presideren


presideren 1.0

een vergadering of de groep die in vergadering bijeen is, leiden als voorzitter, m.n. door de besprekingen goed te laten verlopen en procedures te doen naleven; soms ook in toepassingen met een verzwegen object: het voorzitterschap van een vergadering waarnemen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Presideren…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      De vergaderingen worden gepresideerd door de voorzitter of bij diens ontstentenis of afwezigheid door zijn plaatsvervanger, met dien verstande dat in geval van ook diens intstentenis of aanwezigheid de vergadering zelf in haar leiding voorziet.

      http://www.bioledu.rug.nl/gbc/info.html

      Zonder geplande strategische inzichten van onzentwege, werd het Vlaamse paard in het Gallische Troje binnengeleid. Laten we zeggen door de hoffelijkheid van de Fransen, die het diets curiosum eens van naderbij in de bek wilden zien. De Walen mochten ook een halve dag presideren; het werd een compleet Belgisch-nationale overwinning. Dat de Vlamingen prompt als 'interlocuteurs valables' werden aanvaard, kon alleen ons strijdvaardig verantwoordelijkheidsbesef scherpen.

      Miniaturen, Karel Jonckheere,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een congres presideren
      • een debat presideren

      De tandarts was voor twee weken in de Verenigde Staten, waar hij een internationaal stomatologencongres presideerde.

      De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

      Adriaan van Dis presideerde zondagavond een urenlang televisiedebat over Afrika. Wat hebben de Europeanen ervan gemaakt? Wat willen de uitgenodigde Afrikaanse intellectuelen dat het wordt?

      De Standaard,

      presideren 2.0

      het voorzitterschap bekleden van een instantie, partij, raad, regering enz.; de bestuurlijke leiding daarover hebben; aan het hoofd van een instantie e.d. staan

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Presideren…

      is een activiteit

          Combinatiemogelijkheden


          met object


          • een raad presideren

          Henri Martens, een chemicus die zijn doctoraat in Leuven haalde, werd gisteren voor een derde mandaat tot 2000 tot rector van het Limburgs Universitair Centrum (LUC) benoemd [...]. Mathieu Kelchtermans, huisarts in Heusden-Zolder en CVP-provicieraadslid, werd tot voorzitter van de raad van bestuur aangesteld in de plaats van J. Knapen. Ondervoorzitter wordt Gilbert Van Baelen, die de provincieraad en de VLD-Limburg presideert.

          De Standaard,

          met voorzetselgroep


          • presideren over een partij
          • presideren over een regering

          Een Gallup-opiniepeiling van eind vorige week heeft Major nog eens verder bedrukt: hij presideert over de meest onpopulaire regering sinds 1945. De kiezers vinden de regering-Major volgens Gallup ondoelmatig, kortzichtig, incompetent, verdeeld, zonder contact met de werkelijkheid, zwak en zich niet bewust van de uitwerking van haar daden.

          NRC,

          In het Lagerhuis heeft John Majors partij nu nog een meerderheid van 15 zetels (was 21 bij de algemene verkiezingen van april 1992). Dat maakt hem extra kwetsbaar in zijn presideren over een partij die zo gespleten is over Europa.

          NRC,

          presideren 3.0

          op de ereplaats aan tafel of op een diner aanzitten, als blijk van rang of om de honneurs en verplichtingen waar te nemen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Presideren…

          is een activiteit

              Algemene voorbeelden


              De International Herald Tribune meldt dat het inmiddels zover is gekomen. In juni zal Gingrich een officieel bezoek aan Hollywood brengen. Hoogtepunt zal een diner zijn, gepresideerd door Arnold Schwarzenegger aan wiens respect voor oude tradities en family values niet kan worden getwijfeld.

              NRC,

              Aan het hoofd van de tafel presideerde zij met de duivekrop boven de berg van haar boezem waarover - en dat ergerde mij meteen - een fijne straal van voedsel nimmer zijn doel zou bereiken. Ze zat erbij als een stammoeder uit de Scandinavische driedelige romanliteratuur.

              Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

              Combinatiemogelijkheden


              met object


              • een diner presideren
              • een tafel presideren

              "Gij," siste ze, "gij met uw boekjes!" waarbij het diminutief het volle pond kreeg. En sinds die bewuste zin hield deze tante der goedfunctionerende smaakpapillen op voor mij te bestaan. Momenteel presideert ze de hoofdtafel van een bejaardentehuis en nooit zoek ik haar op. Niet met Nieuwjaar. Niet met haar naamfeest of verjaardag.

              Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

              presideren 4.0

              ((vooral) in Nederland. Ontleend aan Eng. 'to preside over a recession, a downfall etc.' en aangetroffen in mediataal. Vergelijk Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English, 7de druk, 2005 en Longman Dictionary of contemporary English, 3de druk, 2001.)

              aan de macht zijn of de controle of het gezag uitoefenen wanneer zekere situatie zich voordoet of een gebeurtenis plaatsvindt
              Aangetroffen in de verbinding presideren over. Soms met de bijgedachte dat men over het genoemde weinig controle heeft.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Presideren…

              is een toestand

                  Combinatiemogelijkheden


                  met voorzetselgroep


                  Voorzetsel: over

                  • presideren over zekere ontwikkeling
                  • presideren over een situatie

                  Die in twee stadia in te voeren prijsverhoging was nog aangekondigd door Clarkes voorganger Norman Lamont, de man die uiteindelijk door Major de laan werd uitgestuurd omdat hij mee gepresideerd had over de Britse afgang uit het EMS.

                  NRC,

                  De Tories presideerden weliswaar over een diepe economische recessie, maar uiteindelijk vertrouwden de kiezers toch hen het meeste met de inhoud van hun portemonnee.

                  NRC,

                  Het is daarom zowel begrijpelijk als terecht indien VVD-leider Bolkestein zou besluiten in deze kwestie door te bijten. Als dat gebeurt dan heeft premier Kok meteen een groot probleem. Hij wenst uiteraard niet de geschiedenis in te gaan als de PvdA-leider die presideerde over de neergang van de sociaal-democratie als factor in de Nederlandse politiek.

                  NRC,

                  Dan wordt niet alleen een deel van het Congres in Washington opnieuw gekozen. Ook een aantal gouverneurs is dan toe aan het oordeel van de kiezer. Een van hen is broer Jeb Bush, die zich stil heeft gehouden, maar in Florida toch presideerde over dit spektakel.

                  NRC,

                  presideren 5.0

                  de supervisie over iets voeren
                  Aangetroffen in de verbinding presideren over.

                  Semagram (extra betekenisinformatie)


                  Presideren…

                  is een activiteit

                      Combinatiemogelijkheden


                      met voorzetselgroep


                      Voorzetsel: over

                      • presideren over feestelijkheden

                      Pauline presideerde over de feestelijkheden alsof zij nooit anders had gedaan. Zij werden meteen geaccepteerd in de 'society' van de kolonie, een nogal provinciaals gezelschap als je het met Bombay vergeleek. King begon zich al gauw te ergeren aan de bekrompenheid van zijn nieuwe Portugese kennissen.

                      Quissama, F Springer,