oud-Indiëganger


oud-Indiëganger 1.0

militair die in de jaren 1947 en 1948 door de Nederlandse overheid naar de Republiek Indonesië (het voormalige Nederlands-Indië) werd uitgezonden om daar te vechten tegen de troepen van de Indonesische leiders (in de ogen van de Nederlandse overheid opstandelingen) Soekarno en Hatta

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oud-Indiëganger…

is een militair; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De PvdA en D66 steunen de oproep van Tweede-Kamervoorzitter Deetman om een nationaal debat te houden over de gang van zaken rond de onafhankelijkheid van Indonesië. VVD, CDA en SGP wijzen het voorstel van Deetman af [...]. Ook de SGP ziet niets in het voorstel. "Zo'n debat op dit moment kan slechts leiden tot geschiedvervalsing en zou door veel oud-Indiëgangers zelfs uitgelegd kunnen worden als een trap na."

      NRC,

      De aandacht voor de 'koloniale oorlog' leefde na 1950 pas op toen in 1969 oud-Indiëganger (oud-stoottroeper) en psycholoog J.E. Hueting in het VARA-televisieprogramma Achter het Nieuws verklaarde dat de Nederlandse militairen in '47 en '48 op grote schaal oorlogsmisdaden hebben gepleegd, zoals het martelen en neerschieten van krijgsgevangenen en burgers.

      NRC,

      Muurling staat in zijn woonplaats onder meer te boek als één van de drie initiatiefnemers - de andere twee zijn Jan Evers en Jan de Jong - tot de oprichting van een monument voor gevallen oud-Indiëgangers in september 1993.

      Meppeler Courant,

      Deze beschuldigingen maken deel uit van de strafklacht die vorige week door een organisatie van oud-Indiëgangers was ingediend.

      NRC,