redderssyndroom


redderssyndroom 1.0

verschijnsel bij sommige mensen om in crisissituaties van nature hulp te willen bieden; als syndroom voorgesteld verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben andere mensen te willen helpen; helperssyndroom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een redderssyndroom…

is een syndroom

      Algemene voorbeelden


      Sommige vrouwen storten zich steeds weer in de armen van een moeilijke man: hij is getrouwd, heeft problemen, gaat vreemd. Kortom, hij kan ze niet geven waar ze behoefte aan hebben. Bekend patroon? Misschien bent u wel relatieverslaafd [...]. Ik denk dat het eerder te maken heeft dat er veel mensen zijn die een soort van redderssyndroom hebben. Die zien de mankementen wel maar denken dat ze met een hoop wrijven en duwen aan het dekseltje, het vanzelf wel gaat passen.

      http://www.psychologiemagazine.nl/web/Forums/Forum-Relaties/Relatieverslaafd.htm?forum=101&message=43401

      Ben je nooit te beroerd andermans werk over te nemen, kinderen op te vangen of problemen aan te horen? Test of je een 'gezonde redder' bent, of lijdt aan het redderssyndroom.

      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=257824670975926&id=104356356289481,

      Daarnaast zat er ook iets in mijzelf wat ontbrak ... zelfwaardering, zelfrespect en eigenliefde waardoor ik steeds kleiner en kleiner werd en hem steeds meer en meer op een voetstuk zette. Ik heb enorm veel geleerd en ook hij maakt stappen in de juiste richting. Het was geen pure slechtheid, er zat zoveel meer achter. Echter too much voor mij om mee om te kunnen gaan. Ik schoot in een redderssyndroom om hem te helpen, maar hij moet dit op eigen kracht doen en omdat hij het zelf wil.

      http://www.how-psychology-tests-brain-injury.com/het-leven-van-de-narcist-zelf-deel-3-comments.html

      De rijkeluiszoon wordt gespeeld door Rob Morrow, die zich voor de gelegenheid een aapachtig kapsel heeft aangemeten. Zijn enthousiasme wordt gesmoord door het advocatencollectief, dat hem een redderssyndroom verwijt.

      http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/3734,