ovarium


ovarium 1.0

(wetenschap; biologie; specialistisch)

eierstok; vrouwelijk voortplantingsorgaan waarin de eicellen gevormd worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ovarium…

is een orgaan; is een deel

      Algemene voorbeelden


      Volgens de meneer die het boek geschreven had, vertoonde de primitieve mens al een zeker besef van de genitale mechaniek. Bemerk vooral, stipte hij aan, de buitensporige proportie van de follikels ten overstaan van de uterus. Al had ik weinig benul van wat ovaria waren, ik wist wel zeker dat ik tante niet hoefde voor te lezen over de genitale mechaniek zonder dat ze zou sidderen van afgrijzen.

      Sluitertijd, Erwin Mortier,

      Het ovariële overstimulatie syndroom wordt veroorzaakt door intensieve hormonale behandeling die nodig is om meerdere eicellen te laten aanmaken door de eierstokken (ovaria). Overstimulatie is lastig, en kan gevaarlijk zijn en zelfs (zelden) fataal verlopen.

      http://www.infertiliteit.org/artikels.html

      'Wat gebeurt er nu bij het syndroom van Klinefelter? Daar gaat iets mis bij de vorming van de eicellen - een xx-cel in het ovarium splitst zich niet netjes in twee eicellen met een x-chromosoom, maar in één eicel met twee x-chromosomen en eentje helemaal zonder. Als die eicel met de dubbele x vervolgens wordt bevrucht, ontstaat er ofwel een meisje dat drie x-chromosomen heeft, wat meestal geen enkel gevolg heeft, óf er ontstaat een jongetje met de chromosomen XXY. Dat noemen we dan het syndroom van Klinefelter.'

      De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

      Groene jassen bogen zich over een groen laken en een rood gat. Het gezwel in de baarmoeder was kwaadaardig, er waren uitzaaiingen naar de linkereierstok. Ovarium en uterus moesten eruit. De klinische geheimtaal van specialisten. Koele beslissers.

      Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

      Aan de bovenkant monden twee eileiders (tubae) in de baarmoeder uit. Dit zijn dunne buisjes van circa 10 cm lang, die beginnen bij de eierstokken. Normale eierstokken (ovaria) zijn ongeveer 3 cm groot. De baarmoeder is noodzakelijk om te menstrueren en zwangerschappen te dragen, terwijl de eierstokken hormonen aanmaken. Ook komt er elke maand bij de eisprong een eicel uit de eierstokken vrij.

      http://www.wdkw.nl/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      ovarium 2.0

      vruchtbeginsel van een plant

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ovarium…

      is een plantdeel; is een deel

          Algemene voorbeelden


          Aan de vrouwelijke kant, in de stampers, vindt meiose plaats in de ovaria (vruchtbeginsels). Ook deze deling verloopt asymmetrisch en leidt tot ophoping van cytoplasma in de macrosporemoedercel (soms ook megasporemoedercel genoemd) die de embryozak voortbrengt, de eigenlijke macrogametofyt. De andere dochtercellen gaan ten gronde.

          http://www.vcbio.science.ru.nl/virtuallessons/cellcycle/postmeio/

          De bloem van de kangoeroepoot bestaat uit een vruchtbeginsel (ovarium) aan de basis met daarop een bloembuis. Bij het vruchtbeginsel bevindt zich ook de honingklier, waar de vogels op afkomen. Aan het einde van de bloembuis staan de meeldraden omgekruld naar achteren. Uit de buis steekt een betrekkelijk lange stijl met stamper.

          http://www.beautyplants.nl/kangaroo%20paw.html