ontboezemen


ontboezemen 1.0

als zijn diepste, geheimste of ware gevoelens of emoties tot uiting brengen; in het volste vertrouwen laten blijken, mededelen; volledig onthullen
Letterlijk: uit de boezen (het gemoed) loslaten; uitstorten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ontboezemen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Met drie is er geen ontkomen aan, je móet wel meedoen. Maar juist dat uitwisselen bleek het leukste stukje van de hele bijeenkomst. Ik was met een meneer uit Groningen en een mevrouw uit Overvecht en we ontboezemden hoe we in periodes van diepe dalen uit het dal gekomen waren. Na afloop bedankten we elkaar recht hartelijk voor de ontboezeming.

      http://lucietheodora.blogspot.com/2021/02/bijstellen.html,

      Hoewel BoJack zich normaliter ontpopt tot de blaag, is het ditmaal Flip die zich van zijn lelijkste kant laat zien: eerst dwingt hij Gina een naaktscène te doen, waarop hij [...] BoJack dwingt om de eerstvolgende scène, een dag later, te acteren in zijn adamskostuum. De makers ontboezemen hier twee pijnpunten in Hollywood, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: de onweersprekelijke macht van de showrunner [...] en het feit dat hij dankzij die macht de grenzen van het betamelijke schromelijk kan overschrijden – met een nadrukkelijke verwijzing naar #MeToo tot gevolg.

      https://delagarde.nl/bojack-horseman-s05e01-03-de-personages-zijn-menselijker-dan-ooit,

      'Woon je aan de kust?' vroeg ik om haar niet het gevoel te geven dat ik enkel in haar wijn geïnteresseerd was. 'Ja, bij mijn ouders nog. Lastig hoor. Ik ben eenentwintig en ik weet niet eens waar ik moet gaan wonen.' 'Ik ben ouder en woon sinds twee dagen nergens meer.' Vreemd toch dat ik zo plots aan het ontboezemen sloeg? Moest de wijn wel zijn.

      Slaap!, Annelies Verbeke,

      De voorbereidingen, inspanningen en presentaties voor zo'n pitch kosten veel tijd en handenvol geld. Uiteindelijk geïnvesteerd in een allang gelopen race. Daar word je moedeloos van of juist extra gedreven deze ongeoorloofde praktijken te ontboezemen en aan de kaak te stellen.

      https://www.achtergrondonderzoek.nl/blog/?sid=17,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • zijn bedoelingen ontboezemen
      • een ervaring ontboezemen

      Vandaag één vers als poging tot samenvatting waar het nu allemaal om draait, deze Adventsperiode en het Kerstmis. Het is de beschrijving van de apostel Johannes, waarschijnlijk 'de discipel van wie Jezus hield' (o.a. Johannes 13,23; 21,7). Iemand die letterlijk een boezemvriend van Jezus was, aan wie Jezus ook zijn bedoelingen ontboezemde.

      https://crossroadsrotterdam.nl/dag-25-hoe-gods-liefde-zichtbaar-wordt/,

      De cabaretière is een van de vele vrouwen én mannen die een ervaring met seksuele intimidatie en/of geweld ontboezemen. Naast Claudia de Breij liet in Nederland onder anderen Angela Groothuizen ook al van zich horen.

      https://www.libelle.nl/actueel/heftig-nieuws-over-claudia-de-breij~b880153f/,

      met indirect object


      • me ontboezemen
      • mij ontboezemen
      • ons ontboezemen

      De ambassadeursvrouw van Duitsland ontboezemt me dat ze al acht jaar in Estland zeer tevreden leeft.

      NOS Nieuws,

      Ik vertelde Amber dat ik echt serieus mijn best deed (deze keer wél) om haar verhaal te begrijpen maar dat ik ook na de herhaling werkelijk nog steeds geen flauw idee had waar ze het over had en wat ze nu precies bedoelde. Waarna Amber mij ontboezemde: 'Ik moet u eerlijk zeggen dat ik het zelf ook helemaal niet begrijp.'

      https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/2019/03/overhevelen-en-terugkoppelen/,

      Ko dacht dat het een lasnaad betrof maar de directeur van de fabriek liet hem grinnikend weten dat deze lijn, de zogenaamde 'stripe' speciaal werd aangebracht 'teneinde het de spelers steeds mogelijk te maken aan de draaiing van de aanvliegende bal het effect te kunnen beoordelen.' Waar of niet waar? Ko heeft het ons nimmer ontboezemd.

      https://hebdurf.nl/landsmeer-open-dag-4-2/,

      met een dat-zin


      • ontboezemen dat

      Johan Derksen en Wesley Sneijder hielden vrijdagavond in De Oranjezomer een discussie over coronavaccinatie. Derksen is van mening dat mensen 'een soort morele verplichting' hebben om zich te laten inenten tegen het virus en noemde mensen die dat niet willen zelfs 'mafkezen'. Sneijder ontboezemde vervolgens dat hij blijkbaar een van die 'mafkezen' is.

      https://www.msn.com/nl-nl/sport/voetbal/sneijder-en-derksen-discussi%C3%ABren-over-corona-ik-ben-een-van-die-mafkezen/ar-AAN23ps,

      Ook leden van de koninklijke familie zijn wel eens stout. Bij de viering van het 90-jarig bestaan van het Christelijk Lyceum in Apeldoorn ontboezemde oud-leerling Prins Floris (44) vanmiddag dat hij er niet altijd het braafste jongetje van de klas was.

      https://www.destentor.nl/apeldoorn/prins-floris-komt-spontaan-met-ontboezeming-op-zijn-oude-school-in-apeldoorn-ik-gooide-die-ruit-in~abb0182d/?cb=df5c049aad51c806c6776ff224d929b6&auth_rd=1,

      Dat de skatebaan en de waterspeelplaats in het Park van Noord slecht zijn onderhouden, is de schuld van de gemeente. Dat geeft het Leidse stadsbestuur ruiterlijk toe in een brief aan het PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi. Burgemeester en wethouders ontboezemen verder dat het onderhoud en beheer van het park wellicht wordt overgedragen, met hulp van De Leidse Uitdaging.

      https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20180926_96097617?utm_source=google&utm_medium=organic,

      met directe rede


      Tien jaar lang zorgde ze voor haar schoonvader, toen deze de Ziekte van Alzheimer kreeg. "Hij zei: 'Als je me opsluit in een tehuis, ga ik liever dood'" ontboezemde Francien van de Ven onlangs.

      https://www.ed.nl/de-peel/francien-van-de-ven-droomt-over-zorghuizen-met-open-deuren-sluit-mensen-met-dementie-niet-op~aa3c5685/?cb=2db9304ab4d083d9ea1c046ba136e455&auth_rd=1,

      "Er leeft best een hoop onrust binnen het CDA", ontboezemde Kreuze in de gemeenteraad over het financiële reilen en zeilen van de gemeente. "We zullen echt alles op alles moeten zetten om Hoogeveen weer op de rails te krijgen."

      https://hoogeveenschecourant.nl/hoogeveen/CDA-Hoogeveen-heeft-zorgen-over-financi%C3%ABle-grip-college-26377630.html,

      Hoewel website Geen Stijl en ook enkele andere online-media aandacht besteedden aan het statenlid en zijn bamischijf, was vooral sprake van een storm in een glas water. Wel figureerde de bamischijf naar aanleiding van dit stormpje ook in een column van Sylvia Witteman. De Volkskrant-columniste ontboezemde: "De bamischijf is het kloppend hart van onze cultuur, de krokante, sappige belichaming van Hollandse deugden als zuinigheid, vlijt, reislust en inventiviteit."

      https://www.frituurwereld.nl/2020/09/11/bamischijf-in-het-nieuws/,

      'Ik ben verliefd op deze vrouw!' ontboezemde een Deense journalist.

      https://www.groene.nl/artikel/willy-corsari,

      tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


      • ontboezemende beelden
      • een ontboezemend boek
      • ontboezemende brieven
      • een ontboezemende epiloog
      • ontboezemende gedichten
      • een ontboezemend gesprek
      • een ontboezemend moment
      • een ontboezemende ontknoping
      • ontboezemende teksten
      • een ontboezemend verhaal

      Complot is een avond vol causale verbanden en onverwachte linken. Met verrassende theorieën en ontboezemende beelden.

      https://www.parktheater.nl/en/programma/3369/Frank_van_Pamelen/Complot/,

      Een eerlijk en ontboezemend boek!

      https://www.patriciavanandel.nl/product/inspiratiemeeting-duurzaam-ondernemen-met-social-selling/

      Balancerend tussen hoop en wanhoop moet Marc zijn fundamentele overtuigingen over trouw, liefde en eerbaarheid diep aanspreken. De prijs die hij daarvoor betaalt is hoog. Dit resulteert in een ontroerende apotheose en een evenzo ontboezemende epiloog.

      https://www.hebban.nl/boek/licht-gebroken-de-benjamin

      Drie bekende Nederlanders schreven elk een boek met persoonlijke, ontroerende, soms geestige gedachten over de kwetsbaarheid van hun leven. Martine Bijl verhaalt over wat zij meemaakte in het langzame proces van herstel na een hersenbloeding. Herman van Veen maakte een boek over ouder worden. En Paul van Vliet schreef ontboezemende brieven aan 'God en andere mensen'.

