pelargonium


pelargonium 1.0

met de geranium verwante, 's zomers rijkelijk bloeiende, niet-winterharde plant met doorgaans rode, witte of roze bloemen waarvan de bovenste twee bloemblaadjes vaak wat langer zijn en naar boven gericht, en de onderste drie kleiner en omlaag gericht, in tegenstelling tot de winterharde geranium met vijf symmetrisch en straalsgewijs geordende bloemblaadjes
Niet te verwarren met wat in de plantkunde als geranium wordt aangeduid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pelargonium…

is een plant

  • [Afmeting] wordt, afhankelijk van de soort, ca. 30 tot 80 centimeter hoog
  • [Geur] heeft, afhankelijk van de soort, soms een aangename bladgeur, zoals de citroenpelargonium
  • [Kleur] is, afhankelijk van de soort, vaak rood, wit, roze of paars
  • [Deel] heeft 5 bloemblaadjes waarvan de bovenste twee wat langer zijn en opwaarts gericht en vaak voorzien van een eigen kleur of tekening, en de onderste 3 kleiner, omlaag gericht en voorzien van een eigen ordening tegenover de bovenste twee; heeft 7 meeldraden
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk vooral uit Zuid-Afrika en voor een aantal soorten ook uit Australië en Nieuw-Zeeland, Iran en Irak en de Afrikaanse oostkust
  • [Woongebied] groeit op een zonnige standplaats op goed doorlatende, voedselrijke grond
  • [Tijd] bloeit in de zomer
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is rijkbloeiend; is niet winterhard
  • [Gebruikswijze] wordt vaak geplant in potten, bakken en hangmanden en in borders
  • [Gelijkenis] lijkt op de geranium
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de geranium die een winterharde plant is en die vijf symmetrisch en straalsgewijs geordende bloemblaadjes heeft en 10 meeldraden

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Geraniales
Familie Geraniaceae; Ooievaarsbekfamilie

Algemene voorbeelden


Er bestaat eigenlijk een grote naamsverwarring tussen Geranium en Pelargonium. De meeste mensen noemen de éénjarigen die ze meestal in bloembakken zetten Geranium, maar eigenlijk zijn dit Pelargoniums. De Geranium is een vaste plant die je, al naar gelang de variëteit, overal in de tuin kunt plaatsen. In de gematigde zones van Europa en Azië komen wel honderd verschillende soorten in het wild voor, terwijl de Pelargonium haar thuisland in Zuid-Afrika heeft. Zoals reeds gezegd is de Geranium volkomen winterhard en de Pelargonium allerminst.

http://detuingids.be/PAGES/detail.asp?Id=3262

De bloemen kunnen verscheidene kleuren hebben en bestaan uit 5 bloembladeren (waarvan er 2 bovenaan staan en 3 onderaan). Dit met uitzondering van de spec. soort die 2 zijdige symetrische bloemen heeft. Kleuren: wit, rode, roze, gele, purper,... Het staat bekend dat Pelargoniums langdurige bloeiers zijn.

http://www.tuinadvies.nl/artikels/pelargonium_geraniums.htm

De Pelargonium is zonder twijfel de sterkste zomerbloeier voor in de volle zon. In de volksmond noemen ze de Pelargonium ook wel geranium, terwijl de echte Geranium (Ooievaarsbek) een vaste plant is.

http://www.denkreupel.be/pelargonium.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • bladgeurende pelargonium

In 1949 werd in Hastings in Engeland de eerste blindentuin geopend. Er werd veel gebruik gemaakt van bladgeurende pelargoniums.

http://users.skynet.be/millefiori/geur.htm

  • rode pelargonium
  • zalmkleurige pelargonium

Vooral wanneer men de bloemenbak op kleur wil samenstellen, kan het wel eens zoeken worden naar, bijvoorbeeld, die zalmkleurige pelargonium van vorig jaar. Geen nood echter, want met een weinig groene vingers, kun je zonder problemen je eigen pelargoniums kweken. Stekken is de gemakkelijkste methode.

De Standaard,

Dan heb ik het natuurlijk niet over het tuincentrumpubliek dat hun buitenruimte voor driekwart betegelt en de rest inricht als een kindertekening: een perkje rode pelargoniums hier, een strookje roze petunia's daar en wat oranje afrikaantjes om het af te maken.

https://bloemlezen.wordpress.com/2011/04/25/kleur-in-de-tuin/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pelargoniums en petunia's
  • geraniums of petunia's

We vinden het normaal dat we pelargoniums en petunia's in bakken kweken.

De Standaard,

Zij woonde in de Schorpioenstraat, in een van die typische Zurenborgse, middelgrote burgerhuizen met verzorgde, witgelakte gevels en balkons vol bloempotten waarin de winterviooltjes en de vetplantjes onlangs door geraniums of petunia's vervangen werden.

Cargo, Patrick Conrad,

pelargonium 1.1

plantensoort die pelargonium wordt genoemd; plantensoort van de pelargoniums

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


De pelargonium…

is een orde

      Algemene voorbeelden


      De pelargonium behoort tot de familie van de ooievaarsbek-achtigen (Geraniaceae), waaronder ook de Geranium (ooievaarsbek), Erodium (reigersbek)

      http://www.devrijboom.be/maandplant_2008-05.php,

      Een groot gedeelte van de Pelargonium (familie van de Geranium) komt van oorsprong uit Namibië en Zuid-Afrika. De naam is afgeleid van het woord pelargos, wat ooievaarsbek betekent. In Europa komt vooral het geslacht Geranium voor, wat is afgeleid van het Griekse géranos (kraanvogelbek).

      https://www.intratuin.nl/citroengeranium-pelargonium-graveolens.html,

      pelargonium 1.2

      aantal pelargoniums dat ergens gezamenlijk groeit; een hoeveelheid pelargoniums als een geheel of eenheid beschouwd

      Algemene voorbeelden


      Wie bij het woord "stadspark" nog aan gladgeschoren biljartgazons, perken vol rode pelargonium en een verzameling exotische bomen denkt, moet dringend eens een kijkje nemen in de Groene Long.

      http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

      Pelargonium, Osteospernum, Nemesia, Ridderblad en Verbena kunnen het ook goed met elkander vinden op zonnige plaatsen.

      De Standaard,