onschuldige


onschuldige 1.0

iemand die niet verantwoordelijk is voor een verkeerde handeling, voor een verkeerde daad; iemand die niet schuldig is aan iets; iemand die onschuldig is aan iets; iemand die geen schuld heeft aan iets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onschuldige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet verantwoordelijk voor een verkeerde handeling, voor een verkeerde daad; is niet schuldig, is onschuldig aan iets
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    In de staat Texas zijn onder het gezag van ex-gouverneur George W. Bush meer dan honderdvijftig executies uitgevoerd. Toen hem onlangs werd gevraagd of het misschien mogelijk was dat daartussen een onschuldige heeft gezeten, antwoordde de nieuwe Amerikaanse president met een simpel "nee". Dat was niet mogelijk. Alle veroordeelden in Texas hadden de hele juridische procedure doorlopen en die procedure is uitstekend.

    http://www.groene.nl/2001/0103/js_bush.html,

    Tijdens een verkiezingsstrijd rakelt een politicus een oude zaak op waarbij Flint was betrokken. Geïnsinueerd wordt dat de politie getuigen onder druk heeft gezet zodat een onschuldige in de gevangenis is beland. Maggie gaat op onderzoek uit, niet zozeer om Mikes naam te zuiveren dan wel om voor zichzelf de ware toedracht te achterhalen.

    De Standaard,

    Één van de meest geruchtmakende schandalen die de ex-premier van Spanje achter zich aansleept, is de Gal-affaire: een vuile oorlog tegen de Baskische separatisten in de jaren tachtig, waarbij doodseskaders 27 mensen zouden hebben omgebracht, van wie een derde onschuldigen.

    De Standaard,

    Nooit zal hij een renner bestraffen als hij niet vast overtuigd is van diens schuld. "Honderd procent zekerheid" wil hij hebben. Een vermoeden alleen is niet genoeg. En liever nog laat hij een wandader lopen, dan een onschuldige te pakken. Deze week nog. Hij zag dat een renner aan de wagen hing. Maar dat zag hij uit de verte en toen hij dichter bij kwam, dook die renner weg in het peloton. Hij had wel een idee om wie het ging, hij wist ook van welke ploeg de renner was. Maar over zijn identiteit was hij toch niet helemaal zeker. Dus deed hij niets.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een onschuldige veroordelen
    • onschuldigen executeren
    • onschuldigen veroordelen

    Scherpe eisen aan de identificatie zijn niet alleen bedoeld als bescherming van de verdachte, ze geven ook soliditeit en overtuigingskracht aan de bewijsvoering. Omgekeerd kan een ondeugdelijke identificatieprocedure ertoe leiden dat een onschuldige wordt veroordeeld.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    In de Verenigde Staten staat de doodstraf weer ter discussie nadat tientallen terdoodveroordeelden zijn vrijgesproken op basis van nieuw bewijsmateriaal. Omdat DNA-tests de onschuld van de veroordeelden aantoonden, of omdat na een kritische evaluatie van de juridische procedure bleek dat er grove fouten waren gemaakt. Het is wel zeker dat in het verleden onschuldigen zijn geëxecuteerd, en dat nu een onbekend aantal veroordeelden ten onrechte in de dodencel zit.

    http://www.groene.nl/2001/0103/js_bush.html,

    In februari hadden de militaire rechtbanken 1.565 verdachten berecht, waarvan 97 procent werd veroordeeld. Tenminste 700 veroordeelden bleken onschuldig. Ook president Fujimori erkende dat onschuldigen werden veroordeeld. Er werd een commissie opgericht om de vonnissen te herzien.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • volkomen onschuldigen

    Oorlog is een smerig en gruwelijk bedrijf, met wrede moordpartijen, de dood van talloze volkomen onschuldigen in alle leeftijdsgroepen, soms massale verkrachtingen, paniek en gebroken levens voor miljoenen.

    NRC,

    Sachsenhausen en Buchenwald werden een paar maanden na hun bevrijding door de Russen in gebruik genomen als interneringskampen, aanvankelijk voor nazi's en SS-ers, maar later werden er ook andere vijanden van de Sovjets - sociaal-democraten, communisten met iets andere opvattingen - en volkomen onschuldigen in opgesloten.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • veel onschuldigen

    Wij hebben geen behoefte aan kruistochten, al helemaal niet met kruisraketten. Een arrestatieteam met B52- en F16-bommenwerpers wantrouwen wij. We vinden het inhumaan één van de armste landen met straatarme mensen te bombarderen in de wetenschap dat er weer veel onschuldigen zullen worden getroffen.

    http://www.janmarijnissen.nl/,

    De terugtrekking van de Fransen bracht in het najaar van 1994 een tweede volksverhuizing van Rwandese Hutu's op gang: militairen van het verslagen regeringsleger (FAR), mensen die zich aan moorden op Tutsi's en dissidente Hutu's hadden overgeleverd, maar ook veel onschuldigen, bevangen door paniek.

    De Standaard,