onderwijsrecht


onderwijsrecht 1.0

recht, geheel van rechtsregels dat betrekking heeft op het onderwijs; discipline van het recht die zich bezighoudt met het onderwijs en alles wat daarmee samenhangt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onderwijsrecht…

is recht

  • [Toepassingsgebied of bereik] is recht met betrekking tot het onderwijs en alles wat daarmee samenhangt

    Hoofdsemagram: recht


    Algemene voorbeelden


    Het bestuursrecht, dat in vergelijking met het privaatrecht een veel jonger rechtsgebied is, manifesteert zich op vele beleidsterreinen in de zogenaamde bijzondere delen, zoals: het recht van de ruimtelijke ordening, het milieurecht, het onderwijsrecht, het sociaal verzekeringsrecht, het ambtenarenrecht, het belastingrecht, het vreemdelingenrecht, het mediarecht.

    http://www.vanschaikcs.nl/

    Sommige veel voorkomende situaties geven zelfs aanleiding tot het ontstaan van "multidisciplinaire" rechtstakken, waarin publiek- en privaatrecht en verschillende onderdelen ervan steeds samen aan bod komen. Mogelijke voorbeelden zijn het medisch of gezondheidsrecht (burgerlijk recht, sociale zekerheid, consumentenrecht, …) [...], het vreemdelingenrecht (burgerlijk recht, strafrecht, administratief recht, volkenrecht, IPR, …), het jeugdrecht (burgerlijk recht, strafrecht, sociaal recht, onderwijsrecht, …).

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    Vele administratieve regels betreffen de werking van de instellingen zelf, waarbij hogere of centrale overheden administratief toezicht houden op de lagere of gedecentraliseerde, wat een controle op de wettigheid en de verenigbaarheid met het algemeen belang omvat. Hiertoe behoort onder meer het bestuursrecht van de lagere besturen, zoals het gemeenterecht en het provincierecht. Tenslotte zijn er nog een aantal bijzondere takken als het onderwijsrecht, het kunst- en cultuurrecht, e.d.m.

    http://allserv.rug.ac.be/~gmartyn/Cursus020303vGM24okt02.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het onderwijsrecht beperken

    Maar de rechters zetten bij dat oordeel zoveel kanttekeningen dat het voorstel om het onderwijsrecht te beperken de toetsing aan de grondwet zal doorstaan, denken de indieners van de wet in het Huis.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • specialist van het onderwijsrecht

    Het Schoolpact van 1958 werd in het Vlaams Parlement "begraven". Specialist van het onderwijsrecht Jan De Groof stelde daar zijn boek De schoolpactwetgeving. Coördinatie en annotatie voor in een sfeer van "wij bergen het verleden mooi op voor wie het nog wil bestuderen".

    De Standaard,

    ( (vooral) in België)
    • Cahiers voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid
    • Interuniversitair Centrum voor Onderwijsrecht
    • Vereniging voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid

    Hij heeft zijn onderzoek samengevat in het jongste nummer van het Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid.

    De Standaard,

    Een nieuw initiatief zijn de Cahiers voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid [...]. Tijdschrift en Cahiers worden uitgegeven door de Vereniging voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid.

    De Standaard,

    Interuniversitair Centrum voor Onderwijsrecht. Zoek een boek. Allicht wil u vooraf eens weten welke boeken, losbladige werken en tijdschriften we in ons bezit hebben. U kunt dit met de zoekfunctie nagaan.

    http://www.onderwijsrecht.be/Bibliotheek.asp

    Vlaanderen volgt het wordingsproces van de "definitieve" Zuid-Afrikaanse grondwet op de voet, dank zij een interuniversitair project dat gecoördineerd wordt door het Interuniversitair Centrum voor Onderwijsrecht.

    De Standaard,

    Die strenge normen en de multidisciplinaire aanpak zijn volgens hem de basis van het sukses. Het Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht (met een driehonderdtal abonnees) wil zich overigens naar Vlaams voorbeeld ook ruimer opstellen.

    De Standaard,

    Jurist Raf Verstegen zegt in het Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid dat het voor Van den Bossche toch moet mogelijk zijn een decreet te ontwerpen met de criteria voor duurdere opleidingen.

    De Standaard,

    Maar uit het jongste nummer van het Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid blijkt nu dat zowel de leerkrachten van de Zaventemse school als de voorzitster van de schoolraad aldaar én Peter Steenhaut, de voorzitter van de koepel Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs (Argo), Van den Bossche schriftelijk benaderden.

    De Standaard,

    onderwijsrecht 1.1

    ((vooral) in België; soms)

    recht dat men krachtens de vigerende onderwijswetgeving heeft; iets waar men krachtens de gangbare regelgeving met betrekking tot het onderwijs recht op heeft

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een onderwijsrecht…

    is een recht

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een recht dat men heeft krachtens de regelgeving met betrekking tot het onderwijs

      Hoofdsemagram: recht


      Algemene voorbeelden


      Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis, nam de ongewone stap door zelf op het spreekgestoelte te gaan staan om voor de beperking van onderwijsrechten te pleiten.

      De Standaard,

      De bescherming van het gelijkheidsbeginsel is - samen met de bescherming van de onderwijsrechten van artikel 24 Grondwet - overigens nog veel groter dan in het geval van de andere fundamentele rechten, omdat zelfs tegen een ongelijke behandeling door de wetgevende macht met succes kan worden opgekomen, met name bij het Arbitragehof.

      http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

      De school moet voldoen aan de volgende regels: de kosten dienen gespecificeerd aangeboden te worden, zodat ouders kunnen kiezen van welke voorzieningen ze gebruik willen maken; de kosten worden voorgelegd in een gesprek bij de aanmelding/inschrijving van leerlingen met dien verstande dat inschrijving van een leerling niet verplicht tot betaling van kosten; bij het niet betalen van de extra voorzieningen mogen aan de leerling geen reguliere onderwijsrechten worden ontzegd.

      http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm