platitude


platitude 1.0

onoriginele en inhoudsloze uitlating; banale opmerking

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een platitude…

is een uitlating; is een taaluiting

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onorigineel en heeft weinig of geen inhoud
  • [Medium] wordt zowel schriftelijk als mondeling geuit
  • [Waardering] wordt negatief gewaardeerd om het gebrek aan originaliteit en diepgang

    Algemene voorbeelden


    Misschien klinkt het gezegde geld maakt niet gelukkig voor menigeen als een platitude, maar ik had aan den lijve ondervonden dat gezondheid inderdaad vele malen belangrijker is.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    Geen haar op mijn hoofd denkt eraan om te volstaan met de platitude: ik bloos van plaatsvervangende schaamte.

    De Standaard,

    In tijden van dwangmatig origineel taalgebruik wordt het cliché maar matig gewaardeerd. En toch, clichés zijn broodnodig. We kunnen niet communiceren zonder de platitudes, de stoplappen, de dooddoeners over het weer, de gezondheid, het voetbal, de politici. Ongeveer tachtig procent van de geproduceerde taaluitingen zijn informatief gezien overbodig, zij brengen niets nieuws aan. Zij hebben een contactonderhoudende functie en dienen enkel om aan te geven dat we, ook al hebben we niets te zeggen, toch met elkaar willen praten.

    De Standaard,

    Jan Rot schrijft zijn liedjes in het idioom van de populaire sector, maar hij tilt ze telkens boven de platitudes uit door kernachtige zinnetjes als: ,,Tranen zijn maar water/en water doet geen pijn.''

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • platitudes in het rond strooien

    Het publiek zou rotsvast geloven dat ze een boom wilden opzetten over vrouwen en wat mannen daar nu eigenlijk van begrijpen [...]. Op tv kan je dat toch niet ten gronde uitspitten, maar door wat platitudes in het rond te strooien zou de maatschappelijke discussie wellicht weer aangezwengeld raken.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • belachelijke platitude
    • halfzachte platitude
    • hemeltergende platitude

    Wat voor levensvisie? Eerbied voor cultuur en natuur. Het lijken belachelijke platitudes, maar als ik bijvoorbeeld als klein jongetje thuiskwam stond mijn moeder in de tuin te wieden en dan legde ze me van alles uit over planten en bloemen.

    NRC,

    Vreemd genoeg heeft hij zich later, op de hem eigen sarcastische wijze, afgezet tegen de vaak in halfzachte platitudes handelende kleinkunst van die periode: Ik word bij kleinkunst gerekend, maar eigenlijk hoor ik er niet echt bij.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

    De koning(in) is de enige ingezetene des lands die geen mening heeft respectievelijk geen mening mag hebben, wat van de familie Van Oranje een verzameling specialisten in hemeltergende platitudes en koninklijk kerstgezwatel heeft gemaakt.

    http://www.republikeinsgenootschap.nl/,

    in voorzetselgroep


    • blijven steken in de platitude
    • vervallen in platitudes

    De laatste jaren op weg naar een nieuw millennium creëren zo, althans verbaal, hun eigen dynamiek. Het is toch een momentum, maar een momentum voor wat eigenlijk? De bespiegelingen blijven meestal steken in de platitude dat de wereld aan snelle veranderingen onderhevig is.

    NRC,

    Als je daarover in gangbare termen spreekt, zoals 'een intuïtief en associatief geordend kunstwerk', dan verval je in platitudes en versleten jargon.

    http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/home.html,