      https://www.heiligewillibrorddeurne.nl/bergen-slechten/,

      Pielich weet het leven te bevechten met een gezond gevoel voor sarcasme en veel zelfspot. Om de spot in balans te brengen vult hij zijn optreden aan met ontboezemende gedichten.

      https://www.pitboeltheater.nl/activiteit/humor-in-sittard-5/?instance_id=5107,

      Het is een 'ontboezemend reisboek', (aldus Drents auteur Jans Polling die het voorwoord schreef) waarbij de fietstocht Emmen - Berlijn is gebruikt als kapstok om gedachtespinsels van een bijna 50-jarige aan op te hangen.

      https://www.dezwerver.nl/r/europa/duitsland/niedersachsen/c/boeken/fietsgidsen/9789057860997/reisverhaal-fietstocht-emmen-berlijn-nach-berlin-wahnsinn-trees-van-den-bergh/

      In deze aflevering een ontboezemend gesprek met Rob van Veen [...] en de immer vrolijke Eric Burgers met zijn net-niet-Tweet-van-de-week.

      https://open.spotify.com/episode/0dna8Ye5FKmHTxKWLXYrOz,

      Hij schetste een pikante ontmoeting die plaatsgevonden heeft tussen Ellen ten Damme en de fantastische voorman van de FT, die tijdens deze interactie van zeer dichtbij een zeg maar ontboezemend moment beleefde bij de zangeres/actrice/cabaretière.

      https://nl.linkedin.com/pulse/genieten-van-de-politiek-peter-ursem,

      Een soort psychologische strijd tussen vooral Harry (voormalig minnaar van Marianne) en Jean-Paul komt uiteindelijk tot een ontboezemende ontknoping.

      https://flakkeenieuws.nl/agenda/filmhuis-middelharnis-la-piscine/2551,

      Het vrouwelijk gezelschap gaat onverstoorbaar door met het vieren van zijn feestje: de opening van het Noord-Brabantse Damespad. Het lesbisch vrouwenkoor Behoorlijk Bekoorlijk heeft de toon al gezet met ontboezemende teksten: 'als het roze kwartje valt' en 'ik wil jouw labello zijn'. De rugzakken worden omgehangen, het is tijd om kilometers te maken.

      https://www.trouw.nl/nieuws/wandelen-pottenpad-brengt-vrouwen-samen~b6d77ac6/,

      In deze woelige tijd van de wielersport vertelt John Hertogh een ontboezemend verhaal over de organisatie van een profwielerronde en de contracten/contacten met de renners.

      https://www.speakersacademy.com/nl/spreker/john-hertogh/

      • ontboezemend zijn

      Bas Heijne, die in De wijde wereld (2000) essays bij elkaar heeft gebracht die hij schreef voor NRC Handelsblad, gaat nog verder in zijn subjectieve houding. Zijn stukken in deze bundel zijn persoonlijk, soms ontboezemend, soms schaamteloos openhartig. En zeer de moeite waard.

      https://www.groene.nl/artikel/kleine-grote-woorden,

      Het is schokkend dat maar tegelijk ontboezemend dat de Evangelische Omroep een optie genomen heeft op deze film. Hier zien we de koers die de EO vaart. Een koers die strijdig is met het Woord van God.

      https://www.frissewateren.nl/alleen-de-bijbel/,

      Mijn stijl is persoonlijk, ontboezemend en heeft iets uitdagends en absurds.

      http://feesttantes.nl/?paged=2&author=1,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ontboezemen 1.1

      van personen: zich volledig blootgeven door uiting te geven aan zijn diepste gevoelens of emoties; als diepste gevoel of emotie uiten; van abstracte zaken: aan de openbaarheid prijsgeven; zich manifesteren

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Ontboezemen…

      is een handeling of proces

          Algemene voorbeelden


          Een kweker heeft soms tegenstrijdige verlangens, hij ontboezemt zich nooit helemaal.

          Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

          Terwijl ik op zoek was naar een kunstwerk die me om artistieke redenen aansprak ontboezemde zich mijn ware voorkeur van het moment.

          https://sjimmieveenhuis.nl/1593-2/,

          Licht viel de gang binnen en een prachtig schouwspel ontboezemde zich aan zijn ogen. Een immense ruimte, gevuld met een tropisch regenwoud werd zichtbaar.

          https://lscdp.wordpress.com/2013/01/,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding