reagens


reagens 1.0

(chemie en mineralogie)

scheikundige stof die men toevoegt om de aanwezigheid van een bepaalde stof aan te tonen of de aanwezige hoeveelheid van een stof te bepalen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reagens…

is een scheikundige stof

  • [Functie] dient om de aanwezigheid van een bepaalde stof aan te tonen of de aanwezige hoeveelheid van een stof te bepalen
  • [Activiteit of handeling] reageert met een andere stof en gaat vaak gepaard met verschijnselen als kleurverandering, neerslag van deeltjes e.d.
  • [Wijze] wordt in contact gebracht met een andere stof of stoffen

    Algemene voorbeelden


    In vitro diagnostica (kortweg IVD) zijn reagentia en instrumenten waarmee men stalen (bloed, urine, weefsels,...) van menselijke of dierlijke oorsprong onderzoekt. Men spreekt van "in vitro diagnostica" omdat het onderzoek aanvankelijk gebeurde in glazen proefbuisjes ("in vitro" betekent letterlijk "in glas") en omdat ze veelal gebruikt worden om een diagnose te helpen stellen (vandaar "diagnostica").

    http://www.fidiag.be/nl/pdf/basisgegevens.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een gasvormig reagens
    • een kwantitatief reagens

    Gedurende de 20 jaar na zijn aanstelling als hoofd van de afdeling fysicochemie [...] publiceerde hij verschillende baanbrekende artikels over adsorptie en reacties van gasvormige reagentia zoals CO op nikkel en waterstof op palladium. Hij ontwikkelde en verbeterde nieuwe analytische methoden om deze processen te analyseren. Toen al toonde hij een sterke belangstelling voor elementaire processen aan het grensvlak tussen gas en metaaloppervlakken.

    http://www.kuleuven.ac.be/patroonsfeest/2003/eredoctores/ertl.htm

    Benedicts kwantitatief reagens wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel van de suiker aanwezig is. Dit reagens vormt een wit neerslag en kan gebruikt worden in een titratie.

    http://www.cyclopaedia.nl/wiki/Benedicts_reagens,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen