rococo


rococo 1.0

stijl die zich in de periode 1720-1780 uit de barok ontwikkelde en zich kenmerkt door speelsheid, doorgedreven versiering en elegantie, in de plastische kunsten vooral herkenbaar aan rijk uitgewerkte ornamenten zoals de schelpvorm, een sierlijk, vloeiend lijnenspel en een voorliefde voor zachte pasteltinten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Rococo…

is een kunststijl

  • [Plaats] stamt oorspronkelijk uit Frankrijk
  • [Tijd] stamt uit de achttiende eeuw, omstreeks de periode 1720-1780
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door speelsheid, elegantie en doorgedreven versiering, sierlijk lijnenspel en typerende motieven zoals de schelpvorm

    Algemene voorbeelden


    Om de architectuur te benadrukken, plaatste Valcke minuscule herdersfiguren op het voorplan. Merkwaardig is ook de kwaliteit van de tegendrukken van Suvée. Het galante en speelse klimaat van het rococo komt aan het licht in sensuele putti of frivole meisjeskoppen van anonieme meesters, die naar het voorbeeld van Boucher of Fragonard werkten.

    De Standaard,

    De aandacht was zowel op de Romeinse als op de Griekse kunst gericht. Het Neo-Classicisme is een stijl die zich tussen 1780 en 1820 deed gelden [...]. Men hechtte vooral betekenis aan strenge, duidelijke en heldere vormen. De stijl kan gezien worden als een reactie op de Barok en Rococo. Tegenover de uitbundige decoratie van deze stijlen eiste men een terugkeer naar helderheid en zuiverheid.

    http://boijmans.kennisnet.nl/onderw/stroming/index.htm

    18e eeuw. HET ROCOCO. Typerend voor deze voornamelijke interieurstijl is luchtigheid en élégance. Antoine Watteau (1684-1721) was de eerste en verreweg meest begaafde schilder, van deze nieuwe en door de Fransen in het leven geroepen stijl rococo of style Louis Quinze. In Watteau zijn doeken zien we liefdesparen omringd door amorfiguurtjes in arcadische landschappen.

    http://www.exittoart.nl/framesetmain.htm?http://www.exittoart.nl/stromingen/grieken.htm

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in rococo

    Het orgel met niet minder dan 1310 pijpen biedt een prachtig esthetisch uitzicht. De orgelkast en balustrade zijn in rococo. Blikvanger is het centrale beeld van koning David met de lier.

    http://www.vvvtessenderlo.be/index.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    rococo 1.1

    periode waarin de stijl rococo toonaangevend was

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Specifiek 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Vooral de genre-stukken in de [...] expositie in het Kunstforum hebben duidelijk invloed ondergaan van de Nederlandse zeventiende-eeuwse genre-schilders. Deze konden in Wenen in het begin van de negentiende eeuw makkelijk worden bestudeerd, want in de nu en dan opengestelde collectie Esterhazy [...] was schilderkunst uit onze Gouden Eeuw rijk vertegenwoordigd. Voor de in geloofwaardigheid geïnteresseerde Biedermeier-schilders bood zij een authenticiteit in de afbeelding van gewone mensen in hun dagelijks leven die weldadig afstak bij de opgepoetste heren en dames die in het rococo de schilderijen hadden bevolkt.

    NRC,

    rococo 2.0

    uitgevoerd in rococostijl

    Algemene voorbeelden


    Lady Sybil echter heeft zich uit het huis teruggetrokken. Overdag, bekent ze aan Lees-Milne, verblijft ze in de orangerie en 's nachts in een Georgian, zwart-en-wit boomhuis, met een gepleisterd rococo plafond.

    NRC,

    Het hele oeuvre van Caro is opgebouwd uit dergelijke series rond een bepaald element, bijvoorbeeld een krul uit een Spaans rococo balkonhekje.

    NRC,

    De spaghetti/pof/lange mouwen zijn verwarrend, het marmerpatroon maakt ouwelijk, de voile ruches aan de zoom zijn veel te rococo, het collier had ze thuis kunnen laten en het 'nonchalante' haar maakt het geheel nog rommeliger. Less is more, Nicole, onthoud dat.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/met-een-beetje-zilver-maak-je-er-ook-in-het-holst-van-de-lockdown-een-stralende-kerst-van~bd1794a6/,