oorworm


oorworm 1.0

insect met een langwerpig lichaam waaraan achteraan twee grote uitsteeksels in de vorm van een tang zitten, dat hoofdzakelijk in het donker leeft en zich, omdat het onontwikkelde vleugels heeft, alleen kruipend voortbeweegt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oorworm…

is een insect; is een dier

      Hoofdsemagram: oorwurm


      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Arthropoda; Geleedpotigen
      Klasse Insecta; Insecten
      Orde Dermaptera

      Algemene voorbeelden


      De lektuur over volksgeneeskunde is dikwijls adembenemend. Wist je dat Bernardus Provinsales in de twaalfde eeuw aan steriele vrouwen en hun echtgenoot de raad gaf de uitwerpselen van een ezel te stoven en te eten [...]? Dat de mensen lange tijd geloofd hebben dat iemand oorwormen in het oor kreeg als gevolg van de omgang met paarden en runderen?

      De Standaard,

      Wanneer de jonge luizen niet tijdig worden bestreden, zal men meermaals moeten behandelen in de zomer [...]. Natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestje, gaasvlieg, zweefvlieg, galmug, sluipwesp, roofwants, oorworm, vogels. Ideaal moment van bestrijding bij ontluiking van het winterei (voorjaar).

      http://www.pcsierteelt.be/artikels/waarschuwing/fiche.pdf

      Als op deze plant luizen zitten, worden de natuurlijke vijanden zoals wantsen, oorwormen en lieveheersbeestjes naar de tuin gelokt en deze bladluizeneters zorgen er dan voor dat de luizen op andere planten geen kans krijgen.

      http://www.ecoline.org/verde/publicaties/stopdeplaag/index.shtml