particulariteit


particulariteit 1.0

aard van een persoon of zaak, die zich door een of meer specifieke kenmerken onderscheidt van de hoedanigheid van een andere persoon of zaak; eigenheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Particulariteit…

is een aard

      Algemene voorbeelden


      Radicaal multiculturalisme. De centrale stelling van Young luidt dat het burgerschap niet dient te worden gebaseerd op een streven naar universaliteit, maar op de erkenning van particulariteit en verschil. In de eerste plaats stelt zij dat het universeel burgerschap feitelijk slechts de specifieke ervaringen en opvattingen weerspiegelt van de politiek dominante groep, de 'white, anglo-saxon, middle-class males'. Dit leidt tot uitsluiting en onderdrukking van diverse sociale groepen.

      http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf,

      De ad-intrabeweging is de ad-extrabeweging, een christendom dat zich door de seculiere cultuur laat bevragen en verrijken, en zo geloofwaardig en relevant wil worden binnen deze seculiere cultuur. In moderne categorieën uitgedrukt: de particulariteit van het christendom wordt zo geformuleerd dat ze volstrekt aanvaardbaar is, zoniet een expressie bij uitstek is van de moderne mens, cultuur en samenleving.

      http://www.theo.kuleuven.ac.be/~boeve/noster/Nosterlezing%20boeve.doc,

      particulariteit 2.0

      karakteristieke eigenschap van een persoon of zaak; specifiek kenmerk waardoor iemand of iets zich onderscheidt van iemand of iets anders

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een particulariteit…

      is een kenmerk; is een onstoffelijke zaak

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt iemand of iets op onderscheidende wijze

        Algemene voorbeelden


        Nederland en Vlaanderen zijn twee verwante culturen met één gemeenschappelijke taal. Culturele omgevingsfactoren zijn evenwel belangrijk bij het aanleren van een taal. Daarom mogen wij de particulariteiten in spreekwijze en wat daarmee samenhangt, niet uit het oog verliezen. Over de eenheid van het Nederlands wordt gewaakt door de Taalunie. Eerlijk gezegd, van zo'n antwoord word ik moedeloos.

        De Standaard,

        De "Coast Pilot" is in feite een elektronische pilot of loodsboek en nautische almanak, met lichtenlijsten, betonningen en particulariteiten van de bevaren gebieden.

        http://www.varen.be/tests/Baja_Boston_SeaRay.htm