws,

  • onbehandelbare mensen
  • onbehandelbare patiënten

Het enige wat jij kunt is in toneelstukjes spelen, jij weet helemaal niet wat de werkelijkheid is, en al helemaal niet wat een drugsverslaafde is, vertel mij wat, ik zie ze wekelijks. Geboren recidivisten, allemaal. De meest onbehandelbare mensen die er bestaan.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Een ander deel van de tbs-plaatsen wordt onnodig bezet door onbehandelbare patiënten. Van Marle schat dat van ongeveer 15 procent van de tbs'ers al snel na binnenkomst is vast te stellen dat ze onbehandelbaar zijn.

https://www.trouw.nl/nieuws/gestoorde-tbs-er-levenslang-opsluiten~b4e70a42/,

Na een korte uitleg over de oorzaken van hypertensie bij nierziekten, ging ze in op het bestaan van onbehandelbare hypertensie. Uit een studie naar medicatietrouw bleek dat 20% van de patiënten geen medicijnen nam, bij 60% klopt het een beetje en 20% is wel medicatietrouw. Zodra de zogenaamd onbehandelbare patiënten hun bloeddrukmedicijnen wel slikten, bleek hun bloeddruk beheersbaar te zijn.

https://www.dianet.nl/leerzame-landelijke-bijeenkomst-thuishemodialyse-en-bijscholing-ii

  • een onhandelbare pijn

Een patiënt die in een situatie van fysiek ondraaglijk en onbehandelbare pijn verkeert, verwoordt in zijn vraag naar levensbeëindiging veelal iets anders dan wat hij werkelijk bedoelt.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

  • een onbehandelbare ziekte

Ongeveer de helft van de Amerikanen is nog tegen pokken ingeënt, maar de werking loopt met de jaren terug en waarschijnlijk is nog maar 10 tot 20 procent tegen de ziekte beschermd. Het vaccin dat Acambis gaat maken wordt gekweekt in celcultures en zal veel zuiverder zijn dan het oorspronkelijke, dat werd gekweekt op de huid van kalveren. Als basis dient het koepokvirus (vaccinia), een onschuldige variant. [...]. De Amerikaanse epidemiologische dienst is van plan de vaccins op te slaan in over het land verspreide bewaakte opslagplaatsen, van waaruit zij na een aanslag snel kunnen worden aangevoerd om te zorgen dat de onbehandelbare ziekte zich niet verder kan verspreiden.

http://www.gva.be/dossiers/-c/chemobio/16.asp,

met werkwoord


  • onbehandelbaar blijken

De tbs-dwangverpleging, die in verband met een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis is geadviseerd, is aan De V. niet besteed. Hoewel hij gisteren in de rechtszaal liet weten dat hij wel behandeling wil, is hij in het verleden al on(be)handelbaar gebleken, en er is bovendien geen kliniek meer te vinden die hem nog wil hebben.

De Telegraaf,

  • onbehandelbaar blijven

Depressie, hyperactiviteit, schizofrenie, paniekproblemen, obsessies zijn tegenwoordig met geneesmiddelen te behandelen. De behandeling van epilepsie, migraine en Parkinson wordt steeds beter. Waarom zou verslaving dan onbehandelbaar moeten blijven?

De Standaard,

  • onbehandelbaar lijken

De bezettingsactie, die gesteund wordt door de vakbond AbvaKabo, zou vanmiddag worden beëindigd. De afdeling Hermelijn werd opgezet na de affaire rond Jolanda Venema, vijf jaar geleden. Ze kwam in de publiciteit doordat ze naakt was vastgebonden en 'onbehandelbaar' leek. Door intensieve zorg kon ze later naar een andere afdeling worden overgeplaatst.

Meppeler Courant,

Bovendien worden veel mensen met migraine niet optimaal behandeld. Ze sukkelen reeds zo lang dat ze ontgoocheld raken en de moed opgeven. Hun migraine lijkt onbehandelbaar.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=79,

  • onbehandelbaar zijn

Een dokter mag zijn patiënten nooit in de steek laten, ook niet als ze onbehandelbaar zijn.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Tevens kon C. niet aannemelijk maken dat zijn cliënte onbehandelbaar was en uitzichtloos ondraaglijk leed, kortom, hij had haar volgens zijn collega's in het tuchtcollege niet mogen helpen bij haar zelfdoding.

NRC,

Hij kon niet aannemelijk maken dat zij onbehandelbaar was en uitzichtloos ondraaglijk leed, vindt het college.

NRC,

Als er bij een bepaalde patiënt geen oorzaak gevonden wordt, betekent dit niet dat de pijn dan ook onbehandelbaar is.

http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

SARS is onbehandelbaar en een vaccin is niet beschikbaar.

NOS Nieuws,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • ernstig en onbehandelbaar
  • (fysiek) ondraaglijk en onbehandelbaar

Daarnaast is er nog een tweede groep ongeborenen over wie zorgen bestaan. Dat zijn zij die na de geboorte wel zelfstandig kunnen leven, maar die ernstig gehandicapt zijn. Daarbij valt te denken aan kinderen die een leven tegemoet gaan met ernstige en onbehandelbare handicaps, kinderen met wie geen contact mogelijk is, kinderen met open ruggetjes of waterhoofden.

http://oud.refdag.nl/vp/001004vp08.html,

Een patiënt die in een situatie van fysiek ondraaglijk en onbehandelbare pijn verkeert, verwoordt in zijn vraag naar levensbeëindiging veelal iets anders dan wat hij werkelijk bedoelt.

http://www.cvp.be/senaat/rondom/toespraken_2001/euthanasie.htm,

  • zowel onhandelbaar als onbehandelbaar

A. wordt al vrij snel vanuit de gevangenis naar de Van Mesdagkliniek in Groningen overgeplaatst, omdat hij vanwege zijn geestesstoornis in een gevangenis niet te handhaven is. Maar ook tijdens zijn verblijf in TBS-inrichtingen blijkt Aalt zowel onhandelbaar als onbehandelbaar. Tot twee maal toe gijzelt hij met geweld een hulpverlener.

http://www.peterrdevries.nl/dossiers/aaltmjanrijnvos/dossierdossier.htm

overig


  • als onbehandelbaar te boek staan

Veel Surinaamse verslaafden zijn gedurende de jaren zeventig verslaafd geraakt en velen kennen een dusdanig lange hulpverleningscarrière dat zij als onbehandelbaar te boek staan.

http://www.fss.uu.nl/cvo/actuele.htm#anchor712996

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


onbehandelbaar 2.0

(weinig gebruikt)

niet te hanteren; waarmee niet om te gaan valt

Algemene voorbeelden


Glas werd altijd aanzien als een materie die moeilijk te behandelen, zelfs "onbehandelbaar" was.

http://www.kikirpa.be/www2/Site_irpa/Nl/CR/Conservation.htm

Er werd veel balverlies geleden, omdat het ovaal glad en daardoor onbehandelbaar was. De PIGS profiteerden daarvan en konden scoren omdat ook nog tackles gemist werden. Maar de fly-half stelde kort daarop orde op zaken door de bal achter de lijn te drukken en de eindstand op 28-5 te brengen. Het veld was eigenlijk onbespeelbaar door de laag sneeuw die er op lag. [...]. Maar de wedstrijd moest doorgaan, omdat de Drentse rugby-ers anders een competitie-achterstand zou oplopen.

Meppeler Courant,