post-it


post-it 1.0

afbeelding

Bron: Pavel Krok
( CC licensed )

stukje papier met een plakrand dat ergens opgeplakt kan worden en dat vaak geel van kleur is; zelfklevend memoblaadje; memobriefje; geeltje; plakker
Als merknaam ook met een hoofdletter gespeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een post-it…

is een voorwerp

  • [Herkomst of oorsprong] is oorspronkelijk een eigennaam (een productnaam)
  • [Vervaardiging] wordt in originele vorm gemaakt door het bedrijf 3M (voorheen Minnesota Mining and Manufacturing Company)

    Hoofdsemagram: geeltje


    Algemene voorbeelden


    Een dichtgetimmerde winkelruit is daar uitgegroeid tot een symboolplek. Iedereen die maar wil kan daar een post-it ophangen met oproepen tot kalmte of tolerantie. Dat meldt de site van De Standaard. De post-its bevatten uiteenlopende boodschappen, van bezorgdheid tot hoop.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2845840/2011/08/11/Londenaren-uiten-emoties-rellen-op-muur-van-post-its.dhtml,

    "We moeten niet paranoïde worden, maar we vragen de mensen wel om hun webcam af te dekken als je die niet gebruikt. Dat gaat heel eenvoudig, bijvoorbeeld met een post-it."

    http://www.demorgen.be/buitenland/-plak-je-webcam-af-met-post-it-b4381b01/,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • paperclips, papier, pennen en post-its

    De producten die Buhrmann verkoopt, zoals paperclips, papier, pennen en post-its, lenen zich goed voor verkoop via internet. Momenteel behaalt Buhrmann al 7% van zijn totale omzet, of wel euro 650 mln, op deze manier.

    Het Financieele Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen