piercen


piercen 1.0

( Gezegd van mensen, huid, lichaamsdelen, sieraden en gaatjes)
een sieraad in de vorm van een ringetje of een staafje door de huid prikken; een piercing zetten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Piercen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Ze had gemillimeterd haar, had een opzichtige tatoeage op de bovenarm en haar tong was gepiercet, maar al bij al was het geen lelijk meisje.

      Pandora, Pieter Aspe,

      Holsjer verklaart met nadruk dat hij kinderen met een verzoek om een piercing de winkel uit zet [...]. "We hanteren de voorschriften van de GG&GD in Amsterdam." Die schrijft voor niet te piercen onder de achttien jaar, zonder toestemming van de ouders.

      Rotterdams Dagblad,

      Piercing, of het doorboren van weke delen van het lichaam met de bedoeling in de gaatjes sieraden te dragen, is zo oud als de mensheid zelf. Inheemse volkeren piercten zichzelf of anderen sinds mensenheugenis.

      http://www.miss-piercing.nl/alginfo/piercinfo.html

      Het verbaast me niets dat mensen die eenmaal een piercing hebben na verloop van tijd nieuwe piercings laten zetten tot ze ringetjes hebben in ieder deel van het lichaam dat gepiercet kan worden.

      http://www.xs4all.nl/~tateoac/

      Een uitwendige navel heeft meestal te weinig steunend weefsel om met succes een piercing te dragen; als je wel zou piercen, heb je kans dat je in het litteken van de navelstreng terecht komt, en hierdoor loop je een kleine kans op een leverontsteking.

      http://piercing.roscher.nl/

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • piercen en tatoeëren
      • piercen noch tatoeëren

      De tegenpartij bestond uit types wier favoriete meubel ongetwijfeld de tapkast is: zij hadden het over het schoon-mens-zijn en vonden bijvoorbeeld dat een fatsoenlijk iemand zich niet laat piercen noch tatoeëren: fatsoenlijke mensen waren volgens hen dokters en advocaten.

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

      Zo gaat GroenLinks volgende week dinsdag in een Amsterdamse tatooshop aandacht besteden aan veilig tatoëren en piercen.

      NRC,

      Volgens de Britse Nationale Bloeddienst is deze maatregel noodzakelijk omdat noch tatoeëren, noch piercen onderworpen zijn aan hygiënische voorwaarden.

      http://www.mloz.be/profiel/index.html,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • gepiercete gaatje
      • gepiercete man
      • gepiercete navels

      Als de piercing eenmaal is gezet, wordt het staafje in het gepiercte gaatje gebracht en daarbovenop wordt een bolletje gedraaid.

      http://www.sieradenluxe.nl/blog/soorten/piercings/tongpiercing

      In Ronse woont Piercing Alex, een motorfanaat en bovendien de meest gepiercete man ter wereld.

      De Standaard,

      Tussen alle gepiercte navels en uitgedoofde sigarettenpeuken door vroeg hij zich af of de Hollandse feestcultuur door de komst van nieuwe Nederlanders erg veranderd is.

      http://www.rnw.nl/cultuur/html/feest021224.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      piercen 1.1

      (seks, gender en relaties)

      de huid doorboren als onderdeel bij sm zodat piercings, pinnen of kettingen aan het lichaam vastgemaakt kunnen worden om seksueel genot op te wekken; piercen als onderdeel van erotische handelingen; een erotische piercing laten zetten

      Algemene voorbeelden


      Als je de goede maatregelen voor hygiëne neemt is piercen niet gevaarlijk. Althans, als je je beperkt tot tijdelijke piercings, een piercing waarbij je een permanent ringetje of staafje bij iemand aanbrengt zou ik aan de expert overlaten [...]. En ga niet piercen als je niet zeker weet dat het je erg opwindt of dat je bottom het persé wil. Piercen heeft meer risico's dan het hanteren van klemmen of zwepen.

      http://www.xs4all.nl/~tateoac/

      Heel Nederland wipt, neukt, beft, rukt, vingert en hangt elke zaterdag zwaar gepierced door alle edele delen in de SM-kettingen om aan zijn of haar gerief te komen.

      NRC,

      Tijdens het seksspel worden soms tijdelijke piercings aangebracht, of met injectienaalden geprikt. Dit is absoluut af te raden. Piercen moet vakkundig worden uitgevoerd in een daarvoor ingerichte shop.

      http://www.prostitutie.nl/fileadmin/nl/6._Studie/6.3_Documenten/6.3b_Gezondheidszorg/pdf/Student.Doc.Gzhz5.pdf