op oorlogspad


op oorlogspad 1.0

bereid tot de strijd of de confrontatie met een vijand

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • op oorlogspad gaan

De aan hem gewijde kerk, de wereldberoemde San Marco, onderstreepte de aspiraties en de successen van de republiek. Hier werden de soldaten gezegend die op oorlogspad gingen, hier werden de buit van veldslagen en de vaandels van de verslagen vijand naar toe gebracht.

NRC,

Ook de Strychnos staat langs de kant van de weg, een plant waaruit Zuid-Amerikaanse indianen curare bereiden, dat ze als pijlgif gebruiken wanneer ze op jacht - of op oorlogspad - gaan.

De Standaard,

  • op oorlogspad zijn

Een gekrijs als dat van een chimpansee deed ons opschrikken. Het werd onmiddellijk beantwoord door iets of iemand, veel verder tussen het gebladerte. Aangezien er in Papoea geen chimpansees voorkomen vond ik dat we maar beter konden teruggaan. Ik zei dat de wilden waarschijnlijk op oorlogspad waren.

Lange varkens, Rita Pinson,

  • zich op het oorlogspad begeven

Tegen wil en dank heeft de regering zich weer op het oorlogspad begeven [...]. De schaarse fondsen van het zeer verarmde Angola worden wederom voor een belangrijk deel aangewend voor militaire doeleinden. Hoeveel er precies opgaat aan defensie is een goed bewaard geheim, dat er intussen weinig of niets overschiet voor wederopbouw is daarentegen glashelder.

NRC,

op oorlogspad 2.0

bereid tot de strijd of de confrontatie met een tegenstander

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Er wordt geacteerd, gezongen en gedanst, onder meer als een stel roodhuiden op oorlogspad.

De Standaard,

De premier op oorlogspad. Weg was de staatsman, de plooier, de man van "samen onderweg". Getergd zat hij achter de regeringstafel om iedereen er van langs te geven.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • op oorlogspad gaan

Zo weten ouders voor de scheiding vaak niet dat men alles zelf kan beslissen, en niet onnodig op oorlogspad moet gaan via een advocaat.

http://www.steunpunt.be/onderwerpen/scheiding

  • op oorlogspad zijn

Hij was zo singulier eigenzinnig dat hij zijn leven lang met vrijwel iedereen overhoop lag. Hij was altijd op het oorlogspad, hij had altijd meningsverschillen en hij was altijd gebrouilleerd.

NRC,