op z'n janboerenfluitjes


op z'n janboerenfluitjes 1.0

((vooral) in Nederland)

zonder degelijke of weloverwogen aanpak; slordig; met de Franse slag; zonder er echt moeite voor te doen; op geïmproviseerde of amateuristische wijze; op zijn janboerenfluitjes
Soms neigt de betekenis meer naar 'op zijn gemak' en ligt de nadruk minder op het aspect van slordigheid.

Algemene voorbeelden


Je hoeft je er zelfs niet om te bekommeren of je vers van vijf, zeven en vijf lettergrepen straks strikt genomen wel een haiku is of, vanwege zijn frivole karakter, een zogenaamde 'senry-u'. Je begint te dichten omdat je gecharmeerd bent van de voorbeelden uit Een jonge maan. Op z'n janboerenfluitjes, zoals Van Gogh met olieverf Japanse kleurenhoutsnedes namaakte. En wie weet benader je zen en het verlichte moment van 'satori' zonder het in de gaten te hebben.

Vrij Nederland,

Je kunt een schrijver [...] geen slechtere dienst bewijzen dan door zijn overdonderende koortsdroom na te vertellen, en als een amateurpsycholoog op z'n janboerenfluitjes te gaan zitten duiden.

Volkskrant,

"Ik denk dat ik in de loop der jaren zo'n 750 vragen heb verzonnen. Dat ging op z'n Janboerenfluitjes. Keek ik mijn huiskamer rond en verzon over alles wat ik zag een vraag. Is je vader iemand die vindt dat zijn schoenen gepoetst moeten zijn?" Zo vader zo zoon was een onschuldig programma, waarover je in de huiskamer gezellige ruzies kreeg met je oma.

Parool,

"Bij ons gaat alles op z'n janboerenfluitjes." De grijns op het gezicht van Gretha Smits begeleider verraadt dat het niet om een verontschuldiging gaat.

Trouw,

"Ik heb zeven jaar gedaan over het havo. Ik had veel tijd voor andere dingen nodig; brommers, bier en meisjes. Het eindexamen deed ik niet op z'n janboerenfluitjes, zeker niet. Ik herinner me dat ik tegen mezelf zei: wat er ook gebeurt, vanmiddag om drie uur is het afgelopen. Die zekerheid gaf me steun. Ik probeerde ook niet tot op het laatste moment nog allerlei boeken in te kijken, omdat ik wel wist dat dat toch niet helpt."

NRC Handelsblad,