ontvrienden


ontvrienden 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; (vooral) in Nederland; neologisme)

iemand die je eerder op sociale media, bijvoorbeeld op Facebook, had toegevoegd aan je contactenlijst van vrienden verwijderen als vriend

Algemene voorbeelden


Weet jij nog wat je online kocht op 5 juli 2014? En wie je ontvriendde onderweg naar werk, vlak voor kerst? De techbedrijven weten dat waarschijnlijk wel.

https://over.nos.nl/nieuws/privacy-waar-zeggen-we-allemaal-ja-tegen/,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • ontvrienden op Facebook
  • ontvrienden op sociale netwerken

Altijd al willen weten wie jou 'ontvriend' heeft op Facebook? Een app die vorige week gelanceerd werd, kan jou daar nu een handje bij helpen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150707_01766337,

Ontvrienden op sociale netwerken. Defriending (of in gewoon Nederlands: ontvrienden) lijkt dit jaar uit te groeien tot de trend in sociale media. Was het tot voor kort vooral zaak om zoveel mogelijk vrienden te hebben (zeker onder jongeren), tegenwoordig worden mensen selectiever. De reden is simpel: vanwege het grote aantal social networks en het sterk groeiende aantal toetreders wordt het allemaal gewoon compleet onoverzichtelijk. Burger King zette de trend door in de VS bonnen voor gratis Whoppers weg te geven aan mensen die tien contacten op Facebook uit hun vriendenlijstje gooiden. Natuurlijk is deze 'Whopper Sacrifice' een ludieke actie, maar wel eentje met een goed gevoel voor de sluimerende trend.

Jeroen Mirck,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenvertaling
Vroegste datering 2009
Brontaal Engels
Vorm in brontaal to defriend
Betekenis in brontaal idem