reparateur


reparateur 1.0

iemand die voor zijn beroep is gespecialiseerd in technische herstellingen van bepaalde apparaten, constructies of voertuigen; hersteller

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reparateur…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgaans gespecialiseerd in een bepaalde categorie of soort van apparaten of constructies
  • [Activiteit of handeling] herstelt apparaten en technische constructies

    Algemene voorbeelden


    Huurders met een draadloos cameraatje kunnen 'live' de lekkage of andere klachten laten zien aan woningcorporaties; reparateurs weten meteen welk gereedschap mee moet.

    NRC,

    Hebt u extra- of casco-dekking dan kunt u speciaal voordeel krijgen bij reparatie door een dealer die is aangesloten bij Schadegarant, zoals Verlaging van uw eigen risico met f 300, -; Verrekening van de reparatiekosten door verzekeringsmij rechtstreeks met uw reparateur.

    http://www. alterna. nl/

    Bij aankoop nieuwe apparatuur: gratis achterlaten van de oude bij de winkelier. Zonder aankoop nieuw apparaat: gratis inleveren op de depots. Gratis achterlaten van kapot apparaat bij reparateur.

    http://www.andijk.nl/index2.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een reparateur bellen

    Tot haar ergernis merkte ze dat het televisietoestel voor de derde keer die avond de geest gegeven had. Gapend stond ze op. Morgen zou ze een reparateur bellen.

    Poes poes poes, Paul Mennes,

    met adjectief ervoor


    • erkende reparateur
    • vaste reparateur

    De automobielproducent mag geen maximumaantal erkende reparateurs vaststellen; evenmin mag hij het recht beperken van erkende reparateurs om voertuigen van andere merken te repareren.

    http://www.bartstaes.be/dagin.php?id=1056,

    De eerste keren dat u de stofzuiger tot de beloofde werkzaamheden trachtte te bewegen, vlogen de haren van de katten en de veren uit uw donzen dekbed in het rond. Ook die keer bent u 'op hoge poten' teruggegaan naar de verkoper die u met een stralende glimlach verkondigde dat hij de stofzuiger zou laten nakijken door zijn vaste reparateur. Vermoedelijk ging het om een klein defect dat zo verholpen zou zijn.

    http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder34.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen