politainment


politainment 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

vorm van politiek waarin amusement of verstrooiing ook belangrijk is of bewust als middel wordt ingezet, meestal om kiezers te trekken; vorm van politiek met amusementswaarde; politiek entertainment

Semagram (extra betekenisinformatie)


Politainment…

is entertainment

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vorm van politiek met een zekere amusementswaarde of waarin amusement bewust als middel wordt ingezet, vooral om kiezers te trekken

    Algemene voorbeelden


    Strijd om lijsttrekker: politainment of teken van kracht?

    Nederlands Dagblad,

    Politainment in opmars. De vluchtige voldoening van vermaak. Vermaak speelt in de politiek een steeds grotere rol. Daaraan ten grondslag ligt de ongelimiteerde beschikbaarheid van media in het dagelijkse leven. De gevolgen kunnen verregaand zijn: het afbreken van de civiele samenleving en de verrechtsing van de regering.

    http://www.groene.nl/artikel/de-vluchtige-voldoening-van-vermaak,

    In een eeuw waarin de beeldvorming regeert en politiek is verworden tot politainment kun je het onmogelijk nog over de successen of mislukkingen van politieke leiders hebben zonder rekening te houden met hun optreden in de media. De moderne politicus is in de eerste plaats performer.

    http://www.mightysociety.nl/1koloms.asp?path=v2iedu0o

    Wie vindt er de Vlaamse politiek tegenwoordig ook zo een onovertroffen Bold and the Beautiful gehalte hebben? Je kan moeilijk ontkennen de confrontatie tussen de Dedecker en Dewever in de schminkkamer van de Zevende Dag onder het oog van de camera geen beklijvende televisie is. Het fenomeen heeft zelfs een naam: politainment. Niet zozeer in de oudromeinse betekenis van het begrip - brood en spelen - maar eerder politiek bedrijven die maatschappelijk helemaal géén relevantie heeft en vooral een hoog entertainmentgehalte heeft. De idee is dat politici sterk inspelen op de sensatiezucht en de marktdruk waaronder media staan, om zichzelf in het voetlicht te plaatsen. Dat kan door politiek op een dubieuze manier te bedrijven, of als politicus in allerlei entertainmentshows op te draven.

    http://netsensei.nl/archives/politainment/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenwoord
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal politainment
    Betekenis in brontaal idem
    Brontaal Duits
    Vorm in brontaal politainment
    Betekenis in brontaal idem