piekmoment


piekmoment 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

moment waarop een topprestatie geleverd kan worden; moment waarop een sporter of een sportteam piekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een piekmoment…

is een moment

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een moment waarop een topprestatie geleverd kan worden; is een moment waarop een sporter of een sportteam piekt

    Hoofdsemagram: moment


    Algemene voorbeelden


    We hebben een goed seizoen gedraaid en die lijn willen we doortrekken. Dit toernooi is een piekmoment voor ons. Als ik kijk naar de concurrentie denk ik dat Amerika een goede kans maakt op de titel, ook Brazilië is een favoriet.

    http://heldenonline.nl/rubrieken/de-dag-van/marleen-van-iersel-dit-is-ons-piekmoment,

    Veldkamp heeft moed geput uit de manier waarop hij vorige maand de 5000 meter schaatste bij het Europees kampioenschap allround in Erfurt. "Dat was een goed signaal. Ik moet het tegenwoordig toch hebben van piekmomenten. Als je 34 bent is het schaatsen niet zo anders, maar vroeger kon ik er midden in de nacht een drie kilometer uit rammen als het moest. Als je ouder wordt doe je dat niet meer. Het willen winnen zit er nog wel in, maar nu moet ik het doseren."

    Haagsche Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    piekmoment 2.0

    moment waarop iets zijn hoogste punt bereikt; moment waarop iets zijn grootste bereik heeft

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een piekmoment…

    is een moment

    • [Toepassingsgebied of bereik] is een moment waarop iets zijn hoogste punt bereikt; is een moment waarop iets zijn grootste bereik heeft

      Hoofdsemagram: moment


      Algemene voorbeelden


      Nog één piekmoment, daarna dreiging hoogwater voorbij. Het water in de rivieren rondom het eiland van Dordrecht is nog steeds hoger dan gebruikelijk. Dat is vooral te merken in het historisch havengebied [...]. Bij deze waterstand is er kans op beperkte overlast [...]. Na deze piek zijn de waterstanden weer onder 1,80 meter boven NAP en verwacht Rijkswaterstaat op korte termijn geen grote stijgingen meer.

      http://cms.dordrecht.nl/inwoners/nieuws/nieuws-archief/october-2014/nog-een-piekmoment-daarna-dreiging-hoogwater-voorbij,

      Onze drie organisaties bleven groeien met liefst meer dan 2000 deelnemers in 2007 aan de Lenterit, Herfstrit en de Acht van Zelem tezamen en tevens de eerste organisatie van een mountainbiketocht. Het voorlopig laatste piekmoment was de 12e editie van de Acht van Zelem op zaterdag 10 mei 2008 met praktisch 2000 deelnemers (1955 exact).

      http://www.zelemcycling.be/onzeclub.html

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een piekmoment beleven

      Ook New York beleeft piekmoment. De beter dan verwachte productiecijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven, gecombineerd met sterke resultaten van UPS en Pfizer, brachten investeerders ook op Wall Street in een juichstemming. De Dow Jones slechtte de psychologisch belangrijk geachte grens van 12.000 punten. Sinds juni 2008 heeft de hoofdgraadmeter van Wall Street niet meer zo hoog gestaan.

      http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/ook-new-york-beleeft-piekmoment~a1830554/,

      in voorzetselgroep


      • op piekmomenten

      In 2011 is bepaald dat een meldingsplicht geldt voor evenementen waar op piekmomenten meer dan 2000 personen gelijktijdig aanwezig zijn (inclusief personeel en eventuele artiesten).

      http://www.amstelveen.nl/web/Ondernemen/Bouwen-in-Amstelveen/Meldingsplicht-evenementen-2014-2000-aanwezige-personen-op-piekmoment.htm?channel=mobile,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding