pingpongen


pingpongen 1.0

(sport en recreatie; informeel)

pingpong spelen; tafeltennissen
Het klanknabootsende woord komt zowel in neutraal gebruik voor als met enigszins denigrerende bijklank (en dan ter aanduiding van puur recreatief tafeltennissen).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pingpongen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Sociale ontmoetingsplaats Jeugdhuis Tongeluk is een plaats waar jongeren elkaar op een vrije ongebonden manier kunnen ontmoeten om samen een pint te pakken, te pingpongen, zich te amuseren en creatief te zijn. Een plaats waar ze zich thuis voelen, maar nog meer een plaats waar ze terechtkunnen met hun dagelijkse zorgen (problemen), waar ze nergens anders terecht mee kunnen of gaan. Het is dus meer dan enkel een ontmoetingsplaats.

      http://digitaalbrussel.vgc.be/webpages/jh/tongeluk/verslagen%5CJaarverslag%202000.doc.,

      Henri: 'En waar ben jij goed in?' Ze keek op. Er was maar één antwoord mogelijk. 'Tafeltennis.' Henri schoof een stukje vis in zijn mond en nam een slok wijn. 'Jij kan leuk pingpongen, bedoel je.' Hij lachte. Lin leunde achterover. 'Klopt,' zei ze. 'Ik ben juniorenkampioen van Nederland geweest, tweemaal, op mijn negentiende was ik Nederlands kampioen, in datzelfde jaar werd ik derde bij het Europees kampioenschap. Nog beter was ik toen ik vóór dat EK twee weken met Chinese speelsters trainde, acht uur per dag; dat waren namelijk de besten van de wereld.'

      Hokwerda's kind, Oek de Jong,

      Hij is veel langer dan de gemiddelde Chinees, verder beantwoordt de 30-jarige Sung Chen aan de clichématige verwachtingen. Hij pingpongt met de in China gebruikelijke penhoudersgreep. Heel rustig staat hij achter de tafel, alsof de uitslag er eigenlijk niet zo veel toe doet. Na afloop van de training vertelt hij over zijn Chinese achtergrond en zijn populariteit in Limburg.

      NRC,

      Na vijf minuten willen de meesten al weer wat anders gaan doen. Wij hebben ook geen echte atleten zoals in Zweden of in Duitsland. Bij ons gaan ze eerst op voetbal, dan op handbal en als dat ook niet bevalt gaan ze maar pingpongen. En dan ben je al te oud om de top te halen.

      NRC,

      Pas op 20-jarige leeftijd begon hij in competitieverband te pingpongen. Een verfoeide terminologie, maar Appie noemt het beestje bij de naam. Zijn spel gaat nu eenmaal van plok-plok.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      pingpongen 2.0

      (informeel)

      in zijn werk gaan, handelen alsof er pingpong wordt gespeeld; overgankelijk ook: snel heen en weer doen gaan alsof er pingpong wordt gespeeld

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Pingpongen…

      is een handeling of gebeurtenis

          Algemene voorbeelden


          Voor zover ik kan opmaken uit de flarden die ik van hun teksten versta, verwoorden ze dezelfde mistroostigheid als de naamloze spreker aan het tafeltje. Thomas vertaalde Koltès' stuk mooi. Hij speelt De nacht vlak voor de bossen met een volle Vlaamse beat in zijn stem en met de juiste opgefokte mimiek die de stemming pingpongt van agressief oplaaiende bozigheid naar weemoed over meisjes die je wel moet aanspreken en triestigheid over de aanhoudende regen en de onzegbare warboel die zijn leven omvaamt.

          NRC,

          In mijn vrijgezellenperiode bezocht ik met mijn broer wel eens een café. Om de stemming erin te brengen, liepen we dan op weg alternerend Elsschot te citeren. Verbaal pingpongen met zinnetjes uit Kaas. Ik kende die uit het hoofd omdat ik toen als leraar romanfragmenten aan vijf klassen tegelijk gaf. Hilarisch eigenlijk hoe literatuur langs vreemde wegen je dagelijkse leven kan binnensluipen.

          De Standaard,

          Uit de papierbak trek ik een krant en vouw hem onder mijn hemd, tegen natte borstkou tijdens de afdaling. Ik stap op, steek mijn voeten in de toeclips (voor mijn tweede voet erin zit heb ik vijftig meter rijden nodig), trek de riempjes aan en maal mij, op mijn grootste verzet, in beweging. Daar ga ik voor de tweede helft van mijn leven, pingpongt het vrije beeldrijm; tachtig moet haalbaar zijn.

          Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten,

          Ik lokaliseer de muziek als een serie punten binnen de kubus. Mijn hoofd is de kamer, de noten komen in de breedte en de diepte op me af. Alsof het binnen in mijn hoofd pingpongt en pianospeelt tegelijk. Het gaat alsmaar door, ook als ik niet luister.

          Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,