ontkalken


ontkalken 1.0

( Met betrekking tot toestellen, installaties en apparaten, zoals koffiezetapparaten en wasmachines)
van kalk ontdoen; kalk of kalkdeeltjes met behulp van een daartoe geschikt (chemisch) middel uit het genoemde verwijderen
Ook in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ontkalken…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Het nazicht van de werking van eventuele pompen en de eventuele regeling van drukregelaars, ontspanners, tanks en hydrofoorgroepen moet jaarlijks gebeuren. Eventuele kuipen moeten om de 2 jaar ontkalkt en ontsmet worden.

      http://www.bouwsite.be/Bghome/3ond.htm

      De Bolero doseert exact de gewenste hoeveelheid en regelt de ideale temperatuur van uw dranken. De ingebouwde, digitale teller houdt bij hoeveel kopjes er zijn geschonken. De Bolero's zijn uitgerust met een uniek, gepatenteerd hevelsysteem voor heet water. Door deze, Bravilor Bonamat, vinding is het systeem minder gevoelig voor kalkvorming. Dat betekent minder storingen en minimaal onderhoud. En moet de machine toch worden ontkalkt, dan geeft hij dat zelf aan.

      http://www.coffeeonline.nl/nonclient_product.asp?productid=648

      Het zogenaamde "ontkalken" of "ontharden" onttrekt op chemische wijze kalk aan het water. Deze chemicaliën zijn schadelijk voor de gezondheid en daarom niet toegestaan in drinkwatersystemen en bovendien milieuonvriendelijk. De mineralen die kalkafzetting veroorzaken zijn echter belangrijk voor de gezondheid van mens, dier en plant.

      http://www.antikalk.nl/kalkaanslag/kalkaanslag.htm

      Goede voorzorgsmaatregelen zijn: - spoel douches wekelijks minstens 10 minuten door met warm water (> 65° C); - ontkalk en ontsmet douchekoppen minstens maandelijks [...]; - gebruik schoon koud leidingwater voor reinigingswerkzaamheden.

      http://www.ode.be/publicaties/downloads/zon/warmte-uit-zonlicht.pdf

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • regelmatig ontkalken
      • geregeld ontkalken
      • zorgvuldig ontkalken

      Oppervlaktewater (zeeën, rivieren,...) is vaak sterk verontreinigd. Maar ook leidingwater is geen zuivere stof. Dit blijkt duidelijk wanneer we in een glazen beker leidingwater verhitten: het water verdampt en er blijft een witte 'kalkafzetting' achter op de beker. Daarom moet een koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt worden.

      http://project.kahosl.be/chemie/inhoud.htm

      Je hoeft alleen nog voldoende water in een reservoir te gieten, de nodige koffie in de filter te scheppen en op het startknopje drukken of het apparaat te programmeren voor de volgende ochtend. De leidingen van zo'n toestel kunnen wel last krijgen van kalkaanslag, wat regeling van watertemperatuur en debiet vaak ontreddert. Regelmatig ontkalken is dus nodig en daarna grondig naspoelen tegen hinderlijke nasmaken.

      http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

      Regelmatig ontkalken en sporadische vervanging van afsluitringen verlengen de levensduur van uw espressomachine aanzienlijk.

      http://www.crema.nl/

      Een prima espresso met een prachtige crèmelaag krijg je: wanneer lucht- en waterdruk van je degelijke espressomachine haarfijn zijn afgesteld, het toestel geregeld zorgvuldig ontkalkt wordt en de koffie 'n ietsje fijner gemalen is.

      http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ontkalken 2.0

      van kalk ontdaan worden als gevolg van een natuurlijk proces; vervolgens in onovergankelijk gebruik, gezegd van bijvoorbeeld bot, beenderen, ook: kalk verliezen; minder kalk bevatten

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Ontkalken…

      is een proces

          Algemene voorbeelden


          Van wijn krijg je geelzucht, van lekker eten kanker, hasj ondermijnt de wilskracht, neuken ontkalkt, snoepen bederft de tanden, lachen veroorzaakt rimpeltjes, zon is slecht voor de ogen, regen slecht voor de longen.

          De stoelendans, Paul Koeck,

          Beenderen en spieren verliezen in de ruimte veel van hun nut omdat ze het menselijk lichaam niet meer moeten helpen opbotsen tegen de zwaartekracht. Beenderen gaan hierdoor ontkalken en de spiermassa vermindert.

          http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/regio/schoolpaper1.htm

          Bijnierschorshormonen kunnen verdeeld worden in mineraalhormonen en glucosehormonen. De eerste spelen een belangrijke rol bij het regelen van de verhoudingen van zouten in het lichaam, de tweede spelen een rol bij de vorming van suiker uit eiwitten. Dat gebeurt als het lichaam suiker nodig heeft. Door deze eiwitafbraak wordt echter de vorming van nieuwe cellen onmogelijk en dat heeft tot gevolg dat het bot ontkalkt.

          http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

          Deze bodems zijn momenteel al ontkalkt tot op enkele meter diepte en de diepte van ontkalking is afhankelijk van de topografie: bij een concave helling gebeurt de ontkalking dieper.

          http://soilman.rug.ac.be/studentinfo/info/excursie_bodemkunde.pdf

          De Formatie van Berchem bestaat uit volgende afzettingen: - het Grint van Burcht: transgressiegrint bestaande uit kleine afgeronde silexkeien, schelpengruis, haaietanden en uit de klei van Boom geremanieerde septaria. - de Zanden van Edegem: fossielrijke zanden, rijk aan mollusken en foraminiferen, indien ze plaatselijk niet ontkalkt zijn.

          http://www.pidpa.be/Nederlands/milieu/n-milieu_geologie.htm