pro-Frans


pro-Frans 1.0

met of getuigend van een voorliefde voor alles wat met Frankrijk te maken heeft; voor alles wat met Frankrijk te maken heeft

Algemene voorbeelden


De Fransen en Frankrijk zijn ook haast vergroeid met het DNA van de Ivorianen, meent antropoloog Dakouri. "Houphouët-Boigny was ontzettend pro-Frans en pro-westers. Anders dan zijn tijdgenoten, zoals Kwame Nkrumah van Ghana en Mobutu Sese Seko van Congo, was hij na de dekolonisatie niet bezig met het idee van pan-Afrikanisme en anti-kolonialisme. Dat is compleet aan Ivoorkust voorbij gegaan."

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2435240/2011/05/21/Ouattara-nieuwe-president-Ivoorkust.dhtml,

Bovendien zou de keizer bij deze gelegenheid de paus kunnen voorstellen, dat hij zijn pro-Franse politiek zou ombuigen in een pro-Spaanse. Karel V was nl. voortdurend in conflict met Frankrijk.

http://home.wanadoo.nl/iki/inq-dro.htm

In 1792 werd Washington opnieuw, unaniem, gekozen tot president. Een van de grootste problemen in het begin van zijn tweede termijn waren de spanningen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Een gedeelte van het land was pro-Frans. Ze hadden tenslotte Franse steun gekregen tijdens hun onafhankelijkheidsoorlog. Maar Washingtons sympathie in deze dreigende oorlog ging meer uit naar de Britten dan naar de Fransen.

http://www.geschiedenisbeleven.nl/george-washington/,