piekuur


piekuur 1.0

uur met de hoogste intensiteit inzake gebruik, verbruik, aanwezigheid of vraag naar iets
Vaak in toepassing op infrastructuur zoals netwerken voor verkeer, transport, communicatie, informatievoorziening enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een piekuur…

is een uur; is een periode; is een tijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een hoog aantal gebruikers, verbruikers, aanwezigen of afnemers van iets
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft vaak betrekking op infrastructuur zoals netwerken voor verkeer, transport, communicatie, informatievoorziening enz.

    Hoofdsemagram: uur


    Algemene voorbeelden


    Door het relatief prijsgevoelige wegverkeer tijdens piekuren te verminderen, neemt de congestie af, en kan aan andere weggebruikers, zoals vrachtwagens en zakelijke reizigers, meer ruimte worden geboden.

    http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

    Het beleid van de MIVB moet er dan ook steeds op gericht zijn haar passagiers in de best mogelijke omstandigheden te vervoeren. Ook tijdens de piekuren moet dit mogelijk worden gemaakt.

    http://www.oliviercuvelier.be/programma.pdf

    In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat in Texas aan het eind van de middag en 's avonds de piekuren voor gebruikers zijn. Om de vraag bij te benen moet een bedrijf zijn capaciteit uitbreiden en nieuwe generators laten bouwen. De kosten daarvan zijn hoog zodat bijvoorbeeld CSW in Laredo, Texas, zijn klanten begint te wijzen op verantwoord elektriciteitsgebruik. Mijd de piekuren en bespaar honderden dollars per jaar, luidt de boodschap.

    De Standaard,

    Binnen een half jaar na de lancering van het programma konden ze aanspraak maken op de titel 'grootste Internetgemeenschap'. Op piekuren staan er nu via ICQ zo'n tweehonderdduizend gebruikers op de een of andere manier met elkaar in verbinding.

    http://www.xs4all.nl/~fvjole/archief/artikelen/Volkskrant/1997/971018.html,

    Veruit de meeste onderwerpen in een uur Nieuwsradio 1395 zullen niet langer dan twee minuten duren. Bovendien komt er twee keer een interview van zeven minuten en een keer een reportage van zes minuten. Dit systeem geldt voor de piekuren: 's ochtends van zes tot negen, 's middags van twaalf tot twee en van vier tot zeven en 's avonds van tien tot twaalf.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • piekuren en daluren
    • piekuren of daluren

    Door opklapbare stoelen kan het aantal zitplaatsen aangepast worden aan de behoefte tijdens piek- en daluren. Tijdens piekuren kunnen zo meer rechtopstaande reizigers mee op de bus en tijdens daluren heeft iedereen een zitplaats.

    http://www.bttb.be/bustoekomst/

    U hoeft geen rekening te houden met piek- of daluren. De kosten van gesprekken naar een vaste telefoon en naar een mobiel nummer zijn hetzelfde.

    http://www.dutchtone.nl/particulier/maakkennis/waaromdutchtone/index.html

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen