planker


planker 1.0

afbeelding

Bron: Pithawat Vachiramon
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(neologisme)

iemand die aan "planking" doet, een uit Australië overgewaaide, oorspronkelijk in Zuid-Korea begonnen rage, waarbij men, met het gezicht naar beneden, op de meest vreemde plaatsen zo stijf als een plank gaat liggen, daarvan een foto laat maken en die vervolgens online zet, vooral op Facebook, daarna ook op Twitter en YouTube; iemand die plankt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een planker…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Maar ook in Nederland begint planking een rage te worden: van de Keukenhof, de ABN Amrobank in Utrecht, het NS-station in Delft tot de bibliotheek van Boxmeer. Wie de afgelopen dagen goed heeft opgelet, heeft ze misschien al zien liggen: 'plankers'.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/2433832/2011/05/19/Levensgevaarlijke-planking-nu-ook-rage-in-Nederland.dhtml,

      Planking is niets anders dan liggen als een plank, bij voorkeur op een vreemde plek. Vervolgens een foto laten maken en hup, op Facebook. "Een vriend van me begon ermee en ik dacht, wat is dat voor onzin", zegt de IJmuider planker die niet bij naam genoemd wil worden. "Dus ik zei: vanavond doe ik een plank waar helemaal niemand in IJmuiden meer overheen kan."

      (onbekend) ,

      Het zogenaamde 'planken', waarbij iemand als een plank ergens gaat liggen en daar foto's van op social media als Facebook zet, lijkt een rage te worden en is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. 'Plankers' gaan op hun buik liggen met de armen naast hun lichaam. Sommigen nemen daarbij gevaarlijke posities in.

      http://nos.nl/op3/artikel/241577-planking-waait-over-naar-nederland.html,

      Na al die jaren is planking dan eindelijk mainstream. Al moest er wel een dode voor vallen. Het is ook nog eens snel gebeurd: 2 weken geleden kende vrijwel niemand planking, tegenwoordig struikelt menig forens tijdens de ochtendspits over plankers op het perron en worden ophokuren gebruikt om te planken op passerpunten. Prachtig gehypt allemaal, maar planking is nog steeds ronduit belachelijk.

      http://www.ontfrissend.nl/opinie/de-helaasheid-der-plankers/,

      Plankers steken elkaar de loef af door zich plat liggend op de meest bijzondere en soms gevaarlijke plaatsen te laten fotograferen. Via onder meer Facebook tonen en bespreken de deelnemers elkaars foto's. Hoe vindingrijker en creatiever, hoe beter.

      http://nieuwemedia.blog.nl/nieuws-en-achtergrond/2011/05/16/jongen-dood-door-internet-rage-planking-hit-op-facebook,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2011