roeien met de riemen die je hebt


roeien met de riemen die je hebt 1.0

zich bij wat men doet beperken of redden tot de middelen waarover men beschikt; niet meer willen of kunnen doen dan datgene waartoe men in staat is
De verbinding komt ook vaak voor in combinatie met het werkwoord moeten.

Algemene voorbeelden


Alle hulp is welkom. In vergelijking met de top heb ik een beperkt budget. Maar ik ga niet treuren; je moet roeien met de riemen die je hebt. Ik heb nu ook een jaar meer ervaring. Mijn tijd komt nog wel, ik ben nog jong.

Meppeler Courant,

Er is evenwel een ontwikkeling in de goede richting gaande, en ik wil proberen daar politiek enige vorm aan te geven. Compromissen zijn daarbij onvermijdelijk, ook onvermijdelijk zal wel zijn dat wij tweeën het lang niet altijd met elkaar eens zullen zijn. Men moet roeien met de riemen die men heeft.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Hij uit zijn wens om naast de kerkdienst op zondag ook een jeugddienst en crêche te organiseren. Maar de nevenruimtes daarvoor ontbreken. Ze roeien met de riemen die ze hebben om ook in praktische zin christelijke gemeente te zijn.

Nederlands Dagblad,

'Als zo'n toptrainer wegvalt is het roeien met de riemen die je hebt', erkende bondvoorzitter Henk Los toen de Duitser niet kon worden behouden.

NRC,