pantomime


pantomime 1.0

soort van toneel waarbij de acteurs niet spreken maar hun rol door gebaren, gelaatsuitdrukking, bewegingen of dans tot uiting brengen, soms onder begeleiding van muziek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pantomime…

is toneel

  • [Functie] dient om publiek te vermaken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gekenmerkt door de afwezigheid van spraak
  • [Handelende persoon] wordt opgevoerd door een of meer acteurs
  • [Medium] wordt uitgevoerd door middel van gebaren, gelaatsuitdrukking, bewegingen of dans

Algemene voorbeelden


Een jengelende tweesnarige viool, ratels, gongs en cymbalen begeleiden de zangers in de Peking Opera. Toneel, zang, orkestmuziek en dans worden aangevuld met pantomime, acrobatiek en gevechtskunsten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • pantomime brengen
  • pantomime doen

In Elzas-Lotharingen maakte Adolf-Peter kennis met Maria Cronenberg, de dochter van een rondtrekkend theatergezelschap. Met het samenkomen van die twee mensen werd ook de circus- en theatertraditie van beide families bijeengebracht. Op markten en pleinen brachten ze theater, circus en pantomime: de kiem dus van de mengvorm waarmee Circus Ronaldo nu succes oogst.

http://www.vcv.be/mores_be/1425_cont.shtml,

met adjectief ervoor


  • Engelse pantomime
  • Franse pantomime
  • klassieke pantomime

"Want mime drijft op verschillende stromen: de antieke mime van Griekenland en Rome, de commedia dell'arte met zijn akrobatie en zijn druk gepraat, de Engelse en de Franse pantomime van de negentiende eeuw. De Engelse pantomime van de tijd van Dickens was heel belangrijk: men zong, danste, deed akrobatie en pantomime."

De Standaard,

In tegenstelling tot de klassieke pantomime die het gelaat benadrukt, komt Decroux' leer op voor integrale bewegingsexpressie. Het filmfragment dat in het museum getoond wordt en waarop een dansende man te zien is, verraadt zijn invloed.

De Standaard,

Vaste verbindingen


witte pantomime

  1. pantomime waarbij de gezicht van de acteurs wit wordt geschilderd

    Marcel Marceau heeft sentimentele banden met Vlaanderen […]. Maar zijn laatste optreden in Antwerpen dateert al van 1978. "Mijn one man show is dus helemaal nieuw voor Antwerpen. Het eerste deel bestaat uit stijlpantomimes […]. Het tweede deel is een overzicht van de avonturen van Bip […]. Bip heeft het bekende witte masker […]. Ik heb hem dat witte gelaat gegeven als hommage aan de Franse witte pantomime van de negentiende eeuw, aan Pierrot, die op zijn beurt een kleinzoon is van Pedrolino van de commedia dell'arte.''

    De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


pantomime 1.1

pantomimeopvoering

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Het zijn dergelijke verborgen wenken die het verhaal zo aangrijpend maken. Honger is diepverdrietig, maar tegelijk haast lichtvoetig door de toverachtige beweging erin. Het doet denken aan een schimmenspel of een pantomime. Het heeft ook wat van een oude chaplinfilm.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een pantomime opvoeren
  • een pantomime uitvoeren

Ik heb nog voor hem gedanst op de weg naar Sacrevent. Hij vond dat ik maar een pantomime uitvoerde en geen moment van hem wegzweefde. Hij had gelijk, dat durfde ik niet.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

Van de zolder tot de keuken worden pantomimes en tragikomedies opgevoerd. De personages zijn acteurs in een bizar stuk vol spelletjes en maskerades. Fictie is immers stukken interessanter dan de werkelijkheid.

De Standaard,