plenum


plenum 1.0

(politiek en bestuur)

zitting waarbij alle leden aanwezig zijn; voltallige vergadering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plenum…

is een vergadering; is een bijeenkomst

  • [Leden] bestaat uit de leden van een vergadering
  • [Toestand algemeen] is voltallig

    Algemene voorbeelden


    Later, in een plenum, wijst Michel Joseph (Frankrijk) erop dat er honderdelf jaar, een derde dus - verstreken is van het tijdregentschap van Michaël. Het middenstuk, het hartstuk van de Michaëltijd breekt aan. Hart, door de vele talen heen die er in de bijdragen werden gesproken, was het sleutelwoord dat de volgende spreker van de vorige in ontvangst nam, om het met zijn eigenheid te verwarmen en dan weer verder door te geven [...]. Op het toneel worden ondertussen stoelen aangedragen voor het afsluitende plenum.

    http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief35-3.htm,

    Zijn zopas in het Nederlands vertaalde roman De knoflookliederen speelt zich af in een dorp waar "keizer Llu van de machtige Han de mensen van deze streek gebood knoflook te eten". In tweeduizend jaar Chinese geschiedenis is er niet veel veranderd. In overeenstemming met de bepalingen van het derde plenum van het Centrale Komitee luidt de nieuwe slogan voor die bepaalde streek: "Jong en oud, teel knoflook en wordt rijk!"

    De Standaard,

    Waarnemers menen dat de Deng-boeken in hun algemeenheid dienen om zijn ideeën na zijn dood te kunnen blijven propageren, maar het laatste boek is volgens ingewijden gepubliceerd met het oog op een volgende week te houden historisch plenum van het Centrale Partijcomité, dat een nieuw systematisch plan voor de versnelling van de transformatie naar de markteconomie zal aankondigen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • plenums houden

    Roemjantsev vindt dat de assemblee geregisseerd wordt als een plenum van de Communistische Partij (de vergadering vindt ook plaats in de zaal waar vroeger deze plenums werden gehouden), omdat vrije discussie onmogelijk is en de pers geen toegang krijgt.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010866357:mpeg21:a0076,

    in voorzetselgroep


    • debat in plenum
    • vraag in plenum
    • vragenuur in plenum
    • parlement in plenum

    In de loop van dezelfde week kunnen geen mondelinge vragen over hetzelfde onderwerp worden gesteld in commissie en in plenum. Wordt voor het vragenuur in plenum een vraag ingediend met hetzelfde onderwerp als een eerder ingediende, maar nog niet in commissie gestelde mondelinge vraag, dan wordt de oorspronkelijk voor de commissie bestemde vraag verwezen naar het vragenuur in plenum, waar ze voorrang heeft.

    http://www.lachambre.be/nederlands.html,

    Het subtiele onderscheid tussen "het algemeen belang" en "de wensen van het volk", of althans van een agerend deel ervan, is meestal maatgevend voor afgevaardigden die zich politiek niet hoeven te verantwoorden en bij voorkeur inspelen op kleinere groepen, want meer handelbaar, dan op het parlement in plenum. De wensen stemmen niet noodzakelijk en zelfs meestal niet, overeen met het algemeen belang.

    De Standaard,

    • in plenum bespreken
    • in plenum toelichten

    Uiterlijk de dag voordat het verslag van de onderzoekscommissie in plenum wordt besproken, worden de notulen van de openbare hoorzittingen ter inzage van de leden van de Kamer gelegd.

    http://www.lachambre.be/nederlands.html,

    Elke medewerker kan vrijwillig één of meerdere onderwerpen (aangaande probleemoplossing, innovatie, planning…) benoemen waarbij hij als projecteigenaar: zijn onderwerp in een werkgroep bespreekbaar kan stellen; de resultaten van zijn werkgroep in een verslag verwerkt; deze resultaten toelicht in plenum en zich engageert voor de verdere uitbouw van zijn voorstellen in de werksituatie.

    http://www.entrance.be/Bedrijf/open_space.htm,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    plenum 2.0

    (muziek)

    alle gebruikte orgelregisters tezamen, met uitzondering van de solostemmen en de zachte registers
    Ook het volle werk genoemd.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een plenum…

    is een geheel van orgelregisters; is een geheel

    • [Deel] bestaat uit alle gebruikte orgelregisters, met uitzondering van de solostemmen en de zachte registers
    • [Geheel] is een onderdeel van een orgel

      Algemene voorbeelden


      Het bouwtechnisch, alsmede artistiek kwalitatieve orgel heeft een romantisch karakter. Zowel het plenum (volle werk) als ook de meeste individuele stemmen klinken zeer fraai, mede door de goede akoestiek in de kerk.

      http://home.hetnet.nl/~pgdalfsen/forgel.htm,

      Organist Bergwerff kan bijna steeds "op zijn Frans" registreren en zal hier en daar speelwijzen uit de romantische school van Lemmens hanteren. De akoestiek van de lege zaal werkt tijdens een proefspel helaas niet mee. De klank lijkt soms in plastic gevat, de tongwerken mengen niet mooi en het plenum - het volle werk - is nogal massief. De registertractuur van het orgel werkt elektrisch, de toetsoverbrenging is mechanisch geregeld. De speelaard is echter - mede door een geïntegreerd soort Barkersysteem - onaangenaam licht.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen