pgb'er


pgb'er 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)

iemand met een persoonsgebonden budget (pgb); iemand die na indicatie recht heeft op een pgb

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pgb'er…

is een zorgbehoevende; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft recht op en/of maakt gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb)

    Algemene voorbeelden


    Wat betekent 'eigen regie' voor u als PGB'er? Gezocht: deelnemers aan het onderzoek 'eigen regie', over de invloed van het pgb op een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Geef u op als deelnemer aan dit onderzoek. Onafhankelijkheid en zelfstandigheid zijn belangrijke peilers waar het pgb 15 jaar geleden op werd gebouwd. Budgethouders willen zelf de touwtjes in handen hebben. Zelf bepalen hoe ze hun leven willen leiden. Dit noemen we kortweg 'eigen regie'.

    http://www.uwbudget.nl/index.php/nieuws/pgb-nieuws/87-wat-betekent-eigen-regie-voor-u-als-pgber,

    Mensen met een langdurige zorgvraag kunnen op basis van de indicatie voor thuiszorg of verstandelijk gehandicaptenzorg een budget toegekend krijgen. Met behulp van dit budget kunnen zij zelf hulpverleners uitzoeken, inhuren en met hen afspreken welke hulp op welk tijdstip gegeven wordt. Het beeld komt bovendrijven van bekwame burgers. In plaats daarvan worden PGB-ers stelselmatig door buitenstaanders tot profiteurs en (potentiële) fraudeurs bestempeld. Toenemende regelgeving en bureaucratie maken hen vervolgens machteloos. Feitelijk zouden echter alle PGB-ers een lintje dienen te krijgen voor getoond uithoudings- en doorzettingsvermogen, organisatietalent en expertise in crisismanagement.

    http://www.human.nl/,

    De meeste betrokkenen zien in PGB-ers nog steeds primair patiënten en bejegenen hen ook als zodanig.

    http://www.human.nl/,

    pgb'er 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)

    iemand die zorg verleent aan iemand met een persoonsgebonden budget (pgb)

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een pgb'er…

    is een zorgverlener; is een persoon

    • [Activiteit of handeling] verleent zorg aan iemand met een persoonsgebonden budget (pgb)

      Algemene voorbeelden


      Ouders vragen een indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en zetten, afhankelijk van de beschikking, een "PGB'er" in op school. De PGB'er kan, op basis van het handelingsplan, ingezet worden bij: · Ondersteunende begeleiding (b.v. handen en voeten voor het kind zijn, helpen bij huiswerk); · Persoonlijke verzorging; · Verpleging.

      http://www.mytylschooldebrug.nl/index.php?section=home&pagina=home/onderwijs%20en%20zorg/pgb.htm

      Het is belangrijk dat school en ouders op één lijn zitten voor wat betreft de inzet van de PGB'er. Essentieel is dat er een "klik" is tussen de PGB'er, leerling en klassenteam. Ze moeten immers een hele tijd met elkaar samenwerken. De mytylschool stelt eisen aan de PGB'er vanuit de kernideologie en de wens kwalitatief goed onderwijs en goede zorg te bieden.

      http://www.mytylschooldebrug.nl/index.php?section=home&pagina=home/onderwijs%20en%20zorg/pgb.htm

      Onze dochter (8 jaar) heeft een geestelijke en motorisch beperking. Ze is een spontaan meisje dat veel aandacht vraagt. Om haar ouders een beetje te ontlasten zoeken we een pgb-er (liefst in de omgeving van Haarlem met een auto) voor activerende en ondersteunende begeleiding voor twee dagdelen per week.

      http://www.uwzorgverlener.nl/zorgvraag/meisje_zoekt_een_leuke_pgb-er_om_mee_te_spelen/,