scenarist


scenarist 1.0

((vooral) in België)

iemand die scenario's schrijft voor zijn beroep of uit liefhebberij; ook: het beroep van scenarioschrijver; iemand die een scenario schrijft; schrijver van een scenario

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scenarist…

is een schrijver; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Het betreft hier een remake van de gelijknamige zwart-wit film uit 1947 [...]. Les Mayfield regisseerde onder de gevoelige leiding van producent John Hughes - vrijwel altijd garant voor films met een warme afloop -, die samen met de oorspronkelijke scenarist het script moderniseerde zonder de kerstgedachte geweld aan te doen.

      NRC,

      Hij kreeg het script, zo vertelde hij ons bij een kort bezoek aan Brussel, via een koeriersdienst. Waarom de productiemaatschappij en de scenarist zich tot hem wendden? "Wellicht omdat ze het telefoonnummer van Stanley Kubrick niet hadden", lacht de regisseur, die eraan toevoegt dat "hij het scenario verslond omdat de dialogen briljant waren en hij de indruk had dat het script aansluiting vond bij zijn eigen werk."

      De Standaard,

      Veel scenaristen in Hollywood kunnen op niets méér terugblikken dan op een geslaagde scène of op een bepaald personage dat ze goed konden uitwerken. De kwaliteit van de meeste scenario's is laag. Het is erg gesteld met de filmwereld in Hollywood en men kan er gerust cynisch over doen.

      De Standaard,

      Regisseur Phillip Noyce en zijn scenaristen hanteren een glasheldere verteltrant, die aanvankelijk misschien wat schools aandoet, maar beslist zijn vruchten afwerpt en zorgt voor een gestroomlijnde compositie met veel aandacht voor het detail.

      NRC,

      Waarom zich nog zorgen maken als de film zelfs met een langzaam uiteenvallend scenario een succes is? De vinnigheid verdwijnt geleidelijk aan uit The First Wives Club. Zelfs drie scenaristen wisten geen goed einde te bedenken voor een verhaal waarin velen zich zullen herkennen.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • bewerken
      • maken
      • schrijven

      Het van 1527 daterende dagboek van ontdekkingsreiziger Alvar Nunez Cabeza de Vaca wordt door scenarist John Logan bewerkt. Het ligt in de bedoeling dat dit Untitled Conquistador Project verfilmd wordt door Tom Cruise. Hij zou ook de hoofdrol voor zijn rekening nemen.

      De Standaard,

      Maar dat verhaal heb ik vooralsnog voor me gehouden. En nu stel ik alles in het werk om het kort voor mijn dood op een heel indirecte manier te openbaren, zodat het inderdaad een verhaal wordt en niet met mij in het graf zal verdwijnen. Daarvoor heb ik Koch uitgekozen, de scenarist die van mijn leven een verhaal moet maken dat dient uit te lopen op een spectaculaire film. Die me alsnog de verdiende faam zal opleveren.

      Het paradijs, Anton Haakman,

      Zijn scenaristen die tv-soaps schrijven "blinde kijkcijferkoelies, dwaze broodschrijvers of tegen kwaliteit ingeënte vaklui die meewerken aan de debilisering van hele volksstammen"?

      De Standaard,

      met adjectief ervoor


      • een bekende scenarist
      • vaardige scenaristen

      De bekende scenarist Robert Towne werkt aan een script voor de miniserie Pompeii.

      http://www.moviescene.nl/p/61595/robert_towne_schrijft_miniserie_pompeii,

      In de recente Amerikaanse geschiedenis bestaan geen schandalen waar niet op zijn minst een tv-film over is gemaakt. Vaardige scenaristen - en die hebben ze daar bij duizenden - zijn voortdurend doende met het omzetten van authentieke gebeurtenissen tot behendig verteld drama.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de scenarist van een film
      • de scenarist van een reeks
      • de scenarist van een werk
      • de scenarist van een meesterwerk
      • de scenaristen van een serie

      Deze intelligente thrillerreeks, in 1992 gemaakt en door de overheid gehekeld, toont weergaloos aan hoe in een doodnormaal leven ineens het abnormale kan binnensluipen. Scenarist van de reeks is David Pirie, die zijn passie voor Hitchcock met regisseur Ben Bolt deelt.

      De Standaard,

      Dewey Finn [...] is een rocker met het ritme op de juiste plaats. Alleen vinden zijn ego en zijn gitaarsolo's geen genade bij zijn medemuzikanten, en die bonjouren hem op een onfrisse ochtend dan ook uit de band [...]. Zowel psychologisch als financieel is 'het ontslag' een slechte zaak: de vriendin van zijn kamergenoot Ned Schneebly (Mike White, tevens scenarist van de film) dreigt er immers mee de werkloze klaploper aan de deur te zetten.

      http://www.filmfreak.be/besprevi/bith/nl/1137ad55bere0512.html

      Ook Michael Tolkin, schrijver van de roman The Player, scenarist van de succesfilm The Player, mede-producent en bijrolspeler in The Player, spreekt graag, veel liever eigenlijk, over iets anders dan Hollywood, maar je kunt zien dat het hem moeite kost.

      NRC,

      Vóór die tijd had Wayne, tijdens de hysterische communistenjacht van senator Joseph McCarthy, weleens erg getalenteerde mensen aan de galg gepraat, zoals Carl Foreman, de scenarist van het meesterwerk High Noon.

      Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

      Wij herinneren ons, vijfentwintig jaar geleden in een Duits stadje, de eerste afleveringen van Tatort op de televisie te hebben gezien [...]. Sindsdien hebben de Duitsers de reeksen vermenigvuldigd [...]. De hereniging van het land heeft bovendien de scenario-schrijvers nieuwe inspiratie geschonken. Voor de scenaristen van Heterdaad ligt er nog veel stof weg. De eerste aflevering was professioneel gemaakt en overtuigend vertolkt.

      De Standaard,

      met eigennaam


      • scenarist James Cameron
      • scenarist Richard Curtis
      • scenarist Haye van der Heyden
      • scenarist Stephen Schiff

      Met Strange Days maakten Kathryn Bigelow en scenarist James Cameron in 1995 een intense en apocalyptische thriller over de eeuwwisseling.

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DEXB25092001_040,

      Scenarist Richard Curtis werkt aan een film in de geest van Four Weddings and a Funeral. Van een echt vervolg is er geen sprake en zelfs een titel is nog niet gevonden.

      De Standaard,

      Artistieke ambities liggen aan de dertiendelige dramaserie Diamant, die vanaf vanavond door RTL4 wordt uitgezonden, niet ten grondslag. De opdracht van producent John de Mol aan scenarist Haye van der Heyden luidde slechts: iets Nederlands dat een kijkdichtheid van 14% kan halen - circa twee miljoen kijkers.

      NRC,

      Volgens scenarist Stephen Schiff worden de seksfragmenten "op een manier getoond dat zij relevant zijn voor het verhaal en niet om mensen met vieze ideeën te stimuleren". Naar zijn mening is de Lolita-remake, "geen seksfilm."

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • scenarist en regisseur
      • regisseur en scenarist
      • schrijver en scenarist
      • scenaristen en regisseurs
      • schrijvers en scenaristen

      In mei werd Endemol in New York benaderd door John Scher [...] met het plan gezamenlijk een musical te produceren op basis van de succesfilm Victor/Victoria. Het idee was van Blake Edwards, scenarist en regisseur van de film, die ook zelf het scenario voor de theaterversie had geschreven.

      NRC,

      Scenarist en regisseur Andrew Bergman heeft de film vooral op de seksuele exploten toegespitst en de in de roman vaak terloops aangestipte scènes in topless- en striptease-bars uitvoerig uitgesponnen, kwestie van Demi Moore ampel gelegenheid tot uitstalling van vrouwelijk schoon te geven.

      De Standaard,

      Het is zeker niet het eerste gerechtsdrama dat we voorgeschoteld krijgen en het is evenmin het beste in zijn soort. Maar je betrapt je er jezelf toch op dat je geboeid zit te kijken. Ondanks de trucjes die regisseur en scenarist gebruiken om de aandacht gaande te houden.

      De Standaard,

      De Britse schrijver en scenarist Anthony Horowitz moet verhalen vertellen, anders ontploft zijn hoofd. Zo verklaart hij zijn professionele bezetenheid aan de journalist Bart Beckers.

      http://web.wanadoo.be/limburgradio/jeugdliteratuur/Index.html,

      Scenaristen en regisseurs springen met groot gemak van heden naar verleden en omgekeerd.

      De Standaard,

      Met zijn politieke en maatschappijkritische films is Ken Loach een buitenbeentje in de Engelse cinema. Of het daar niet eenzaam is? "Hoe kan dat nu?", reageert hij fel. "Ik word voortdurend door schrijvers en scenaristen benaderd om hun werk te verfilmen."

      De Standaard,

      voorafgegaan door als


      • als scenarist

      Jacks broer, Barry, droomt van een carrière als scenarist.

      De Standaard,

      Aurel begon zijn carrière als monteur van beeldnieuws. Hij werd beïnvloed door de legendarische filmmakers Rene Clair en Jacques Becker, voor wie hij in de jaren '50 werkte als scenarist.

      De Standaard,

      Eszterhas bood me de kans om nog maar eens een car-chase, een auto-achtervolging te draaien. Als scenarist gaf hij mij geen konkrete aanwijzingen. In het script stond alleen dat iemand naar een auto liep om iemand anders te achtervolgen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen