pistoolmitrailleur


pistoolmitrailleur 1.0

afbeelding

Bron: Denniss
( Publiek domein )

robuust, handzaam machinepistool met inklapbare of afneembare kolf dat zowel automatisch als schot voor schot kan vuren; uzi

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pistoolmitrailleur…

is een machinepistool; is een wapen

  • [Deel] bestaat uit een loop, een inklapbare of afneembare kolf, een magazijn, patronen, een vizier, een korrel, een trekker en een spanknop
  • [Functie] wordt gebruikt als schietwapen
  • [Gewicht] is een licht wapen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is robuust, handzaam en betrouwbaar en kan zowel automatisch als schot voor schot vuren

Algemene voorbeelden


Een ME-er vuurt woensdag op de militaire schietbaan van Arnhem zijn splinternieuwe Heckler & Koch pistoolmitrailleur af. Het semi-automatische wapen vervangt de Karabijn die 30 jaar dienst deed bij de Nederlandse politie.

http://www.nuentoen.nl/fotos/147058/1990-meer-oefent-met-nieuw-pistoolmitrailleur.html,

De Amsterdamse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vijftien mensen gearresteerd. Er zijn onder meer een anti-tankwapen, een pistoolmitrailleur, een aantal vuistvuurwapens en munitie in beslag genomen.

ANP,

De Fransen voerden de aanval uit met helikopters en omsingelden met tanks en pantservoertuigen de bolwerken van de opstandelingen. De opstandelingen moesten hun geweren, pistoolmitrailleurs en raketwerpers inleveren. Volgens Parijs was de operatie ook bedoeld om het democratisch proces en de in de Centraal-Afrikaanse Republiek verblijvende Fransen en andere buitenlanders te beschermen.

De Standaard,

De politie in de Amerikaanse stad Los Angeles krijgt de beschikking over zwaardere wapens. Het stadsbestuur heeft besloten agenten te voorzien van grote aanvalsgeweren en pistoolmitrailleurs met zware munitie.

De Standaard,

De soldaat achter het bureau tekende poppetjes op een vel papier, keek af en toe even op, naar de schommelende lichtperen. Voor de deur van het derdeklas-wachtlokaal stonden twee grote wachtposten, pistoolmitrailleurs op de borst, nors voor zich uitkijkend.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Bij de overval gisteren van een depot van Brink's wachtten de overvallers politieauto's op bij bureau Flierbosdreef en bestookten die met automatisch vuur. Ook onderweg tijdens de achtervolging hebben de daders geschoten met 'automatisch' vuur. Automatisch schieten kan met een pistoolmitrailleur (submachinegun), zoals een Heckler & Koch MP5, een Uzi of een Skorpion.

http://www.crimesite.nl/nieuws/geweld/21496-defensie-inzetten-bij-overvallen.html,

Nora ging op een afgebrokkeld muurtje zitten en probeerde lucht te krijgen. Haar adem stokte. Voor ze iets zeggen kon, klonk uit de kelder het geroep van stemmen. 'Daar dan!' schreeuwde de puinjutter. 'Een d. .. d ...' Hij verschool zich achter Nora. 'Paula,' zei Nora door haar vingers, 'het is ...' Maar ze begon te janken. Paula vloekte, ze richtte haar pistoolmitrailleur naar beneden en ging het trapje af.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen