qualifier


qualifier 1.0

(sport en recreatie; tennis)

tennisspeler of tennisspeelster die zich via speciale voorrondes gekwalificeerd heeft om te spelen in een groot tennistoernooi; via de kwalificatiereeks geplaatste tennisser of tennisster; kwalificatiespeler; kwalificatiespeelster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een qualifier…

is een tennisspeler of tennisspeelster; is een sporter; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft zich via speciale voorrondes gekwalificeerd voor een groot tennistoernooi

    Algemene voorbeelden


    Gaston Etlis heeft het bijna voor elkaar gekregen van de openingsdag van de Australian Open een historische dag te maken door de grote Andre Agassi uit het toernooi te slaan. Uiteindelijk begaven de zenuwen en de conditie het van de qualifier uit Buenos Aires. Wel was hij gewoon beter dan de titelverdediger uit Las Vegas.

    Meppeler Courant,

    Uit het kwalificatietoernooi, dat zich zaterdag wegens de regen in een hal in Vught afspeelde, kwamen nog twee Nederlanders bovendrijven: Tom Kempers en Fernon Wibier. De andere qualifiers waren de Duitser Baur en de Belg Norman.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • uitschakelen
    • verliezen
    • winnen

    De qualifier Damm schakelde Jan Siemerink uit.

    NRC,

    Antal van der Duim is er bij het challengertoernooi in Palermo niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. De qualifier verloor in de tweede ronde in drie sets van de Serviër Nikola Ciric.

    http://static.nos.nl/nosstudiosport/artikelen/2009/9/24/24090800sportkort.html,

    De Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs gaan verder zonder titelverdedigster Li Na. De Chinese werd vandaag in de vierde ronde uitgeschakeld door Jaroslava Sjvedova. De Kazachstaanse qualifier won in drie sets.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/3265815/2012/06/04/Titelverdedigster-Li-Na-uitgeschakeld.dhtml,

    als object bij een werkwoord


    • een qualifier treffen

    Richard Krajicek klaagde gisteren na zijn nederlaag tegen Patrick McEnroe in het toernooi van New South Wales over een pijnlijke pees in zijn rechterarm. De Hagenaar vond het achteraf eigenlijk onverstandig de partij te hebben uitgespeeld. De vervelend aanvoelende plek krijgt nu tot maandag, als hij in Melbourne een qualifier treft, tijd om te herstellen.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de Amerikaanse qualifier
    • de Argentijnse qualifier
    • de Australische qualifier
    • de Britse qualifier
    • de Duitse qualifier
    • de Engelse qualifier
    • de Kazachstaanse qualifier
    • de Roemeense qualifier
    • de Russische qualifier
    • de Tsjechische qualifier
    • de Zuid-Afrikaanse qualifier
    • de Doetinchemse qualifier

    Tennisster Miriam Oremans heeft de tweede ronde in Dubai bereikt. De Berlicumse was in drie sets te sterk voor de Australische qualifier Alicia Molik: 6-3, 5-7, 7-6. De beslissende tiebreak wist Oremans met 8-6 naar zich toe te trekken.

    NOS Nieuws,

    Tennisster Richèl Hogenkamp heeft bij haar debuut op een WTA-toernooi direct voor een daverende verrassing gezorgd. De Doetinchemse qualifier stuntte in de eerste ronde in Bad Gastein door Julia Görges uit te schakelen.

    http://nos.nl/artikel/383057-hogenkamp-stunt-bij-wtadebuut.html,

    David Ferrer en Nadia Petrova hebben met gemak de Unicef Open titel in Rosmalen gepakt. De als eerste geplaatste Spanjaard had geen probleem met de Duitse qualifier Philipp Petzschner: 6-3, 6-4. Petrova versloeg met omgekeerde cijfers de Poolse Urszula Radwanska (eveneens qualifier): 6-4, 6-3.

    http://tennis.blog.nl/unicef-open/2012/06/23/tamme-finales-in-rosmalen-ferrer-en-petrova-pakken-de-titel,

    Rafael Nadal heeft zaterdag in de derde ronde van Roland Garros weinig mededogen getoond met de Argentijnse qualifier Eduardo Schwank. De Spanjaard versloeg de opponent, die 192e op de mondiale ranglijst staat, in drie sets: 6-1 6-3 6-4.

    http://www.destentor.nl/sport/11145652/Nadal-genadeloos-voor-qualifier-Schwank.ece,

    Een ontstoken pees achter zijn knieschijf verstoort zijn prestaties. Die blessure stak de kop op in augustus, aan het begin van het hardcourt-seizoen in de Verenigde Staten, was volgens Krajiceks begeleidingsteam genezen bij de US Open maar keerde terug en decimeerde zijn kracht vorige week in het sterk bezette toernooi in Parijs, waar hij zijn eerste partij verloor van de Amerikaanse qualifier Jared Palmer.

    NRC,

    De Francaise Nathalie Tauziat, als zesde gerangschikt, werd in de eerste ronde in Los Angeles uitgeschakeld. Ze verloor van de 17-jarige Tsjechische qualifier Daja Bedanova.

    De Telegraaf,

    Sjeng Schalken won zijn partij voor de eerste ronde in het prinsdom wel: hij bleef met 6-4 en 6-4 de Britse qualifier Miles Maclagan de baas.

    NRC,

    Stefan Edberg vierde zijn 29ste verjaardag met een overwinning tegen de Roemeense qualifier Adrian Voinea.

    NRC,

    In de tweede ronde ontmoet Wilander de grieperige Rus Kafelnikov, die gisteren in een aardige partij de Engelse qualifier Sapsford in twee sets (6-1 en 7-6) de baas bleef.

    NRC,

    Voor Boris Becker is het toernooi van cruciaal belang. De Duitser verdedigt in Bercy zijn titel. Bij vroegtijdige uitschakeling komt zijn deelneming aan de Masters in Frankfurt in gevaar. Dinsdag redde hij zich tegen de Russische qualifier Olhovski, 75e op de wereldranglijst, na 6-7 6-2 in de tiebreak van de derde set na 4-5 met 7-5.

    Meppeler Courant,

    Becker hervatte tien dagen geleden de training. Tegen de Zuid-Afrikaanse qualifier Haggard kwam hij niet in gevaar: 6-4 en 6-2.

    De Standaard,

    De Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs gaan verder zonder titelverdedigster Li Na. De Chinese werd vandaag in de vierde ronde uitgeschakeld door Jaroslava Sjvedova. De Kazachstaanse qualifier won in drie sets.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/3265815/2012/06/04/Titelverdedigster-Li-Na-uitgeschakeld.dhtml,

    in voorzetselgroep


    • starten tegen een qualifier
    • verliezen van een qualifier
    • winnen van een qualifier

    Krajicek start tegen qualifier in Melbourne.

    NRC,

    Vandaag speelde Michel zijn eerste partij in de III Open Ciudad de Mostoles, een future in Madrid, Spanje. Hij won van de qualifier Marcos Jimenez-Letrado uit Spanje.

    http://members.quicknet.nl/hb.koning/nieuws.html,

    Agassi was niet de enige Amerikaanse topper die teleurstelde in Washington, in een vergeefse jacht op herstel na de uitschakeling in de eerste ronde van Wimbledon. Jim Courier deed hetzelfde. De als derde geplaatste speler, ook al voormalig nummer een van de wereld, verloor van een qualifier, Neville Godwin uit Zuid-Afrika.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Qualifier Bemelmans zorgde voor een aangename verrassing. De Limburger haalde het in de eerste ronde na een zware wedstrijd van de Tunesier Malek Jaziri, de nummer 73 van de wereld: 6-4, 1-6 en 6-3.

    http://www.tennisinfo.be/nieuws/12466/Succes+op+gras+voor+Malisse+en+Bemelmans+Rochus+out.html,

    Krajicek had zich als doel gesteld zijn partij tegen de qualifier Marsh zo snel mogelijk af te maken.

    NRC,

    Het gevolg van het vertrek van Koevermans in Scheveningen was dat qualifier Christophe van Garsse zonder te spelen doorging naar de kwartfinales.

    Meppeler Courant,

    Eerder op de dag slaagde ook Joost Winnink er in de tweede ronde te bereiken. De 23-jarige Drent, die van toernooidirecteur Buitendijk een wild-card kreeg, versloeg in een Nederlands onderonsje de qualifier Groen.

    NRC,

    Tennisster Miriam Oremans heeft de tweede ronde in Dubai bereikt. De Berlicumse was in drie sets te sterk voor de Australische qualifier Alicia Molik: 6-3, 5-7, 7-6. De beslissende tiebreak wist Oremans met 8-6 naar zich toe te trekken.

    NOS Nieuws,

    qualifier 1.1

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    speler of speelster van een andere sport dan tennis die zich via de kwalificatiereeks geplaatst heeft voor een eindtoernooi, met name een speler of speelster van badminton, biljart, darts en squash

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een qualifier…

    is een sporter; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft zich via speciale voorrondes gekwalificeerd voor een eindtoernooi

      Algemene voorbeelden


      De 23-jarige squasher Bart Ravelli is woensdag in de eerste ronde van de Jena International 2011 in Koeweit uitgeschakeld. De Nederlandse qualifier verloor van Joel Hinds na een voorsprong van 2-0 in games te hebben weggegeven.

      http://www.squashweb.nl/NL-Squash-Nieuws/NL-Squash-Nieuws/Ravelli-laat-Engelse-opponent-ontsnappen.html,

      James Wade heeft zondag het tweede toernooi van de Dutch Darts Trophy in Leiden, het laatste station van het Players Championship 2008 van de profbond PDC, gewonnen [...]. Remco van Eijden was verrassend de beste Nederlander. De qualifier verloor in de kwartfinale in vijf sets van Walsh na met 2-0 te hebben voorgestaan.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1530/Darts/article/detail/2185545/2008/11/09/Wade-wint-Dutch-Darts-Trophy.dhtml,

      Valentijn, als altijd qualifier in dergelijke evenementen, overleefde de schiftingen en bereikte door knappe overwinningen op Raimond Burgman en Frédéric Caudron de finale. Daarin trof hij Jaspers, die hem nog net, met 3-2, de baas bleef. Een matchpoint bij een voorsprong van 14-13 in de vierde set, verspeelde Valentijn door een klosje.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/archief/article/detail/485876/1998/01/03/Oogsttijd-voor-biljartende-straatmaker.dhtml,

      Soraya was in haar volgende partij tegen Stefka Hargiono duidelijk een paar maten te groot en met 21-4 en 21-6 plaatste Soraya zich met gemak voor het hoofdtoernooi. De overige qualifiers zijn ook allen afkomstig uit Nederland, waarmee Oranje zich succesvol mag noemen.

      http://www.velo-badminton.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=389&Itemid=219,

      Laurens-Jan Anjema treft over twee weken bij de WK Squash in Rotterdam in de eerste ronde een qualifier. De tweede Nederlandse man, Dylan Bennett, heeft een zwaardere loting.

      http://www.rijnmond.nl/sport/10-10-2011/anjema-loot-qualifier-bij-wk-squash,