op het eerste gezicht


op het eerste gezicht 1.0

direct de eerste keer bij het zien van iets of iemand

Algemene voorbeelden


Harbour Island staat bekend om zijn roze stranden. Op het eerste gezicht lijken ze wit, maar bij nadere beschouwing is het echt rose (door de vele conchschelpdeeltjes in het zand).

http://www.duiken.nl/

Chris heeft op het eerste gezicht een teveel aan energie. Dat maakt haar erg jongensachtig: ze raast liefst van al rond op haar fiets.

De Standaard,

Meestal zijn de kenmerken van albinisme dan beperkt tot de ogen. Aan de huid en haren is op het eerste gezicht niets te zien.

http://www.xs4all.nl/~nvbs/

Als student apotheker heb je toegang tot het zelfstudiecentrum op de medische campus in Jette (ZSCJ), dat voorbehouden is aan studenten van de faculteit Geneeskunde en Farmacie. Op het eerste gezicht heeft het ZSCJ veel weg van een multimediabibliotheek.

http://www.vub.ac.be/downloads/sg-apo.pdf,

Vaste verbindingen


op het eerste gezicht 2.0

bij de eerste, oppervlakkige beschouwing; in eerste instantie

Algemene voorbeelden


En de Stichting Kooilust Vermist (opgericht door een weduwe van een onroerend-goedmagnaat) stelde een ton in het vooruitzicht in beide vermissingszaken. Op het eerste gezicht lijken dergelijke goedbedoelde initiatieven geen kwaad te kunnen. Baat het niet, dan schaadt het niet, zou je kunnen denken. Toch is dat niet waar.

De Limburger,

Nu terug naar de eigenlijke vraag waarom alleenstaanden ook minder gelukkig zijn. Op het eerste gezicht lijken beide verklaringen hier wel toepasbaar. Het is in ieder geval goed voorstelbaar dat etiketting de crisis van scheiding en verweduwing en gemis van een partner, het leven er voor de alleenstaande niet aantrekkelijker op maken, en het ligt ook nogal voor de hand dat selectie ongelukkige mensen wel eens buiten de huwelijksboot kan doen vallen.

http://www.eur.nl/fsw/research/veenhoven/Pub1980s/87b-txt.rtf

De moeilijkheidsgraad van een zelf-aidstest is niet veel ingewikkelder dan een zwangerschapstest op urine. Op het eerste gezicht schijnt er geen bezwaar aan te kleven.

De Standaard,