samentuin


samentuin 1.0

(planten; (vooral) in België; neologisme)

tuin waarin mensen samenkomen om gezamenlijk ecologisch te tuinieren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een samentuin…

is een tuin; s een stuk grond; is een gebied

  • [Functie] dient om daarin ecologisch te tuinieren
  • [Gebruiker] wordt gezamenlijk gebruikt door een groep mensen

    Hoofdsemagram: tuin


    Algemene voorbeelden


    Verse groenten uit de samentuin. Komt het door Michelle Obama, de vrouw van de Amerikaanse president? Michelle startte enkele jaren geleden met een moestuin. Nu zijn ook in ons land de moestuinen in trek. Overal zaaien en planten mensen hun eigen groentes. In potten op balkons. In hun eigen tuin of in een volkstuintje.

    Wablieft,

    Vrijdagavond ging al de zesde samentuin in Kortrijk officieel open op de hoek van de Visserskaai en de Theodoor Sevenslaan. De initiatiefnemers vormden met 2.500 euro Europese steun een ondoordringbaar bosje om tot een samentuin. 'Dit bosje lokte sluikstorters en was een doorn in het oog van Gaselwest, de eigenaar van de grond', zegt Trees De Prest, secretaris van Natuurpunt Kortrijk. 'Een alerte buurvrouw kwam met het voorstel. Natuurpunt en Eandis hadden wel oren naar ons idee. We noemen de samentuin Waterweelde'.

    De Standaard,

    De Universiteit Antwerpen staat voor een enorme uitdaging. Tegen 2020 willen ze er klimaatneutraal zijn. En tegen 2050 zelfs fossielvrij. Alle hens aan dek dus, vooral voor de vrijwilligers, het zogenaamde UAntwerp Climate Team. Hun eerste concrete wapenfeit: een samentuin waarin mensen van de universiteit, kinderen van kleuterscholen uit de buurt en bewoners van het nabijgelegen Zorgbedrijf samen in de grond kunnen wroeten en groenten kweken.

    Gazet van Antwerpen,

    Een samentuin levert veel meer op dan een lekkere oogst. Deelnemers genieten er ook van de sociale contacten. Zo'n tuin is dus beslist een verrijking voor jouw buurt. Door haar jarenlange ervaring ondersteunt Velt gericht buurtbewoners, grondeigenaar en lokale partners. Van een perceelsonderzoek, teelttechnisch advies en opmaak van het inrichtingsplan tot praktijkbegeleiding in de tuin. In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert de groep enkele gemeenschappelijke locaties (paden, tuinhuis, compost).

    https://www.gemeentevoordetoekomst.be/toolbox/samentuinen-lekker-en-sociaal

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Samenhangende woorden (betekenis) moestuin; volkstuin; zorgboerderij