ordonnans


ordonnans 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(geschiedenis)

militair die tot taak heeft bevelen, mededelingen, documenten, brieven, rapporten e.d. over te brengen van de ene leidinggevende in een leger naar de andere
Vaak is de ordonnans in dienst van een officier te velde.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ordonnans…

is een militair; is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van een leger of legereenheid
  • [Functie] dient om bevelen, mededelingen, papieren, brieven, rapporten e.d. over te brengen van de ene leidinggevende in een leger naar de andere
  • [Rang of hiërarchische positie] is meestal een soldaat of een onderofficier, soms ook een officier (ordonnansofficier)
  • [Geslacht] is een man
  • [Belanghebbende of begunstigde] is van belang voor leidinggevenden in een leger

Algemene voorbeelden


De onbekende Maarschalk had genoeg gehoord [...]. Hij riep een ordonnans. Hij zei: Ga naar de keizer en zeg hem, dat de onbekende Maarschalk met zijn hele eskadron naar het zuiden rijdt en dat hij de te volgen route van iedere vijand zal zuiveren. - Hij zag de ordonnans wegrijden. Hij zag hem voor de keizer verschijnen. Hij hoorde hem zeggen: Sire, de Onbekende Maarschalk voert met zijn eskadron de voorhoede van uw leger aan.

De onbekende maarschalk, A. Alberts,

'Hier zijn de namen, majoor.' Waffen-SS-majoor Karl Krantz nam het briefje van de ordonnans in ontvangst en bekeek het.

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

Op de berg stonden nog een aantal gietstalen kazematten, die in hun schootsveld ernstig werden belemmerd door de boomgaarden in het voorterrein. Kwetsbare telefoonkabels en ordonnansen moesten de berichten uit het veld overbrengen naar de legerleiding. Draadloze verbindingen had de landmacht niet. En dat in het land van Philips!

http://www.grebbelinie.nl/Grebbelinie-Geschiedenis.htm

In 1922 werd de Telegraafafdeling een bataljon, in 1927 werd de naam "Telegraaftroepen" gewijzigd in "Verbindingstroepen" en tenslotte ontstond in 1939 het 2e Regiment (Verbindingstroepen) van de Brigade Genietroepen. In deze periode werd weinig nieuw materieel aangeschaft. Pas in de loop van de jaren 30 kwam er wat nieuwe radioapparatuur, maar op laag niveau moest men zich behelpen met veldtelefoons, optische middelen en ordonnansen.

http://www.museumverbindingsdienst.nl/gesvbdd.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen