passagierstrein


passagierstrein 1.0

afbeelding

Bron: Rob Dammers
( CC BY-NC-SA 2.0 )

afbeelding

Bron: Rob Dammers
( CC BY-NC-SA 2.0 )

trein die uitsluitend bestemd is voor het vervoer van passagiers; personentrein; reizigerstrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een passagierstrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] bestaat meestal uit een grote hoeveelheid speciaal voor het vervoer van passagiers ingerichte wagons
  • [Functie] dient voor het vervoer van personen
  • [Snelheid of tempo] is sneller dan een goederentrein
  • [Tijd] rijdt overdag en 's avonds, maar soms ook wel 's nachts
  • [Gewicht] is lichter dan een goederentrein
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] veroorzaakt soms geluidsoverlast

Hoofdsemagram: trein


Algemene voorbeelden


Bij een botsing tussen twee passagierstreinen op het station in Leiden zijn volgens de eerste berichten acht mensen gewond geraakt. Volgens het KLPD botste een passagierstrein rond half vier met een snelheid van zo'n 20 kilometer per uur op een leegstaande trein.

http://quasi-mundo.nl/blog/2010/11/05/passagierstrein-ramt-stilstaande-trein-op-leiden-cs/,

De capaciteit van het bestaande spoornet in Nederland wordt grotendeels gebruikt door steeds meer passagierstreinen. Goederenvervoer over het spoor kan daardoor niet makkelijk groeien.

http://www.betuweroute.nl/indexnew.html

Sinds een week broeit het onder de machinisten die de hoofdstad als standplaats hebben. De NS willen met ingang van 17 januari een splitsing aanbrengen tussen machinisten op goederen- en op passagierstreinen. Nu berijden zij op één dag zowel treinen met goederen als treinen met reizigers.

NRC,

Overdag snelt de Intercity Express (ICE) met 250 kilometer per uur tussen grote Duitse steden, en 's avonds begint de Deutsche Bundesbahn met goederenvervoer. Die combinatie lag van het begin af ten grondslag aan het ontwerp van het Duitse hoge-snelheidsnet. Het samengaan van logge en zware goederentreinen met snelle passagierstreinen stelde de Duitse ontwerpers voor een buitengewoon lastige opgave.

NRC,

De staking bij de Franse spoorwegen SNCF liet zich ook bij de zo al veel geplaagde NMBS voelen. Alle goederenverkeer van en naar Frankrijk lag gisteren stil. De klassieke internationale passagierstreinen van de lijn Brussel-Parijs reden niet.

De Standaard,

De Eurostar, een trein die zo'n 800 passagiers kan meenemen, begint na de nodige vertragingen en pechgevallen met twee ritten per dag tussen Londen en Parijs-Brussel. Volgend jaar rijden de passagierstreinen, die per stuk 24 miljoen pond sterling (65 miljoen gulden) kosten, eenmaal per uur door de Kanaaltunnel.

Meppeler Courant,

Bij een botsing tussen twee stampvolle passagierstreinen kwamen volgens hulpverleners maandagavond in Bangladesh minstens 50 mensen om het leven en raakten 100 passagiers gewond.

De Standaard,