risicoloos


risicoloos 1.0

zonder risico; vrij van risico; geen risico, gevaar met zich meebrengend; niet gepaard gaande met een risico of risico's; waaraan geen risico verbonden is; zonder risico te nemen; risicovrij; gevaarloos

Algemene voorbeelden


Soldaten inzetten voor andere opdrachten dan risicoloze "vredesopdrachten" is op het einde van de 20ste eeuw een taboe geworden in het Westen.

De Standaard,

De twee viertakters speelden met de concurrentie en ook een beetje met zichzelf. Werner Dewit kwam vanuit de achtergrond - niet in zijn geijkte stijl met veel bonkwerk, maar gedeisd en risicoloos - en pakte vijf minuten voor het einde zowel Martens als een met de machine sukkelende Smets in.

De Standaard,

Dit was het decennium van Guus Luijters en zijn makkertjes: het decennium van onvolwassenheid en infantiliteit, 'nostalgie' naar het voorbije, 'jeugdsentiment', het schooljongensgeschrijf, de 'leesbaarheid', de programmaloze grappenmakerij, het risicoloze 'gewoon doen'.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

De pil wordt op uitgaansavonden aangeboden in tenminste drie dansgelegenheden in Amsterdam. Verkoop is doorgaans per strip van 21 of 42, voor de meesten genoeg om maandenlang 'risicoloos' uit eten te kunnen gaan.

Haarlems Dagblad,

Zeventien rondjes maak je door de schouwburg eer je een redelijk veilig, risicoloos, saai gezelschap hebt gevonden.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010220_21.html,

Ik hou van jou ik blijf je eeuwig trouw, zei ze. Waarom lach je nu niet? vroeg ze. Die liefde is ongevaarlijk, risicoloos, zelfs voor de burger acceptabel, een excuus, een gezelschapsspelletje, en ze geeft toch een grandioos aureool, de verliefde participeert in de geschiedenis, de wereldliteratuur, de wetenschap, het avontuur, de romantiek.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

In het nieuwe museum is geen Luxemburgse kunst te zien, maar een keuze uit Zwitserse collecties van postimpressionistische kunst. "Een dergelijke tentoonstelling is weliswaar risicoloos, maar stelt tòch ontdekkingen in het vooruitzicht."

NRC,

Haar gesprekken met een moeder van school of met de hondenmensen in het bos waren risicoloos, zowel wat inhoud als consequenties betrof.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Want de zee geeft en de zee neemt. Maar van die gezonde cyclus blijft op de pleziervaart niets meer over. Dat risicoloze en getraliede varen over een kanaal of een plas, zó klein dat men hangend over de verschansing tevergeefs naar water speurt, dat is wel een erg laffe afspiegeling van het leven op de wrede zee.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Wetenschappers die voorhouden dat hun ingrepen risicoloos en omkeerbaar zijn, maken zich iets wijs. Zelfs verantwoorde restauraties blijven in de meeste gevallen een noodzakelijk kwaad, niet meer dan een prothese.

De Standaard,

Lieven Lootens is een fervent aanhanger van de bewuste keuken, waarbij de chef vooraf grondig nadenkt over het hoe en het waarom van de culinaire creatie en durft de klassieke, risicoloze paden te verlaten om de klant bij wijze van afsluiting nog eens extra culinair te verwennen.

http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/desn.htm,

Spijtig genoeg worden schrijvers die op hun bek durven te gaan, steeds zeldzamer. Vooral in Vlaanderen valt me de algehele dunnigheid van de literatuur op. Kneuterige, risicoloze pseudo-virtuositeit lijkt hier wel tot norm verheven.

De Standaard,

Nu de kandidaten voor het Elysée stilzwijgend hebben besloten dat een debat over nut en onnut van een Europese munt Frankrijk, gezien de onrust op de valutamarkten, zeer ongelegen komt, is hun Europese discours verschraald tot het oplaten van ballonnetjes op het politiek risicoloze terrein van de internationale veiligheid.

NRC,

Wij storten ons risicoloos van de tinnen van de tempel in het besef dat we worden opgevangen.

http://www.radboudstichting.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een risicoloos balletje
  • risicoloos geschuif
  • risicoloos spel
  • risicoloos voetbal
  • een risicoloze wedstrijd

Het risicoloze, voorspelbare voetbal van voor de koffie genoot ook na de rust absolute voorrang.

De Standaard,

Philippe Albert speelde een risicoloze wedstrijd, nam geen initiatieven zoals de andere centrale verdediger Peacock wel deed, maar het werk dat hij afleverde was af.

De Standaard,

Zullen de trainers hun spelers niet tot risicoloos voetbal aanzetten?

De Standaard,

Dat was duidelijk af te leiden uit de offensieve intenties van zijn ploeg, die in de eerste helft het risicoloze spel van de bezoekers [...] niet kon afstraffen.

De Standaard,

Het veldspel degradeerde tot risicoloos geschuif met hier en daar een verdwaald schot op beide goals.

Meppeler Courant,

Na tien minuten was van het krachtige openingsoffensief niet meer over dan een risicoloos balletje breed.

Meppeler Courant,

  • een risicoloos bestaan

Alleen het kankergezwel in het brein van een aan tyfus lijdende kutkakkerlak zou het bestaan om de truttenplicht op te leggen te solliciteren naar een risicoloos bestaan als 'postbesteller op het platteland'.

NRC,

De risico's van een risicoloos bestaan. Zijn technologie en wetenschap werkelijk de grote veroorzakers van vele milieu- en volksgezondheidsproblemen?

http://www.stichting-han.nl/organisatie.html

  • een risicoloos concert
  • een risicoloze productie
  • een risicoloze selectie
  • een risicoloos spektakel

Romantisch en gezwollen, dat zeker: na al die jaren is het imago van The Cure even strak overeind gebleven als zijn muziek integriteit boven modes stelde. Wat door sommigen als belegen aangeduid wordt, is eigenlijk geloof. Vandaar dat het een mooi, maar risicoloos concert werd.

De Standaard,

Begin deze eeuw kochten meer of minder fortuinlijke families daar 'en gros' werken van Bonnard, Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Marquet, Matisse, Redon, Renoir, Rouault, Toulouse-Lautrec, Vallotton en Vuillard, kunstenaars die nu allen in Luxemburg zijn vertegenwoordigd. Aangezien ze ook bijna allen boven de kritiek zijn verheven, zal dit risicoloze spektakel van 'grote namen' en gemakkelijk toegankelijke kunstwerken ongetwijfeld veel grensoverschrijdend verkeer tot gevolg hebben.

NRC,

Hoe provocatief de titel van de tentoonstelling ook lijkt, er is een risicoloze selectie gemaakt.

NRC,

De grootste hits in het West End zijn momenteel de risicoloze producties - zeg maar soundmixmusicals - die historische muzikale figuren en overbekende melodieën als ingrediënten hebben: Jolson bij voorbeeld, of Buddy.

De Standaard,

  • risicoloos onderzoek

De pedagogiek heeft als resultaat van bezuinigingen "gekozen voor hard, risicoloos onderzoek: meetbare resultaten op een deelterrein".

NRC,

  • een risicoloos product
  • risicoloze producten

Je vindt in de boekensector, zeker bij de kleine zelfstandigen, natuurlijk nog idealisten, mensen die zich zelf al eens aan de onnutte bezigheid van het lezen begeven en niet min of meer hypocriet schermen met het argument dat ze cultuurhoeders zijn. Maar ze snakken naar adem. Niet door het lezen maar uit teleurstelling, omdat ze gedoemd lijken binnen afzienbare tijd niet langer cultuurdragers te verkopen maar gladde, risicoloze producten.

De Standaard,

met bijwoord


  • allesbehalve risicoloos
  • altijd risicoloos
  • helemaal risicoloos
  • meer risicoloos
  • het meest risicoloos
  • niet risicoloos
  • nogal risicoloos
  • volstrekt risicoloos
  • vrij risicoloos

Het eten is goed, maar de menukeuze nogal risicoloos - het gevolg van de grootste gemene deler waarop de Gourmet-Expres is gericht.

NRC,

'Wij laten alle spullen bij het aanleggen door twee mensen nakijken, dus als er ergens een foutje optreedt, wordt dat altijd achterhaald'. Helemaal risicoloos is het nooit. 'Overal waar mensen werken, worden fouten gemaaakt. Je kunt gerust zeggen dat het risico zeer klein is, met 100.000 sprongen zonder ongelukken'.

Meppeler Courant,

Per windgebied is de stuwdrukwaarde van een dak in een bebouwde omgeving altijd kleiner of gelijk aan de stuwdrukwaarde van hetzelfde dak in een onbebouwde omgeving. Dat betekent dat als wordt uitgegaan van een onbebouwde omgeving dit altijd risicoloos is.

http://www.vebidak.nl/

De allesbehalve risicoloze expeditie is gepland tussen begin november '96 en eind februari '97.

De Standaard,

Het bestuur van de NVG concludeert enigszins bitter dat "het meest risicoloze en meest luie contact met de kunstenaar financieel het gunstigst is voor de galerie."

NRC,

Bij een oudere Bonsai kan je eigenlijk niet risicoloos dingen proberen. Als je de stekken hebt afgesneden moet je alle zijtakjes kort knippen omdat de stek anders te weinig "energie" zou hebben om wortels aan te maken en tegelijk de bladeren te behouden.

http://www.bonsaiempire.com/

Het proces is effectief en chemisch volstrekt risicoloos: roken en open vuur kunnen in de werkruimte geen kwaad.

http://www.onlineconferentie.nl/

Het aantal plekken waar onthullingsjournalistiek wordt gedaan, loopt terug. De onderzoeksjournalistiek wordt daarmee meer risicoloos.

http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

Ook vredesopdrachten als die in Oost-Kroatië zijn niet risicoloos.

De Standaard,

Mensen hebben schrik van veranderingen, maar die zijn vrij risicoloos, want ze worden al uitgetest in het buitenland.

De Standaard,

met werkwoord


  • risicoloos spelen
  • risicoloos verdedigen

De Ajacieden speelden risicoloos, van individuele acties was nauwelijks sprake en de combinaties verliepen te traag.

NRC,

Zo lang het 0-0 was, nestelde Aalst zich al te 'eendrachtig' rond gelegenheidslibero Vanderhaeghe en beperkte het zich tot risicoloos verdedigen en schuchter tegenprikken.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


risicoloos 2.0

zonder financieel risico; vrij van financieel risico; geen financieel risico met zich meebrengend; niet gepaard gaande met een financieel risico of financiële risico's; waaraan geen financieel risico verbonden is; zonder risico te nemen; risicovrij

Algemene voorbeelden


Zij menen dat marktpartijen in dat geval zo snel op voordeeltjes inspelen dat daar niet op valt te handelen. Te denken valt aan arbitrage, het risicoloos behalen van winsten dat door hierop inspelende marktpartijen nooit lang blijft bestaan.

http://www.pggm.nl/Over_PGGM/PGGM_in_het_nieuws/Toets_onder_de_loep.asp#1,

Praktisch: houdt rekening met de onmogelijkheid voor pensioenfondsen om de lange termijn verplichtingen risicoloos te dekken uit de beleggingen, en het risico alleen adequaat kan worden beheerst als gebruik gemaakt kan worden van afgeleide instrumenten en alternatieve beleggingen.

http://www.metalektropensioen.nl/filelibrary/discussiervdbrink.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een risicoloze belegging
  • risicoloze beleggingen

De bijhorende reklameslogan maakt meestal gewag van een "risicoloze" belegging omdat u - mocht de beurs niet voldoende gestegen of zelfs gedaald zijn - altijd de inleg terugkrijgt.

De Standaard,

Voor de partikuliere partners een risicoloze belegging: de winsten zouden worden gedeeld, de verliezen waren uitsluitend voor rekening van de overheid.

De Standaard,

Clickfondsen zijn veeleer een vorm van risicoloze belegging dan een belegging in aandelen.

http://www.abb-bvb.be/gen/downloads/ADbeleggingsinstrumenten.pdf,

Hieruit bleek dat Nederlandse vermogensbeheerders in toenemende mate bang zijn voor verdere koersverliezen op de effectenmarkten. Ze stappen daarom in toenemende mate over op risicoloze beleggingen.

NRC,

Dat is evenveel als de hoogste aanslagvoet in de personenbelasting, maar de aandeelhouders moeten die 55 procent wel vanaf hun eerste frank inkomsten ophoesten. Daarbovenop komen successie- en schenkingsrechten en de discriminatie van aandelen tegenover risicoloze beleggingen.

De Standaard,

Men investeert liever in risicoloze beleggingen dan in aandelen of risicodragend kapitaal.

De Standaard,

Door de aarzelende conjunctuur hebben de ondernemingen hun investeringsplannen immers teruggeschroefd en bovendien blijken de kredietinstellingen de laatste twee jaar bij hun kredietverstrekking hogere rentespreads ten opzichte van risicoloze beleggingen te hanteren.

http://www.bnb.be/Sg/Nl/Produits/publication/Pdf/reveco/REjan03n.pdf,

  • risicoloos beleid

Daarnaast werpt volgens portefeuillehouder Naberman - 'We houden niet van risicoloos beleid' - het 'gedurfde' financiële beleid 1994-1998 nu ook zijn vruchten af.

Meppeler Courant,

  • een risicoloos deposito

Een risicoloos bankdeposito levert dit jaar 5,5 procent rente op, tegen 9,4 procent drie jaar geleden.

NRC,

  • risicoloze effecten
  • risicoloze obligaties
  • risicoloos overheidspapier
  • risicoloos papier
  • risicoloze waardepapieren

De spaarkwote in ons land bevindt zich op een historisch rekordpeil. Maar het geld wordt te veel belegd in risicoloze effekten en vindt niet genoeg zijn weg naar produktieve investeringen.

De Standaard,

Maar niettegenstaande een vriend me klaar en duidelijk heeft uitgelegd hoe ik door de aankoop van bepaalde risicoloze waardepapieren jaarlijks enkele duizenden frank kan winnen, doe ik niet de moeite om zijn raad op te volgen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Het bodemtarief voor een 10/5/5-lening bedraagt er 6,6 procent. Dat is minder dan wat de bank voor risicoloos overheidspapier kan vangen.

De Standaard,

Daar tegenover staat het enorme bedrag dat de Belgen elk jaar bijeensparen. Maar die centen belegt de gemiddelde Belg het liefst in risicoloos papier.

De Standaard,

Met een langetermijnbeleggingsportefeuille die, zoals men ons bij Securex meedeelt, voor 75 procent uit risicoloze obligaties bestaat en voor 25 procent uit obligaties, is dat een haalbare kaart.

http://www.securex.be/nl/group/press/default.html,

  • een risicoloos product

Een verzekerde is niet zeker van zijn uitkering aan het eind van de soms lange rit, wat een hinderlijk punt bij de verkoop is. Daarom bieden aanbieders vaak aan te beleggen in een garantiefonds met een opbrengst van 4, 5 of 6 procent, voor of na aftrek van kosten. Van deze keuze voor zekerheid, een nadeel in de opzet, maken unit linked-propagandisten een voordeel door te stellen dat het in feite een risicoloos product is.

NRC,

  • een risicoloze rente

Tenslotte is de kapitaalmarktrente gestegen. Dit is onder andere tot uitdrukking gekomen in een stijging van de risicoloze rente die aan de basis ligt van alle waarderingen voor de Aedex/IPD.

http://www.aedesnet.nl/

Merton had ruwweg de volgende aannamen nodig om de B-S formule af te leiden: perfecte markt; de risicoloze rente is constant over de looptijd van de optie; de volatiliteit is constant over de looptijd van de optie.

http://www.tev.nl/,

  • risicoloze winst
  • risicoloze winsten

Volgens Brian Wilson, Labour-woordvoerder voor energiezaken in het Lagerhuis, bieden de overnames "het vooruitzicht van gegarandeerde risicoloze winsten op kosten van het grote publiek".

NRC,

Niet alle banken schermen met de beurs om hun klanten risicoloze winsten te beloven.

De Standaard,

met bijwoord


  • nagenoeg risicoloos
  • vrijwel risicoloos

Staatsleningen zijn vrijwel risicoloos en hebben een lange looptijd.

NRC,

Evenmin past het de zogenaamd hoge winsten van de banken naar voren te schuiven als een buffer voor het opvangen van het betaalverkeer, aangezien het totaal rendement dat de banksector kan verschaffen aan haar aandeelhouders, waaronder honderdduizenden particuliere beleggers, nauwelijks hoger ligt dan de opbrengst van staatsobligaties, waarin je nagenoeg risicoloos kan beleggen.

De Standaard,

met werkwoord


  • risicoloos beleggen

Doordat aanvaarde projecten meestal in termijnen betaald worden, zijn er tijdelijke liquiditeiten aanwezig. Deze worden risicoloos belegd in obligaties en deposito's.

http://www.woordendaad.nl/

Europese landen betalen de pensioenen van hun ambtenaren nu nog uit hun begrotingen maar gaan daar straks enorme pensioenfondsen voor oprichten. Die gaan deels natuurlijk beleggen in aandelen, zodat er miljarden naar de beurzen stromen. "Maar dat betekent niet dat je voortaan nu maar risicoloos kan beleggen in de grote fondsen," waarschuwt Veer.

http://krant.telegraaf.nl/krant/actueel/euro/teksten/euro2.beleggingsportefeuille.html,

  • risicoloos sparen

Uitgaande van de vaststelling dat onze ondernemingen investeringsgeld tekort komen, terwijl gezinnen gemiddeld 20 procent van hun inkomen risicoloos sparen, werkte de regering vorige week maatregelen uit die het bedrijven eenvoudiger moeten maken vers kapitaal aan te trekken.

De Standaard,

  • risicoloos speculeren

Ook allerlei verschijnselen die in de jaren tachtig furore maakten, zijn in het verhaal geweven: de Amerikaanse spaarbanken (savings and loans) die met overheidsgarantie risicoloos konden speculeren met het kapitaal van de beleggers en die de federale overheid een miljardenstrop hebben bezorgd toen ze bankroet gingen; de populariteit van de zogenoemde junk bonds, 'afval-obligaties' met een hoge rente en een hoog risico; de overname-gekte met geleend geld.

NRC,

  • iets risicoloos uitproberen

UPC adverteerde voor Chello met de mededeling: "Nieuwe abonnees kunnen Chello nu 60 dagen risicoloos uitproberen: niet goed, geld terug".

http://www.coax.nl/index.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding