prismakijker


prismakijker 1.0

afbeelding

Bron: DrBob
( CC BY-SA 3.0 )

verrekijker met een stelsel van prisma's die het omgekeerde beeld rechtop zetten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een prismakijker…

is een instrument; is een voorwerp

  • [Deel] is meestal dubbel (binoculair) uitgevoerd en bestaat uit twee gelijke telescopen; heeft in beide kijkerhelften een objectief en een oculair en een stelsel van prisma's om het beeld rechtop te zetten

    Hoofdsemagram: kijker


    Algemene voorbeelden


    In zijn meesterlijke verhaal 'Paralipomena Orphica' bekent Harry Mulisch dat hij 's zomers vanaf zijn balkon wel eens via een prismakijker een willekeurig gezicht 'steelt' van een argeloze bezoeker op het caféterras aan de overkant, en dat vervolgens in zijn werk gebruikt.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    Een gewone prismakijker is de ideale eerste telescoop om verschillende redenen. Ze tonen je een breed beeldveld, wat het gemakkelijker maakt om je weg te vinden. Een krachtige telescoop vergroot enkel een zeer miniem stukje van de hemel, waardoor dit moeilijk te lokaliseren valt. Een prismakijker geeft je bovendien een rechtopstaand beeld wat het richten dan weer gemakkelijker maakt. Het beeld in een astronomische kijker staat op zijn kop, soms ook links-rechts-verwisseld en vaak moet je dwars op de kijkerbuis kijken. Daar komt nog bij dat een prismakijker relatief goedkoop is, ruim beschikbaar is en gemakkelijk te transporteren en op te slaan.

    http://www.optiekbuyse.be/faq/faq06.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een binoculaire prismakijker

    Het was te danken aan Ernst Abbe, een wis- en natuurkundige bij de optische onderneming Carl Zeiss in Jena, dat de binoculaire prismakijker uiteindelijk toch een succes werd. Abbe vond deze kijker in feite voor de derde keer uit. Hij maakte de kijker korter en handzamer. Hij creëerde een extra ruimtelijk effect door de onderlinge afstand tussen de objectieven groter te maken dan die tussen de oculairen - dus ogen. En door alle optische componenten te maken van het door Otto Schott geproduceerde optisch zuivere glas werd het beeld haarscherp.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding