polygaam


polygaam 1.0

( Gezegd van personen)
in polygamie levend; die gelijktijdig meer dan één levenspartner heeft; gewoonlijk gezegd met betrekking tot het gelijktijdige partnerschap van een man met meerdere vrouwen en in specifiekere toepassing op een man in de zin van: die met meer dan één vrouw samenleeft, dan wel, op een vrouw: die samen met andere vrouwen dezelfde man als levenspartner heeft; in bijwoordelijk gebruik: op polygame wijze

Algemene voorbeelden


Verder hebben we gezien dat veel auteurs "de Afrikaanse man" afschilderen als promiscue, polygaam en bijna dictatoriaal ten opzichte van zijn vrouw. "De Afrikaanse vrouw" is ook promiscue, al wordt dit in "de Afrikaanse samenleving" minder geaccepteerd. Verder is ze zeer onderdanig en afhankelijk van haar man.

http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,

In Born under saturn hebben de Wittkowers laten zien, dat geen van de stereotypen die over kunstenaars gehuldigd worden absoluut waar is: er zijn vrekkige en verspillende kunstenaars, trouwe en uiterst polygame, gezond burgerlijke en diep gestoorde asocialen.

Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

De indianen waren polygaam, een gewoonte waarnaar de Portugezen zich makkelijk schikten. op die manier kregen zij gauw een groot aantal afstammelingen en die kinderen kregen ook weer kinderen, zodat nog voor Brazilië een kolonie was geworden daar al een Portugees-indiaanse mengbevolking was ontstaan.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een polygame man

Doebele en Schmidt slagen er echter toch in spannende vormen te verzinnen voor zeer oude en onverminderd geldige feministische stokpaardjes. Sterk werkt bijvoorbeeld de wat lacherige stemming waarin een vrouwelijke advocaat met een polygame man discussieert. Beiden kennen de argumenten over en weer maar al te goed. Hij mag een nieuwe vrouw erbij nemen, omdat hij haar gekocht heeft.

NRC,

  • een polygame vrouw

Polygame vrouwen geven opvallend openlijk toe dat hun huwelijk veel praktische voordelen kent, zoals minder seksuele druk en samenhorigheid met andere vrouwen. 'Ik zou me niet compleet voelen met alleen een man. Ik ben soms closer met mijn zustervrouwen', zegt Linda Green, hoofdvrouw van Tom Green.

http://www.kuleuven.be/thomas/page/media/view/33355/,

met werkwoord


  • polygaam leven

Sommige Thracische stammen leefden polygaam, andere waren monogaam, weer andere hadden voor hun huwelijk zoveel mogelijk verschillende seksuele contacten.

https://books.google.nl/books?id=bWqAAgAAQBAJ&pg=PA43&lpg=PA43&dq=%22leefden+polygaam%22&source=bl&ots=MWRlYkDZ0r&sig=vCie9jqgu97gWOV9v5ceyaTMMjA&hl=nl&sa=X&ved=0CCEQ6AEwAGoVChMIu7jX56XQxgIVxbwUCh0zPQ-0#v=onepage&q=%22leefden%20polygaam%22&f=false,

polygaam 2.0

( Gezegd van onstoffelijke zaken)
gekenmerkt door polygamie; gekenmerkt door een samenlevingsverband met meer dan één levenspartner; specifieker vaak: gekenmerkt door een samenlevingsverband met meer dan één vrouw; waarbij men met verscheidene vrouwen samenleeft

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een polygaam gezin
  • een polygaam huwelijk
  • een polygame samenleving

Echtscheiding is wettelijk toegelaten, maar wordt binnen de Vietnamese gemeenschap toch met een schuin oog bekeken. Het concubinaat werd in 1960 verboden door president Ho Chi Minh, maar in het zuiden leven nog polygame gezinnen waar elke echtgenote haar hiërarchische functie bezit.

http://users.pandora.be/wvaerewijck/wvnvr.html,

Wel stelt de Staatscommissie voor [...] tot uitdrukking te brengen, dat het beginsel van monogamie, en het verbod op het aangaan van polygame huwelijken in Nederland meebrengen, dat personen die nog met een ander in een geregistreerd partnerschap en daarmee gelijk te stellen relaties verbonden zijn, geen huwelijk in Nederland kunnen aangaan.

http://www.justitie.nl/Images/11_7616.pdf,

In de polygame samenleving trouwen de mannen met meerdere, tot wel vier, vrouwen. Ze trouwen die vrouwen niet allemaal tegelijk. Voor een trouwerij moet een flinke bruidsprijs worden betaald [...]. Het resultaat is dat er een vrij groot leeftijdsverschil zit tussen een man en zijn derde en vierde vrouw.

http://www.deondernemer.nl/wetenschap/635774/Veel-vrouwen-doet-de-mens-langer-leven.html,

polygaam 3.0

( Gezegd van dieren)
parend met verschillende exemplaren van het andere geslacht; meerdere paringspartners opzoekend; in bijwoordelijk gebruik: op polygame wijze

Algemene voorbeelden


Slijmvissen zijn polygaam en de mannetjes lokken het ene na het andere wijfje hun hol binnen en het komt propvol met eitjes te zitten. Hierna waken de mannetjes over de eieren, welke tegen iedere vijand groot of klein worden verdedigd. Zij waaieren met hun lichaam of met de vinnen regelmatig vers water over de eieren en verwijderen de eitjes welke zich niet ontwikkelen en afsterven.

http://zeester.vinden.nl/index2.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een polygame soort

Bij polygame soorten gaan de mannetjes na de paring op zoek naar een volgend vrouwtje. Op deze wijze (kwantiteit) verhogen ze de kans dat hun genen naar een volgende generatie overgebracht worden. De monogame mannetjes beschermen (of bewaken!) hun vrouwtje en nemen soms een deel van de opvoeding op zich.

ttp://interaxis.sesuadra.org/Interaxis2/html6/vincent_coessens.html

met werkwoord


  • polygaam leven

Zo deed ze onderzoek naar bladapen in Indonesië, die leven polygaam samen: één mannetje wordt omringd door een groep vrouwtjes.

http://www.sg.uu.nl/nieuwsblog/2014/10/14/alfamannetjes-in-het-dierenrijk,