orgastisch


orgastisch 1.0

betrekking hebbend op, of horend bij het orgasme

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • orgastische extase
  • orgastische frustratie
  • orgastische sexualiteit
  • orgastisch gegil

Als dat meisje wat minder vatbaar was geweest voor de uiterlijke kenmerken van de ernst, en gevallen was voor de wijnrode, orgastische extase van Bhagwan, dan zou het met Bas heel anders gelopen zijn: een seksueel experiment onder het mom van catechisatie, en na een paar jaar weer over tot de orde van de dag.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Maureen gilde heel het zuidelijk deel van Gent uit de naad. Toen Guggenheimer ooit voor het eerst Maureen de hemel had laten betreden was Kosova binnengestormd om te onderzoeken met welk mes haar meesteres van onder tot boven werd opengereten. Guggenheimer had tegen haar gezegd: 'Als je nog ooit één keer deze kamer binnenkomt terwijl wij het begrip seks een nieuwe inhoud geven, dan stuur ik je terug naar de burgeroorlog [...].' Sindsdien was Kosova niet meer binnengekomen tijdens Maureens orgastische sirenegegil.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Het is dan ook niet verwonderlijk dat sexuele voorlichting voor kinderen een farce is gebleken. Je kunt kinderen niet voorbereiden op iets dat zij wel als beschamende onzin móéten ervaren en dat ook beschamende onzin ís. De uiterste consequentie van de orgastische sexualiteit is immers de automaat die de mens tegen inlevering van een kwartje zijn orgasme bezorgt. Dat is de complete breuk met het kinderlijke en ik betwijfel of de mensheid zich een dergelijke breuk kan permitteren.

Het geminachte kind, Guus Kuijer,

Adriënne's lievelingsschrijver was Harry Mulisch, ze had veel van zijn boeken verslonden (nee, er is geen ander woord dan het doorkookte 'verslinden' voor haar leesgedrag), zo ook 'Het seksuele bolwerk', Mulisch' studie over leven en werk van de psychoanalyticus en biofysicus Wilhelm Reich. Twee jaar geleden was het geweest, Adriënne was en las toen als een zeventienjarige, gretig, argwanend. En dan, de aanhoudende ontsteltenis bij het vernemen van begrippen als orgastische frustratie, onanistische coïtus en seksuele economie.

De houdgreep, Joost Zwagerman

orgastisch 2.0

als van, of als bij een orgasme; uitbundig

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • orgastische geluiden
  • orgastische genoegens
  • orgastische kreten
  • een orgastisch gevoel
  • een orgastisch spektakel
  • een orgastische ervaring

Agnes is in haar element en glijdt de heuvel op. Hoe meer klimwerk, hoe leuker ze het vindt. Ze zal wel weer orgastische genoegens beleven aan deze krachtmeting. Het is voor haar heilig geworden, dat fietsen, met rituelen en calculaties van omwenteltempo en verzet.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Terwijl ze kauwde maakte ze met veel misbaar duidelijk dat de taart overheerlijk was. Haar rechterhand zwaaide ze heen en weer naast haar oor. Ze maakte zulke orgastische geluiden dat de drie mannen in de lach schoten.

Poes poes poes, Paul Mennes,

"Ben jij wel eens uitgefloten?' vroeg ik. "Uitgejouwd' zei Dudok "uitgejouwd.' "Wat was dat voor een gevoel?' "O, nou ik er over nadenk, als een christen voor de leeuwen, een orgastisch gevoel was het, ja orgastisch. Overigens viel me toen op dat de stem des volks een bariton is.'

De biograaf, Willem Brakman,

Voor wie kickt op oude stoffige musea, met militaristisch groene stalen kijkkasten, is een bezoek aan dit museum een orgastische ervaring. Je kunt er uren rondlopen in een labyrint van strategisch geplaatste kasten volgestouwd met de meest exotische beesten, potten met vreemde spinnen, sponzen en slangen op formol of alcohol. Op de benedenverdieping zijn er de Gewervelde dieren en een afdeling Vergelijkende Anatomie, daarboven vinden we de Ongewervelden.

http://www.schamper.rug.ac.be/schamper380/380-wet-musea1.phtml

Volkstoneel met absurdistische technische ingrediënten en een actrice die luistert naar de viswijsactige naam Coby Brakwater die een stem als een dragonder achteloos meetorst. Om een lang verhaal kort te maken: ze wordt verliefd op Joop Muntjeswerf, maar laat zich door geld verleiden de hoer te spelen. Straattheater is volks, desnoods platvloers, maar zeer begrijpend, dus deint even later een bestelbus venijnig heen en weer, krijst Brakwater orgastische kreten door de microfoon en wordt dit dankzij het voorspelbare karakter door vrijwel iedereen leuk gevonden.

Meppeler Courant,

orgastisch 2.1

op uitbundige wijze

Algemene voorbeelden


Dit is echt het laatste wat ik over Peters kwijt wil. Een van zijn goorste recensies schreef hij over de roman De gemonteerde vrouw van Jack Nouws. In 1993 verscheen Jacks debuutbundel Uitgestudeerd, een boek dat door Peters in Sum bijna orgastisch positief werd besproken. Een paar jaar later kwam De gemonteerde vrouw uit. Dit boek (zelfs de domste lezer ziet dat het een veel beter werk is dan Jacks verhalenbundeltje) vond Peters plotseling zo verwerpelijk dat hij de roman en voornamelijk de persoon van de schrijver ongenadig hard onderuithaalde in de Volkskrant.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,