pretparkisering


pretparkisering 1.0

(sport en recreatie; pejoratief; neologisme)

het als het ware tot een pretpark maken van iets, bijvoorbeeld een bepaald woongebied of de samenleving in het algemeen, waarbij het bieden van vermaak het hoofddoel lijkt; verefteling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Pretparkisering…

is een verschijnsel

  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is het gevolg van de neiging om mensen, bv. binnenlandse en buitenlandse toeristen, ten koste van alles te vermaken, doorgaans omdat dat veel geld oplevert
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft vaak betrekking op een bepaald woongebied maar soms ook op de samenleving in het algemeen of zaken daarbinnen, bv. het onderwijs

    Algemene voorbeelden


    De erfpachthervorming kwam er, maar niet op de manier die D66 zich had voorgesteld. Bovendien, zeggen politieke tegenstanders, reageerde de partij nogal laat en laconiek op het belangrijkste dossier in de hoofdstad: de stijgende huizenprijzen, drukte en 'pretparkisering' door massatoerisme en Airbnb. Bovenal maakten de Amsterdamse D66'ers zich ongeliefd op het stadhuis door hun stijl van politiek bedrijven. Ze waren vooral bezig met strategie en beeldvorming, zeggen andere partijen – en daardoor lang niet altijd een betrouwbare coalitiepartner.

    nrc.next,

    Een groep verontruste bewoners van Amsterdam komt in het geweer tegen de pretparkisering van hun binnenstad. De leefbaarheid heeft in hun optiek in toenemende mate te lijden onder zuiptoeristen en laagwaardige horeca.

    http://drimble.nl/regio/noord-holland/amsterdam/18841401/amsterdam-lijdt-onder-pretparkisering.html,

    Binnensteden zijn vooral centra van ontspanning geworden. Er is sprake van een pretparkisering van wat ooit de kern en het symbool van de stedelijke samenleving vormde. De geïndividualiseerde burger pendelt er vanuit zijn comfortabele woning naar toe, maar maakt slechts oppervlakkig contact.

    http://www.enschede-stad.nl/forum/viewtopic.php?f=8&t=1144,

    Tien jaar geleden had Tristan Theirlynck in Bangkok een bioscoopervaring die hij in Nederland ook wel zou willen zien. Inmiddels is de pretparkisering ook hier in volle gang, maar de filmhuizen blijven jammerlijk achter.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/12/de-pretparkisering-van-bioscopen-a4174200?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebook&utm_term=20230912&fbclid=IwAR1uQRGGEK1w9vB-_8tml6O9R9MEfr4fG9OuA0rbajQRuYxO86pF9GFlQyY,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de pretparkisering van Amsterdam
    • de pretparkisering van het onderwijs
    • de pretparkisering van de stedelijke ruimte

    Sinds 2014 beleeft Amsterdam een reusachtige opleving van het toerisme: meer dan 17 miljoen bezoekers per jaar. Maatschappelijk en politiek is er veel aandacht voor de uitwassen van die opleving. Men spreekt over de pretparkisering van Amsterdam. De gemeente heeft daarom de bierfiets in delen van het centrum verboden en Airbnb aan banden gelegd. Heijdelberg vindt dat een belangrijk gevolg van de toeristenboom door het stadsbestuur niet wordt geadresseerd, en dat is de drugseconomie die ermee gepaard gaat.

    nrc.next,

    Deze lezing behandelt in vogelvlucht het idee van de samenleving als pretpark met zijn focus op de lust van het individu. [...]. Tenslotte belanden we bij de pretparkisering van het onderwijs, de media als prikkel, digitaal grensverleggen en de rol van de politiek.

    http://www.ig.nl/Website2011/Home/tabid/1027/ctl/Details/mid/1853/ItemID/78/Default.aspx,

    Wat toont deze anekdote? Iets over toerisme? De infantilisering en debilisering van de hedendaagse Amsterdam-toerist? De vulgarisering van het toerisme dankzij goedkope vliegtickets en Airbnb, de opkomst der horden? De pretparkisering van de stedelijke ruimte, de opwaardering van nep, de uitverkoop van de hoogwaardige traditie? Een uitvloeisel van marktwerking en onstuitbaar kapitalisme? De achterhaalde strijd tegen de commercialiserende kaalslag van de citymarketing? Een bevestiging van cultuurpessimistische vermoedens? Het einde van de elite? Van de kunst, de waardering van schoonheid?

    NRC Handelsblad,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • overtoerisme en pretparkisering

    In een ander tijdvak, anderhalf jaar geleden, reed een hoogwerker het Museumplein in Amsterdam op en takelde het letter-object I Amsterdam weg. Bezwaren tegen overtoerisme en pretparkisering waren een groot politiek thema, en omdat je érgens moet beginnen met de zaken keihard aanpakken, verordonneerde de gemeenteraad dat die letters weg moesten. Dat zou ze leren, de toeristen die het vuige lef hadden samen te scholen bij het object en er de godganse dag op te kruipen voor een selfie.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Samenhangende woorden (vorm) pretparkiseren; verpretparkiseren; verpretparkisering
    Samenhangende woorden (betekenis) leukigheidsmaatschappij; overtoerisme; pretcultuur; rolkoffertoerisme; verefteling; vertoeristisering