pacificeren


pacificeren 1.0

de rust en vrede herstellen in een conflictgebied dat wordt genoemd als object of blijkt uit het verband; gebied waar conflicten heersen of dreigen tot rust en vrede brengen; de rust en vrede herstellen (in)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pacificeren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Gezien de conflictstof in deze regio is er behoefte aan een geloofwaardige veiligheidsorganisatie die pacificerend kan werken en zonodig politiek-militair tegenspel tegen Rusland kan bieden.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een land pacificeren
      • een regio pacificeren

      Gelet op zijn rijkdommen kan en moet Europa een substantiële bijdrage leveren aan de 3e wereld. Niet alleen financieel, maar desnoods door bepaalde regio's - onder VN-mandaat - te pacificeren.

      http://www.verkiezingssite.be/verkiezingen2004/standpunten/watch2.php?id=26&name=Buitenlands+beleid+%26+ontwikkelingssamenwerking

      "Ik buig het hoofd voor de soldaten die in dit conflict zijn gedood en voor de slachtoffers onder de burgerbevolking", aldus Jeltsin. Hij voegde daaraan toe dat troepen van het ministerie van binnenlandse zaken Grozny nu moeten pacificeren.

      NRC,

      De blauwhelmen die [...] Bosnië-Herzegovina moesten "pacificeren", waren met handen en voeten gebonden aan de vele civiele taken die hun opgelegd waren.

      De Standaard,

      De donkerste scenario's krijgen geloofwaardigheid. Zoals: de implosie van het Zaïrese leger, in combinatie met het onvermogen van de "bevrijders" om het enorme land volledig onder controle te krijgen. Gevolg: een oceaan aan menselijke ellende, en een kans dat buurlanden [...] meegesleurd worden. De Amerikaanse en Britse bewindvoerders die in het najaar van 1996 de internationale interventie torpedeerden die Oost-Zaïre misschien nog had kunnen pacificeren, kijken best een tijdje een andere richting uit.

      De Standaard,

      Het belang van de petroleum. De controle over deze vitale grondstof wordt dan ook de inzet van en strategische strijd tussen belangengroepen en hun politieke vertegenwoordigers. Mede daarom werd de tweede golfoorlog gevoerd, is Turkije van essentieel belang als toegangspoort naar de Kaukasische petroleum, moet Afghanistan 'gepacificeerd' worden om de Centraal-Aziatische gas- en petroleumvoorraden te kunnen ontsluiten ter 'westers voordeel'.

      http://www.vrede.be/nl/index.html,

      Vaste verbindingen


      pacificerende werking

      1. werking die tot gevolg heeft dat rust en vrede worden hersteld in een conflictgebied

        In de praktijk treden de troepen nauwelijks op. Toch gaat er van de internationale aanwezigheid een pacificerende werking uit, die een gunstig klimaat kan scheppen voor de in juni te houden verkiezingen.

        http://www.atlcom.nl/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      pacificeren 2.0

      ( Met betrekking tot een conflict)
      doen ophouden door ingrepen of beslissingen die de rust en vrede herstellen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Pacificeren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Het kwam tot een langdurige en zeer ingewikkelde burgeroorlog [...]. Syrië besloot in 1976 van de situatie gebruik te maken door militair tussenbeide te komen, zogenaamd om het conflict te pacificeren maar in feite om de eigen invloed te vergroten.

          http://www.vrede.be/nl/oosten/eneoorlog.html

          Noord-Ierland kent twee bevolkingsgroepen, katholieken en protestanten, en zit gevangen in hun antagonisme [...]. Verschillende scholen onderzoekers hebben andere opvattingen over hoe een dergelijk conflict aangepakt moet worden. Zij proberen tevens te verklaren waarom de meeste van de pogingen van het verleden om het conflict te pacificeren weinig zoden aan de dijk hebben gebracht.

          http://www.ethesis.net/noord_ierland/noord_ierland.htm,

          De onderhandelaars hebben getracht om tot een eerbaar compromis te komen om het communautaire conflict in BHV te pacificeren alsook de Belgische Federale Staat voorts te hervormen.

          http://www.davidvandenberghe.be/?tag=communautair-conflict

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          pacificeren 3.0

          iemand of een groep van mensen na strijd, onvrede of meningsverschil opnieuw overhalen tot een welwillende, inschikkelijke houding; verzoenen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Pacificeren…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Bedrijven adviseren bij het oplossen van milieuproblemen is geen heulen, eerder het tegendeel. Mijn rol daarin is niet pacificerend, maar confronterend op het treiterige af. Ik zeg bijvoorbeeld: 'Nu is het tijd om voor je eigen produkten over dat nieuwe scenario na te denken. Vier maal minder grondstoffen en energie.'

              NRC,

              Combinatiemogelijkheden


              met object


              • iemand pacificeren
              • mensen pacificeren

              Er is bijna geen enkel middel om ze te pacificeren, zolang ze niet ontwapend zijn, zoals de Krimtataren ontwapend zijn, wat heel moeilijk is uit te voeren wegens hun erfelijke twisten en bloedwraak.

              NRC,

              Buitenlandse leiders die op pelgrimstocht naar Saoedi-Arabië komen, gaan vaak bij koning Fahd langs voor een informeel gesprek. Arafat wil echter meer dan dat: hij is er volgens diplomaten op uit de koning te pacificeren en zo de weg te bereiden voor hervatting van de vroeger rijke financiële hulp van Saoedi-Arabië aan de PLO.

              NRC,

              Bliksembezoek Rabin aan Bonn moet boze Kohl pacificeren [...]. Vanmorgen bleek echter dat Rabin op aanraden van minister van buitenlandse zaken Shimon Peres naar Bonn was gevlogen om het officiële bezoek dat bondskanselier Kohl in juni aan Israel zal brengen, te redden. Dit bezoek was in gevaar gekomen tijdens een telefoongesprek twee weken geleden tussen Rabin en Kohl dat op een hooglopende ruzie uitliep.

              NRC,

              Het kabinet wil onder meer de kapitaalverslindende asielprocedures versnellen door het hoger beroep te schrappen. VVD, D66 en GroenLinks wilden toch weten of asielzoekers dat recht houden. Maar de minister las juist met opzet een Lubberiaanse formulering voor om morrende PvdA-senatoren te pacificeren.

              NRC,

              Vaste verbindingen


              pacificerende maatregelen; pacificerende werking

              1. maatregel, werking die leidt tot verzoening van partijen

                Vele tienduizenden Vlamingen komen op straat en tonen dat de eisen van de V.B. ernstig te nemen zijn. Die eisen betreffen niet alleen de probleemgebieden Brussel en taalgrens, maar ook structurele hervormingen zoals de splitsing van de centrale besturen en de aanpassing van het aantal parlementszetels aan de demografische evolutie. De Belgische overheid reageert met pacificerende maatregelen.

                http://users.pandora.be/frankie.schram/inl/000.html

                Onderzoek heeft niet de verwachte convergerende en pacificerende werking. Onderzoek is maar zelden in staat belangenconflicten de wereld uit te helpen. Integendeel, rondom de publicatie van onderzoeksresultaten laaien conflicten juist op.

                http://www.rmno.nl/,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding