peesontsteking


peesontsteking 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ontsteking van de pees die gepaard gaat met pijn op de plek waar die zich aan het bot hecht en die vaak het gevolg is van overbelasting of het voortdurend herhalen van een bepaalde beweging; tendinitis

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een peesontsteking…

is een ontsteking; is een reactie

  • [Plaats] treedt vaak op in de schouder, de knie, de enkel, de pols en de achillespees, maar kan ook in andere ledematen optreden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat vaak door overbelasting of het voortdurend herhalen van een bepaalde beweging, maar kan bv. ook komen door langdurige blootstelling aan kou of een reumatische aandoening
  • [Gevolg of resultaat] heeft pijn tot gevolg, vooral op de plek waar de pees zich hecht aan het bot

    Wetenschappelijke naam: tendinitis

    Algemene voorbeelden


    Peesontsteking. Deze ontsteking heeft niets te maken met ziektekiemen, wel met langdurige of plotse overbelasting van de hechtingsvezels tussen spier en skelet. Een plotse beschadiging gaat van verrekking tot peesscheur.

    http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant12/pagina1.html,

    Bij veel takken van sport, zoals zwemmen en racket- en werpsporten en sommige balsporten worden de spieren en vooral de pezen in de schouder fors belast. Peesontstekingen zijn vaak overbelastingsblessures.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    Slijmbeursontsteking kan ontstaan als er andere klachten zijn van de schouder, zoals een peesontsteking. Er is dan sprake van een secundaire slijmbeursontsteking. De behandeling door de fysiotherapeut richt zich dan op het functioneren van de gehele schouder.

    https://kernpraktijken.nl/aandoeningen/pees-of-slijmbeursontsteking/

    Weke-delenreuma. Bij deze groep aandoeningen zijn niet de gewrichten, maar de omliggende weefsels als kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen. Ze zijn niet ontstoken maar overbelast. Bekende vormen zijn fibromyalgie, tendinitis (peesontsteking) en het syndroom van Sjögren. Fibromyalgie komt veel voor en kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden. Een half miljoen Nederlanders lijdt aan chronische vormen van weke-delenreuma.

    http://www.reumafonds.nl/default.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • ontstaan
    • voorkomen
    • zich bevinden in

    Aangezien een peesontsteking vaak ontstaat door overbelasting, is het belangrijk de pees minder te belasten.

    https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/ziekte-van-de-quervain-en-andere-peesontstekingen-van-de-onderarm-1,

    Een ontsteking van de pees van de bovendoornspier (supraspinatus) ontstaat als gevolg van bovenhandse bewegingen, zoals borstcrawl bij zwemmen en smashen bij racketsporten en volleybal. De pees van deze spier wordt geplet tussen het schouderblad en de kop van de bovenarm, waardoor de pees dikker wordt. Hierdoor neemt de ruimte voor de pees nog verder af en ontstaat vooral bij zijdelingse hefbewegingen pijn en onmacht om deze bewegingen uit te kunnen voeren. Het begin van de hefbeweging is nog wel mogelijk, omdat dit door de monnikskapspier (deltoideus) wordt gedaan. Op oudere leeftijd komt deze peesontsteking vaker voor omdat door de veroudering en het veelvuldig gebruik de pees slechter van kwaliteit wordt.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    Er bestaan verschillende peesontstekingen die zich voordoen in de knie, maar wat het meest voorkomt is de springersknie, ook bekend als een jumpers knee. Anders gezegd wil dit zeggen dat de pees van de knieschijf ontstoken is. De peesblessure of peesontsteking bevindt zich dus aan de binnenkant van de knie, ter hoogte van de onderkant van de knieschijf.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    als object bij een werkwoord


    • een peesontsteking constateren
    • een peesontsteking hebben
    • een peesontsteking herkennen
    • een peesontsteking krijgen
    • een peesontsteking oplopen
    • een peesontsteking verhelpen
    • een peesonsteking veroorzaken
    • een peesontsteking voorkomen

    De plastisch chirurg heeft bij u een peesontsteking aan uw duim geconstateerd. Dit wordt ook wel de ziekte van De Quervain genoemd.

    https://www.diakonessenhuis.nl/folders/ziekte-quervain-peesschedeontsteking-duim,

    De meeste mensen die een peesontsteking hebben aan de voet, hebben last van de hiel of wreef. Waar je de pijnklachten precies voelt, is uiteraard afhankelijk van de locatie van de geïrriteerde pees.

    https://gezond.be/aandoening/peesontsteking/

    Er zijn diverse symptomen die je kunt gebruiken om een peesontsteking te herkennen.

    https://gezond.be/aandoening/peesontsteking/

    Je kunt een peesontsteking krijgen in de pols, in de hiel, in de schouder, in de heup, in de knie, in de achillespees en in de voet.

    https://gezond.be/aandoening/peesontsteking/

    Je kan een peesontsteking oplopen door een blessure of overmatige prikkeling van je pees of spier. Bijvoorbeeld als je een bepaalde beweging steeds herhaald of een spier teveel belast door te fanatiek sporten. Ook kunnen lichamelijke factoren zoals een beenlengteverschil of een voetafwijking een peesontsteking veroorzaken.

    https://www.thuiszorgwinkelonline.nl/aandoeningen/problemen-met-uw-enkel/peesontsteking-tendinitis,

    Om een peesontsteking te verhelpen is het belangrijk dat je goede reflexen hebt. Om dit te kunnen, moet je de belangrijkste symptomen kennen. Als je pijn hebt als je één van je ledematen beweegt en als je een zwelling op dat gewricht vaststelt, dan moet je je ongerust maken. Dit symptoom komt echter niet altijd voor.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    Hieronder enkele tips om een peesontsteking te voorkomen.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    met adjectief ervoor


    • een chronische peesontsteking
    • chronische peesontstekingen
    • een ernstige peesontsteking
    • een hardnekkige peesontsteking

    Als de peesontsteking niet snel en correct onder handen genomen wordt, kan het dat de pijn erger wordt en terugkerend is. In dit geval gaat het om een chronische peesontsteking. Als de pijn enkele weken of meerdere maanden aanhoudt, is het mogelijk dat je lijdt aan deze aandoening.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    Belgische wetenschappers hebben ontdekt hoe chronische peesontstekingen ontstaan. Belangrijk, aangezien die mee aan de basis liggen van ontstekingsreuma, een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.

    https://www.demorgen.be/nieuws/belgen-ontrafelen-oorzaak-van-chronische-peesontsteking~b7305b57/,

    Een Italiaans tienermeisje dat gemiddeld honderd sms'jes per dag verzond, kan haar duim niet langer bewegen [...]. Het veertienjarige meisje uit Savona in het noordwesten van het land liep door haar verslaving aan de tekstboodschapjes een ernstige peesontsteking op [...]. Ongeveer 37 procent van de Italiaanse kinderen is blijkens een recent onderzoek 'mobieltjesverslaafd'. Die verslaving leidt niet alleen tot lichamelijke klachten, maar ook tot geïrriteerdheid en stemmingswisseling.

    http://www.nu.nl/internet/472492/tiener-onder-behandeling-voor-mobielverslaving.html,

    Seles wordt al sinds haar terugkeer in het wedstrijdcircuit geplaagd door een hardnekkige peesontsteking in de linker knie.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • (een van) de meest voorkomende peesontstekingen

    Eén van de meest voorkomende peesontstekingen zijn ontstekingen van de achillespees (ter hoogte van de hiel).

    https://track-brugge.be/blog/hoe-een-peesontsteking-behandelen-of-voorkomen/

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • een peesontsteking aan de elleboog
    • een peesontsteking aan uw duim

    Tim Henman (11) trok zich terug met een peesontsteking aan de elleboog.

    De Standaard,

    De plastisch chirurg heeft bij u een peesontsteking aan uw duim geconstateerd. Dit wordt ook wel de ziekte van De Quervain genoemd.

    https://www.diakonessenhuis.nl/folders/ziekte-quervain-peesschedeontsteking-duim,

    Voorzetsel: in

    • een peesontsteking in je bovendoornspier
    • een peesontsteking in zijn linkerenkel
    • een peesontsteking in de knie
    • een peesontsteking in de linkerknie
    • een peesontsteking in de onderarm
    • een peesontsteking in de schouder
    • een peesontsteking in zijn voet

    Een peesontsteking in je bovendoornspier (supraspinatus) ontstaat als gevolg van bovenhandse bewegingen, zoals borstcrawl en smashen bij racketsporten en volleybal.

    https://www.sportzorg.nl/sport-bewegen/sport-overzicht/hockey/schouderpeesontsteking

    Sampras heeft na zijn nederlaag tegen Krajicek zes weken niet meer gespeeld. Hij had last van een peesontsteking in zijn linkerenkel.

    NRC,

    Steffi Graf gaf forfait voor Eastbourne. De Duitse herstelt van een peesontsteking in de knie. Haar deelname aan Wimbledon (24 juni tot 7 juli) komt niet in gevaar.

    De Standaard,

    Seles wordt al sinds haar terugkeer in het wedstrijdcircuit geplaagd door een hardnekkige peesontsteking in de linker knie.

    De Standaard,

    Een peesontsteking in de schouder ontstaat vaak door overbelasting, veelvuldig door houding. Vooral heffen boven schouderhoogte, aan- uitkleden en onverwachte bewegingen zijn erg pijnlijk.

    https://kernpraktijken.nl/aandoeningen/pees-of-slijmbeursontsteking/

    Er was ook een foto van een weelderig boeket. Gestuurd door Vermeer, die vanwege een peesontsteking in zijn voet niet had kunnen komen.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Voorzetsel: van

    • een peesontsteking van de duim
    • een peesontsteking van de heup
    • een peesontsteking van de knieholtespier
    • een peesontsteking van de pols

    Bij een peesontsteking van de duim zul je waarschijnlijk pijn ervaren wanneer je je pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt.

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/195449-peesontsteking-duim-symptomen-oorzaken-en-behandeling.html,

    Shockwave kan een ideale oplossing zijn voor zowel een slijmbeursontsteking als een peesontsteking van de heup.

    https://fysiotherapie.zorgsaamnijverdal.nl/behandelmethoden/behandelmethoden-2/shockwave/heup/

    De pijn kan tot onder de knieschijf uitstralen, waardoor het er op lijkt dat er sprake is van knieschijfirritatie. Een peesontsteking van de knieholtespier (m. popliteus) geeft vergelijkbare klachten, maar heeft een andere oorzaak en gaat gepaard met een pijnpunt net iets voor de buitenste knieband (zie laterale kniepijnsyndromen).

    http://home-1.tiscali.nl/~knmg0260/map%20sportmedisch/chronletsel.html

    Een peesontsteking van de pols aan de kant van de duim, wordt ook de 'aandoening van De Quervain'genoemd. Deze peesontsteking wordt meestal veroorzaakt door overbelasting door een herhaalde beweging. De aandoening komt bijna alleen bij volwassenen voor. Heeft u reuma of diabetes? Dan is de kans op deze aandoening wat groter.

    https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/In-het-ziekenhuis/Ziektebeelden/Ziektebeeld/did/365

    in voorzetselgroep


    • helpen bij peesontstekingen

    Luc Pira richtte na een zwaar verkeersongeval Iglotronics op. De Antwerpse ingenieur moest tijdens zijn revalidatie verschillende kinesisten bezoeken. Daar kreeg hij het idee om een apparaat te ontwikkelen dat spieren beter afkoelt. Het helpt bij peesontstekingen. Het apparaat zit nog in de onderzoeksfase en moet nog voldoen aan een hele reeks medische normen.

    De Standaard,

    • geplaagd worden door een peesontsteking
    • komen door een peesontsteking
    • pijnklachten door de peesontsteking

    Seles wordt al sinds haar terugkeer in het wedstrijdcircuit geplaagd door een hardnekkige peesontsteking in de linker knie.

    De Standaard,

    Door langdurige druk van je stuur op je pinkmuis is er een zenuw enigszins beklemd geraakt tussen twee handwortelbeentjes in het polsgewricht. Dit kan komen door een val of (oude) polsbreuk of een peesontsteking aldaar. Meestal gaat het in de sport om langdurige overbelasting op een drukplek, zoals bij amateur-wielrenners of toerfietsers.

    http://www.sport.nl/fbarchief/show.php3?id=48,

    De pijnklachten door de peesontsteking kunnen worden ingedeeld naar toenemende ernst: Fase 1: Alleen pijn na sportbeoefening. Fase 2: Ook pijn bij aanvang van sportbeoefening. Fase 3: Ook pijn gedurende sportbeoefening. Fase 4: Zelfs pijn in rust. Oorzaken. Een ontsteking van de pees van de bovendoornspier (supraspinatus) ontstaat als gevolg van bovenhandse bewegingen, zoals borstcrawl bij zwemmen en smashen bij racketsporten en volleybal.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    • in geval van een peesontsteking

    In geval van een peesontsteking is rust het allerbelangrijkst. Zorg er bovendien voor dat je ongeveer een half uur een coldpack op het gewricht aanbrengt om zo de zwelling te verminderen. Raadpleeg ook een arts binnen 10 dagen na het begin van de pijn en zwelling.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    • zich terugtrekken met een peesontsteking

    Tim Henman (11) trok zich terug met een peesontsteking aan de elleboog.

    De Standaard,

    • de kans op een peesontsteking

    Een matige slagtechniek of intensiever trainen en met meer kracht slaan maakt de kans op een peesontsteking groter.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    • behandeling van deze peesontsteking
    • herstellen van een peesontsteking
    • de klachten van een peesontsteking
    • last hebben van een peesontsteking
    • het ontstaan van peesontstekingen
    • de oorzaak van een peesontsteking

    Wat kan je doen tegen tendinitis en welke tips zijn nuttig bij de behandeling van deze peesontsteking?

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/111747-tendinitis-of-peesontsteking-oorzaken-behandeling-tips.html

    Steffi Graf gaf forfait voor Eastbourne. De Duitse herstelt van een peesontsteking in de knie. Haar deelname aan Wimbledon (24 juni tot 7 juli) komt niet in gevaar.

    De Standaard,

    Meestal zijn de klachten van een peesontsteking in het beging gering, met een licht stijf en pijnlijke gevoel in de schouder bij serveren en smashen, die na de warming up afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

    http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

    Sampras heeft na zijn nederlaag tegen Krajicek zes weken niet meer gespeeld. Hij had last van een peesontsteking in zijn linkerenkel.

    NRC,

    Een goed passende brace belemmert uw bewegingsvrijheid nauwelijks, maar geeft wel een goede bescherming tegen het ontstaan van peesontstekingen.

    https://kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/de-behandeling-van-peesontsteking-tenditis

    De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, vibraties of langdurige blootstelling aan kou.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Peesontsteking,

    • vanwege een peesontsteking

    Er was ook een foto van een weelderig boeket. Gestuurd door Vermeer, die vanwege een peesontsteking in zijn voet niet had kunnen komen.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    met aanwijzend voornaamwoord


    • deze peesontsteking

    Een ontsteking van de pees van de bovendoornspier (supraspinatus) ontstaat als gevolg van bovenhandse bewegingen, zoals borstcrawl bij zwemmen en smashen bij racketsporten en volleybal. De pees van deze spier wordt geplet tussen het schouderblad en de kop van de bovenarm, waardoor de pees dikker wordt. Hierdoor neemt de ruimte voor de pees nog verder af en ontstaat vooral bij zijdelingse hefbewegingen pijn en onmacht om deze bewegingen uit te kunnen voeren. Het begin van de hefbeweging is nog wel mogelijk, omdat dit door de monnikskapspier (deltoideus) wordt gedaan. Op oudere leeftijd komt deze peesontsteking vaker voor omdat door de veroudering en het veelvuldig gebruik de pees slechter van kwaliteit wordt.

    http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

    met onbepaald voornaamwoord


    • verschillende peesontstekingen

    Er bestaan verschillende peesontstekingen die zich voordoen in de knie, maar wat het meest voorkomt is de springersknie, ook bekend als een jumpers knee. Anders gezegd wil dit zeggen dat de pees van de knieschijf ontstoken is. De peesblessure of peesontsteking bevindt zich dus aan de binnenkant van de knie, ter hoogte van de onderkant van de knieschijf.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een peesontsteking of tendinitis
    • peesontsteking oftewel tendinitis
    • een peesontsteking ofwel tendinitis

    Een peesontsteking of tendinitis is vaak een gemene, hardnekkige blessure.

    https://plusmagazine.knack.be/gezondheid/11-vragen-over-peesontsteking/article-normal-843955.html,

    Peesontsteking, oftewel tendinitis, ontstaat vaak door een blessure of overmatige prikkeling van de pees of spier.

    https://quiek.nl/heup/peesontsteking/,

    Een peesontsteking, ofwel tendinitis, ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. In het laatste geval is er vaak sprake van chronische tendinitis.

    https://www.mmc.nl/regionaalreumacentrum/aandoeningen-en-behandelingen/peesontsteking/,

    • (te gespannen) spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose
    • de peesblessure of peesontsteking
    • een spierontsteking of peesontsteking
    • een val, polsbreuk of een peesontsteking
    • zowel een slijmbeursontsteking als een peesontsteking

    Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat dat wil zeggen functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Bijvoorbeeld: te gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

    http://www.fysiomanueel.nl/

    Er bestaan verschillende peesontstekingen die zich voordoen in de knie, maar wat het meest voorkomt is de springersknie, ook bekend als een jumpers knee. Anders gezegd wil dit zeggen dat de pees van de knieschijf ontstoken is. De peesblessure of peesontsteking bevindt zich dus aan de binnenkant van de knie, ter hoogte van de onderkant van de knieschijf.

    https://www.viata.nl/peesontsteking

    Een spier- of peesontsteking ontstaat meestal door overbelasting.

    https://quin.md/nl/medische-aandoeningen/spier-of-peesontsteking-van-de-heup

    Door langdurige druk van je stuur op je pinkmuis is er een zenuw enigszins beklemd geraakt tussen twee handwortelbeentjes in het polsgewricht. Dit kan komen door een val of (oude) polsbreuk of een peesontsteking aldaar. Meestal gaat het in de sport om langdurige overbelasting op een drukplek, zoals bij amateur-wielrenners of toerfietsers.

    http://www.sport.nl/fbarchief/show.php3?id=48,

    Shockwave kan een ideale oplossing zijn voor zowel een slijmbeursontsteking als een peesontsteking van de heup.

    https://fysiotherapie.zorgsaamnijverdal.nl/behandelmethoden/behandelmethoden-2/shockwave/heup/

    voorafgegaan door als


    • blessures als peesontsteking

    Bewegen is gezond, maar kan helaas in sommige gevallen leiden tot blessures als peesontsteking.

    https://kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/de-behandeling-van-peesontsteking-tenditis,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen