rivierdonderpad


rivierdonderpad 1.0

inheems, bodemkleurig zoetwatervisje zonder zwemblaas met een dikke kop, brede bek en bolle ogen en met kleine stekeltjes op de flanken
Wordt soms ook gewone rivierdonderpad genoemd om het verschil met de beekdonderpad te benadrukken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rivierdonderpad…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt tot 15 cm lang
  • [Geluid] kan ter verdediging een geluid maken dat lijkt op grommen of knorren
  • [Kleur] heeft een gespikkelde kleur zoals de bodem
  • [Deel] heeft geen schubben maar huidplaatjes en heel kleine maar voelbare stekeltjes op zijn flanken
  • [Voortplanting] is in staat zich voort te planten met de beekdonderpad, waardoor een hybride soort ontstaat
  • [Leeftijd] kan tot 5 jaar oud worden
  • [Beweging] kan om te imponeren op zijn vinnen gaan "staan"
  • [Gelijkenis] lijkt zeer veel op de beekdonderpad (Cottus rhenanus) die door Linnaeus ook als Cottus gobio geclassificeerd werd
  • [Onderscheid of tegenstelling] kan van de beekdonderpad onderscheiden worden door de voelbare stekeltjes op de flanken
  • [Betrekking of relatie] werd vanaf Linnaeus tot 2005 nog samen met de beekdonderpad foutief geclassificeerd als de Cottus gobio, die bij nader inzien een iets andere en geen inheemse soort blijkt te zijn

Wetenschappelijke naam: Cottus perifretum

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Scorpaeniformes; Schorpioenvisachtigen
Familie Cottidae; Donderpadden
Geslacht Cottus
Soort Cottus perifretum

Algemene voorbeelden


Rivierdonderpad. Wederom een klein visje van hooguit 15 cm, te vinden in heldere, kleinere stromende wateren met een zandige of stenige bodem [...]. Overdag schuilt de rivierdonderpad. In de nacht of bij donker weer zoekt hij zijn voedsel: muggenlarven en vlokreeften. Voor zover bekend komt de rivierdonderpad momenteel alleen sporadisch in de Drentse Aa voor.

http://www.drentsefederatie.nl/

De donderpad heeft ook een familielid in het Nederlandse zoete water, de 'rivierdonderpad'. De rivierdonderpad is kleiner dan zijn neef in het zeewater maar verder lijkt hij er wat vorm betreft erg op. Wat kleur betreft hangt dat erg af van de ondergrond waar hij op leeft. Meestal is hij donkerbruin met onregelmatige roodachtige vlekken, soms zitten daar ook witte vlekken tussen. De rivierdonderpad staat op de lijst van beschermde diersoorten, en is vrij zeldzaam, dit in tegenstelling tot zijn in het zeewater voorkomende familieleden de gewone zeedonderpad en de groene zeedonderpad.

http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/html/biologie/zoetwate/donderp.htm

De rivierdonderpad is gemiddeld iets kleiner dan de beekdonderpad (gemiddeld circa 60 respectievelijk 75 millimeter) [...]. Refereert de volksnaam 'kwakbol' vooral aan zijn eigenaardige uiterlijk, de naam 'rivierknorhaan' kreeg de donderpad door de geluiden die hij voortbrengt. Bij agressief en verdedigend gedrag stoot hij een geluid uit dat aan grommen of knorren doet denken. Tegelijkertijd wordt zijn kop donkerder en spreidt hij de borstvinnen om groter te lijken. Door zijn lange buikvin en twee borstvinnen uit te strekken kan de donderpad ook op zijn vinnen gaan 'staan'.

www.sportvisserijnederland.nl/include/downloadFile.asp?id=714,

De donderpad waarvan gedacht werd dat deze altijd in Nederland voorkwam, 'onze' rivierdonderpad Cottus gobio, blijkt op basis van dit onderzoek helemaal niet in Nederland voor te komen. Het verspreidingsgebied van Cottus gobio begint namelijk pas veel verder in het oosten in Duitsland, ten oosten van Hamburg. In tegenstelling tot Cottus gobio blijken er twee andere donderpad soorten in Nederland voor te komen: Cottus perifretum en Cottus rhenanus. Deze soorten worden in het Nederlands inmiddels rivierdonderpad (Cottus perifretum) en beekdonderpad (Cottus rhenanus) genoemd.

http://library.wur.nl/WebQuery/hydrotheek/lang/1887940,

Grote populaties rivierdonderpad worden gevonden in het IJsselmeer, het Noord-Hollands Plassengebied, Waal, IJssel en Maas. In kleinere aantal kan de soort door geheel Nederland worden aangetroffen. Hoewel de rivierdonderpad in Nederland op het moment niet bedreigd wordt, moet men toch rekening houden met de gevoeligheid van deze soort voor veranderingen in zijn omgeving. De rivierdonderpad is namelijk erg honkvast en komt in zijn leven vaak niet verder dan 20 m. vanaf zijn geboorteplek. Natuurlijke hervestiging van de rivierdonderpad, op plekken waar hij verdwenen is, zal dus moeizaam verlopen.

http://www.ravon.nl/vissen.html

Van diverse soorten zijn inmiddels nieuwe gegevens bekend. Zoals over de rivierdonderpad waarvan na onderzoek nieuwe soorten zijn vastgesteld. De 'gewone' rivierdonderpad doet het goed in ons land. Er is in ons land ook een 'nieuwe' soort ontdekt, de Cottus rhenamus (voorgesteld is om die beekdonderpad te noemen), die lokaal en sporadisch in Limburg voorkomt.

http://vogeldagboek.nl/html/Recensies/Natuur_algemeen/Soorten_Habitatrichtlijn.html,