scankassa


scankassa 1.0

kassa die gebruik maakt van een scanner die de streepjescodes op producten leest

Algemene voorbeelden


De vrijwilligers van de Wereldwinkel Alblasserdam werken sinds 1 maart volgens een volledig geautomatiseerd systeem. Er zijn twee computers en een scankassa aangeschaft en de vrijwilligers zijn geschoold in het gebruik hiervan.

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1657104,

Nog verder is men in de Verenigde Staten. Daar verschijnen nu kassa's waarbij de klant zelf de artikelen over het afleesapparaat schuift. Dat levert een korting op van vijf procent (en een werkloze cassière). De ouderwetse kassa met cijfertoetsen is hier vervangen door een zogenoemde scan-kassa. De caissière hoeft geen knoppen of toetsen meer in te drukken, maar haalt de boodschappen met de streepjescode langs de scanner (de met glas afgedekte 'uitsparing' voor de kassa).

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010562646:mpeg21:a0133,

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de oprukkende scankassa

De laatste tijd overkwam het mij voor mijn gevoel steeds vaker dat een rondje supermarkt uitliep op deelnemen aan Prijzenslag. Ik kreeg de indruk dat met de oprukkende scankassa, waarbij de caissière geen bedrag meer aanslaat maar het artikel via de streepjescode op de bon zet, het gedaan was met de duidelijkheid.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003112004:mpeg21:a00142,

in voorzetselgroep


  • werken met de scankassa

Via de FNV is bij een grootwinkelbedrijf wel eens gekeken naar het werken met de scankassa (die de streepjescode op verpakkingen registreert).

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011020266:mpeg21:a0752,

scankassa 1.1

kassa, meestal in een supermarkt, waar klanten zelf hun producten kunnen scannen zonder dat een cassière hen hierbij helpt, vooral ingesteld uit tijds- en kostenbesparende overwegingen; zelfbedieningskassa; zelfscankassa

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scankassa…

is een kassa

      Algemene voorbeelden


      In een aantal Jumbo winkels kunt u zelf uw boodschappen scannen. Zo kunt u voortaan nóg vlotter winkelen bij Jumbo [...]. Bent u de 4e wachtende in de rij en kan er nog een scankassa bij? Dan krijgt u alle boodschappen gratis!

      http://www.jumbosupermarkten.nl/Homepage/Service/Jumbos-7-zekerheden/vlot-winkelen/Zelfscan/

      Bij de C1000 kan een klant sneller boodschappen doen. De winkel heeft lage stellingen, zodat bezoekers snel zien waar artikelen liggen. De helft van de twaalf kassa's zijn scankassa's, waarbij zonder caissière kan worden betaald. Voor in de winkel staan automaten met honderden artikelen waar klanten bijvoorbeeld sigaretten, batterijen, drank en snoep kunnen kopen.

      NRC),