pisbuis


pisbuis 1.0

hol, cilindervormig orgaan dat de blaas met de buitenkant van het lichaam verbindt en waardoorheen de urine geloosd wordt; orgaan voor de afvoer van urine; urinebuis; plasbuis
Hoewel het woord in het verleden volstrekt neutraal werd gebruikt, wordt het nu vaak als grof ervaren en gebruikt men liever een synoniem als plasbuis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pisbuis…

is een orgaan; is een zaak

      Algemene voorbeelden


      Ik kan me voorstellen dat je bent geschrokken, toen je wat bloed ontdekte in je sperma. Toch is het waarschijnlijk niets ernstigs. Veel mannen hebben hier in hun leven wel een keer mee te maken. Meestal is het iets onschuldigs, zoals een gesprongen adertje in de pisbuis of aangetast slijmvlies. Dit kan gebeuren tijdens een stevige vrijpartij, maar het kan ook 'zomaar' voorkomen.

      http://www.rutgers.nl/prob_vd_mnd/prob_arch.html?nr=27

      Hij snijdt door het dunne vlies over de borstkas en scheidt erna, met beter zicht, de darmen van het darmvlies. Het is een heel precies werkje. Hij maakt de pisbuis los van het bekken en legt er een knoop in om te zorgen dat er geen urine ontsnapt. En pis me niet onder, zegt hij zachtjes, pis me niet onder.

      Het tijgerspoor, Julia Leigh,

      "Kijk', zegt de dokter, "dat onderzoekje doen we met dit apparaatje.' Hij houdt een glanzend eind zilverdraad omhoog, dat ongeveer de lengte heeft van de flexibele wisser waar ik mijn trombone regelmatig mee zou moeten raggen. "Dit laat ik zakken door uw pisbuis en dan kan ik door middel van een spiegelsysteempje zien wat er precies aan de hand is.' Mijn pikje wil wegkruipen, maar dokter kan hem nog net tussen duim en wijsvinger pakken, met zijn linkerhand.

      Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten,

      Bolten doorbrak de stilte met een verlossend maar tegelijk stuitend klaterende urinestraal, die hij niet op de wand van de bak richtte maar op de met een laagje water bedekte bodem. Edo probeerde tevergeefs zijn toegenepen pisbuis open te persen.

      Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

      Maar dan komt er, van weerszijden achter mijn bekken, een loeiende heidebrand aangekropen die zich een weg vreet door mijn pisbuis, een onzichtbaar propje uit mijn knop schiet en de closetpot kletterend onder stoom zet.

      Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten,

      Er dwaalt een dikstaartige buidelrat zijn kant op en hij trekt met zijn geweerkijker de omtrek na en deelt het dier dan in stukken, zoals hij zou doen als hij hem vilde: van het staartbeen naar de hals, zorgvuldig om de anus heen; langs de penis naar boven, met vermijding van de pisbuis; vakkundig zijn weg zoekend door de huid over de darmen heen naar de ribben; dan weer achterom, langs de achterpoten omlaag; dan de voorpoten en tenslotte als een halsketting om de nek.

      Het tijgerspoor, Julia Leigh,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      pisbuis 2.0

      (zeer informeel)

      buis die in een vliegtuig wordt gebruikt om urine af te voeren

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een pisbuis…

      is een buis; is een zaak

      • [Samenstelling] is een onderdeel van een vliegtuig
      • [Functie] dient voor de afvoer van urine

        Hoofdsemagram: buis


        Algemene voorbeelden


        Voor een pisbuis zal je je kist moeten ombouwen (gat in de bodem en in de kuip boren), en dat ook goed doen. Zo heb ik ooit een gozer tijdens een wedstrijd vrolijk door zijn buis zien pissen die onder de kuip was losgesloten; dat kostte hem aardig wat uurtjes schoonmaken. Een ander nadeel is dat je door een pisbuis kans loopt op verhoogde corrosie van je landingsgestel en beslagen van het richtingsroer. Door de heersende onderdruk in de romp zal urine de neiging vertonen om via de wieldeuren naar binnen te lopen (zelfs bij de beslagen van het richtingsroer!), en urine is tenslotte nogal een bron van corrosie.

        http://www.acvz.nl/tips_n_tricks/tips_n_tricks.html

        Pisbuizen waardoor de urine gelijk naar buiten wordt afgevoerd, als connectie op deze buis zijn er 2 varianten; een trechter (goed mikken!) en een "piscondoom".

        http://www.acvz.nl/tips_n_tricks/tips_n_tricks.html

        In kisten waar geen pisbuis in zit neem ik dus 2 zakken en 2 piscondooms mee.

        http://www.acvz.nl/tips_n_tricks/tips_n_tricks.html