pin-up


pin-up 1.0

verleidelijke jonge vrouw die poseert voor erotische foto's voor posters, reclameaffiches, postcards e.d. die aan de muur kunnen worden geprikt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pin-up…

is een vrouw

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong, lichamelijk aantrekkelijk en heeft een sensuele uitstraling
  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Activiteit of handeling] poseert voor erotische foto's

    Algemene voorbeelden


    Ook een gewezen pin-up uit Playboy voerde een opgemerkte actie. Rebekka Armstrong, zelf aidspatiënt, trok naar de scholen om te waarschuwen voor onbeschermd geslachtsverkeer. Volgens de leerkrachten liet het verhaal van de schone Californische op de studenten een diepe indruk na.

    De Standaard,

    Dat belang ligt ook niet in het wedervaren van ik-verteller Wouter van der Pijl met betrekking tot [...] zijn redelijk tumultueuze liefdesleven. Wouter werkt een rij willige vriendinnen af en is anders wel in verre buitenlanden jachtig op zoek naar louche pornotheatertjes en glanzende blaadjes vol "zware, slappe, onbespoten tieten" - liefst die van Margaret Middleton, een pin-up die in de jaren vijftig en zestig furore maakte.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    pin-up 2.0

    afbeelding

    Bron: John Irving
    ( CC BY-NC-SA 2.0 )

    foto van een pin-up, vaak bedoeld om aan de muur te hangen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een pin-up…

    is een foto; is een voorwerp

    • [Doel of bestemming] is vaak bestemd om aan de muur op te hangen
    • [Onstoffelijke inhoud] beeldt een jonge, aantrekkelijke vrouw af, meestal in een uitdagende lichaamshouding en vaak schaars gekleed of naakt

      Algemene voorbeelden


      Hij leunde met een shagje aan zijn lip tegen de werkbank en had het wiel van een kinderfietsje in de bankschroef gezet. Boven zijn hoofd maakten oeroude pin-ups reclame voor autobanden.

      De hangende man, Koos van Zomeren,

      In het kader van de verwijdering van de pin-ups bij de resterende vier procent Bovaggarages die die dingen nog hebben hangen, heb ik kort om mij heen geënquêteerd en ik wil niet verhelen dat er inderdaad 'genderverschillen' lijken te bestaan tussen garagebezoekers. Al mijn bevriende mannen lachten zich een kriek om de brave Bovag, maar een enkele vriendin vond zo'n bloot meisje bij de autoboer inderdaad intimiderend, terwijl een ander deel wijs meende dat garages vooral goede service moesten bieden! Ik weet eerlijk gezegd niet in welke emancipatiegolf we zitten maar het blijft interessant hoe je nog altijd de aandacht kunt trekken met vermeende seksuele misstandjes.

      Trouw,

      De NPS had ook verslaggever dezes in de jury genood, wat hij niet kon weigeren, al was het alleen maar omdat hij ook wel eens een raadkamer - het vertrek waar de rechters beraadslagen - van binnen wilde zien. (Er viel niets bijzonders te zien, aan de wanden geen pin-ups, maar foto's van voorbije magistraten).

      NRC,