ov


ov 1.0

(transport, verkeer en reizen)

openbaar vervoer, personenvervoer met een vervoermiddel of geheel van vervoermiddelen dat op vaste routes en volgens een dienstregeling aan iedereen de mogelijkheid biedt om op te stappen of in te stappen; metonymisch ook: vervoermiddel of geheel van vervoermiddelen dat op vaste routes en volgens een dienstregeling ter beschikking staat van iedereen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het ov…

is vervoer

  • [Functie] heeft tot doel personen te vervoeren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is openbaar, d.w.z. staat ter beschikking staat van iedereen, en is niet gratis

    Algemene voorbeelden


    Enthousiaste en blije reizigers. Mensen die met plezier gebruik maken van het ov, omdat het goed is geregeld. Omdat ze worden verrast. Railforum wil niet alleen tevreden reizigers, maar reizigers die oprecht blij worden van het ov. Om dat te stimuleren, reikt Railforum ieder jaar de Blije Reizigers Prijs uit aan de beste verbetering in het openbaar vervoer die het voor de reizigers plezieriger maakt.

    http://www.infrasite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=20472,

    Uitchecken ov went, geld terugvragen ook. Nederland begint te wennen aan het in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Vorig jaar daalde het aantal mensen dat vergat uit te checken tot 1,3 procent. Dat meldde het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin overheden, vervoerbedrijven en consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn, donderdag.

    http://nieuws.nl/algemeen/20160915/uitchecken-ov-went-geld-terugvragen-ook/,

    Minderjarige mbo-student straks gratis met het ov. Mbo-studenten die nog geen achttien jaar zijn, mogen vanaf 1 januari 2017 gratis reizen met het openbaar vervoer. Al 30.000 leerlingen hebben zo'n gratis ov-kaart aangevraagd, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dinsdag.

    http://www.parool.nl/binnenland/minderjarige-mbo-student-straks-gratis-met-het-ov~a4384476/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen